Η ομάδα του Archisearch ρώτησε τον designer Μίλτο Κοντογιάννη, ιδρυτή του Studiomateriality, για όλα όσα διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν τη σχεδιαστική φιλοσοφία του, τα πλεονεκτήματα του ολιστικού σχεδιασμού που εφαρμόζει, την κινηματογραφική φωτοφράφιση των έργων του καθώς και το κατά πόσο η πανδημία έχει επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεται και σχεδιάζει τον χώρο.

Πότε μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή σου το design και πως αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό;

Δεν νομίζω πως υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή που συνέβη αυτό. Πάντα το design ήταν στα άμεσα ενδιαφέροντα μου και είχα την τύχη να είναι κομμάτι της συνολικής μου πορείας μέχρι σήμερα. Ήταν σχεδόν δεδομένο για εμένα, πως μετά τις σπουδές θα ερχόταν και το επαγγελματικό κομμάτι.

«Studiomateriality is a place made for fun». Εξήγησέ μας πως προέκυψε το μότο του στούντιο και πως αντανακλάται σχεδιαστικά στο έργο σου.

Καταρχάς το μότο μας, κάνει apply και στους ανθρώπους του studio και στους πελάτες μας. Σε εμάς γιατί πραγματικά διασκεδάζουμε με αυτό που κάνουμε και αντιμετωπίζουμε τα project σαν κάτι fun, και στους πελάτες γιατί φτιάχνουμε χώρους που προκαλούν όσους βρίσκονται σε αυτούς, να παίξουν μαζί τους. Προτείνουμε ένα δικό μας τρόπο αντιμετώπισης του χώρου, χωρίς να περιοριζόμαστε και να προσαρμοζόμαστε σε μία αισθητική οικεία στον πελάτη.

Η σχεδιαστική υπογραφή του Studiomateriality διαμορφώνεται κυρίαρχα από τη χρήση έντονων χρωμάτων και pop art στοιχείων και αναφορών. Μίλησε μας για όσα σε εμπνέουν, για εκείνες τις σημαντικές αναφορές που θα έλεγες  ότι διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν το προσωπικό σου σχεδιαστικό στιλ. 

Όντως τα έντονα χρώματα και τα pop στοιχεία “φωνάζουν” studiomateriality, ωστόσο είναι μόνο ένα κομμάτι του τι πραγματικά κάνουμε. Μπορούμε να κινηθούμε σε μία μεγάλη γκάμα αισθητικής και ύφους, ενώ σε πολλά projects κυριαρχεί το γκρι, το μαύρο ή το λευκό. Μία είναι η βασική μας αναφορά και όλα περιστρέφονται γύρω από αυτήν: Η καθημερινότητα. Βλέπουμε τι είναι φρέσκο, τι μιλάει τη σημερινή γλώσσα και σε συνδυασμό με τον εκάστοτε χώρο και τις ανάγκες του πελάτη, παραδίδουμε μία φρέσκια και fun αισθητική.

Το portfolio του Studiomateriality ανοίγεται σε διαφορετικά πεδία και κλίμακες από τη γραφιστική τέχνη μέχρι τον τρισδιάστατο κόσμο του αντικειμένου και του φυσικού χώρου. Ως εκ τούτου, τις περισσότερες φορές, η σχεδιαστική σου προσέγγιση είναι ολιστική, όπως βλέπουμε σε έργα σαν το  παιδιατρείο “The apple tree” ή το οικιστικό “The den”, στα οποία έχεις  διαμορφώσει το χώρο από το στάδιο της γραφιστικής ταυτότητας, μέχρι τη  διακόσμηση, τη σχεδίαση custom-made αντικειμένων και την αρχιτεκτονική  του χώρου. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας σχεδιαστικής  προσέγγισης κατά την άποψή σου;

Στόχος μας σε κάθε project, είναι να χτίσουμε ένα story. Όταν έχουμε πλήρη ελευθερία σε όλα αυτά τα επίπεδα, υπάρχει μία σχεδιαστική ροή και συνοχή. Νιώθουμε πως δίνουμε μία ολοκληρωμένη δουλειά με αρχή-μέση-τέλος. Αν σκεφτεί μάλιστα κανείς πως το καλό storytelling δεν βασίζεται σε ένα μόνο στοιχείο, τότε καταλαβαίνουμε και γιατί οι διάφοροι τομείς αυτής της σχεδιαστική προσέγγισης αλληλοσυμπληρώνονται. Π.χ. ένα custom-made αντικείμενο μπορεί να δώσει εντελώς άλλη πνοή στη σχεδιαστική ταυτότητα.

“THE APPLE TREE” PEDIATRICIAN’S OFFICE IN KOUKAKI, ATHENS BY STUDIOMATERIALITY
THE DEN: A RESIDENTIAL METAMORPHOSIS BY STUDIOMATERIALITY

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, συναντάμε το Studiomateriality στους δρόμους της πόλης από καφέ και καταστήματα υγιεινής διατροφής μέχρι παγωτατζίδικα, κομμωτήρια ακόμα και ισόγεια καταστήματα που μετατράπηκαν σε κατοικίες. Ποιο είναι το πιο ιδιαίτερο ή αξιοσημείωτο έργο  που έχεις αναλάβει τελευταία;

Μπορεί να ακουστεί λίγο κλισέ, αλλά πραγματικά δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιο έργο περισσότερο. Τα αντιμετωπίζουμε όλα σαν οικογένεια, παρά ως μεμονωμένα project. Η ποικιλομορφία μεταξύ των έργων, αυτομάτως κάνει και το καθένα μία ιδιαίτερη προσθήκη στο portfolio μας.

CAKAO NUTS, CHOCOLATE AND COFFEE BAR IN TRIKALA BY STUDIOMATERIALITY
ADIDAS ORIGINAL SIN BY STUDIOMATERIALITY

Ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτηρίζει τη δουλειά σου είναι η ιδιαίτερη, κινηματογραφική αισθητική φωτογράφισης, από την χαρισματική Αλίνα Λέφα, που μοιάζει να μην περιορίζεται απλά στη παρουσίαση του κάθε έργου αλλά στην προσθήκη ενός επιπλέον επιπέδου στη σχεδιαστική του αφήγηση. Μίλησέ μας για την εμπλοκή σου στη διαδικασία αυτή, ποιος ο ρόλος της στην ανάδειξη των έργων;

Η Αλίνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του studiomateriality. Δουλεύουμε χέρι-χέρι κάθε φορά στο πώς θα αποδώσουμε φωτογραφικά το κάθε έργο. Το ιδιαίτερο βέβαια στη συνεργασία μας είναι πως χρειάζεται να συζητάμε όλο και λιγότερο το πώς θα διαχειριστούμε την κάθε δουλειά. Ξέρει πολύ καλά πλέον τι θέλουμε και ξέρουμε και εμείς πολύ καλά ότι θα μας δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αντιμετωπίζουμε τις φωτογραφίσεις με τον ίδιο ενθουσιασμό που διαχειριζόμαστε και τα project.

TAMAM BY STUDIOMATERIALITY
KYPSELI APARTMENT | VICTOR’S GARDEN BY STUDIOMATERIALITY

Η συνθήκη της πανδημίας, που βιώνουμε παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο σχεδόν, φαίνεται να επιφέρει σημαντικές και ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε, βιώνουμε, κινούμαστε και τελικά σχεδιάζουμε τον  χώρο. Η καθολική απενεργοποίηση του εσωτερικού χώρου της εστίασης και  αναψυχής για σημαντικό χρονικό διάστημα είναι μέχρι και σήμερα μια  πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στο δικό σου σχεδιαστικό λεξιλόγιο και ποια εντοπίζεις ως εκείνα  τα στοιχεία που θα κάνουν και πάλι «βιώσιμο» και ασφαλή τον εσωτερικό  χώρο για τους χρήστες;

Είναι μία ερώτηση που την ακούω συνέχεια, χωρίς βέβαια η απάντηση μου να αλλάζει. Για το studiomateriality, δεν έπεσε ποτέ στο τραπέζι η παράμετρος covid όταν σχεδιάζαμε κάποιο έργο. Πάντα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τα έργα, θέλουμε να υπάρχει ροή στο χώρο, να κινούνται μέσα σε αυτόν όλοι με άνεση και να υπάρχει μία αισιοδοξία στη σχεδιαστική ταυτότητα. Φροντίζουμε για σωστά και ασφαλή υλικά (π.χ. να καθαρίζονται εύκολα) και σωστό εξαερισμό. Αυτές οι σχεδιαστικές αρχές είναι δεδομένες για εμάς και για αυτό μπορούμε να αφοσιωθούμε στο δημιουργικό κομμάτι χωρίς αντιπερισπασμούς. Δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση πως η περίοδος που ζούμε θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας και το μενταλιτέ του studio.

Photography by Alina Lefa 


RELATED ARTICLES