Inside Stories #5_Maria Laura Santillo-A&M Architects | "Ο χώρος, καθρέφτης των εταιρικών αξιών που διαβάζονται από εργαζόμενους και επισκέπτες"

Interiors Awards 2022! Τα σημαντικότερα βραβεία στον χώρο της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων και του interior design επιστρέφουν για ακόμη μια χρονιά, με την υπογραφή της BOUSSIAS και του Archisearch. Κορυφαίοι, καταξιωμένοι και καινοτόμοι δημιουργοί, που αποτελούν την Επιτροπή των βραβείων, μας μιλούν στα Inside Stories για την εμπειρία τους, τα έργα τους αλλά και το ρόλο της αρχιτεκτονικής σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπως τον βιώνουμε όλοι μας.

Το δρόμο για έργα διεθνούς ενδιαφέροντος και μεγάλης σημασίας ανοίγει η εδραίωση συνεργασιών, σύμφωνα με την επικεφαλής Interior Design της A&M ARCHITECTS, Maria Laura Santillo. Οι σύγχρονες απαιτήσεις από το έμψυχο δυναμικό αλλά και από τα εργαλεία, φέρνουν συνέργειες, αναβαθμίζοντας τις δημιουργικές δυνατότητες σε άλλη κλίμακα.

-Συνέντευξη στη Λήδα Δεληγιάννη


Έχετε σημαντική εμπειρία σε projects γραφείων. Κάθε εταιρεία, μέσα από τους χώρους της, επικοινωνεί τα values της και την ταυτότητά της, σε εργαζομένους και πελάτες. Πώς μετουσιώνετε τα ζητούμενα αυτά σε αρχιτεκτονικό έργο;

Σήμερα όλο και περισσότερο, η ταυτότητα μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού αντανακλάται και από τις αρχιτεκτονικές τους επιλογές.
Ο χώρος από μόνος του γίνεται καθρέφτης των εταιρικών αξιών. Και αυτές οι αξίες «διαβάζονται» από όλους, εργαζόμενους και επισκέπτες.
Η διαφάνεια, η φιλοξενία, η εργονομία,  η προσβασιμότητα των χώρων, και γενικότερα η προσοχή στην υγεία και το “well being” των χρηστών, γίνονται τα κύρια κριτήρια και οι προτεραιότητες κατά τον σχεδιασμό. Αυτές μεταφράζονται με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας ο οποίος ξεπερνά το λογότυπο και την χρωματική του παλέτα.

MARIA LAURA SANTILLO, ARCHITECT, INTERIOR DESIGN LEADER A&M ARCHITECTS

Το green/sustainable είναι ίσως το κορυφαίο ζητούμενο από τον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών και της αρχιτεκτονικής. Κυρίως όμως βλέπουμε να επικεντρώνεται στο εξωτερικό των κτιρίων. “Mέσα” όμως, πώς πληρούνται στόχοι βιωσιμότητας/αειφορίας; Σχεδιασμός, επιλογή υλικών κλπ;

Η αειφορία είναι μια κουλτούρα που προσπαθούμε να εμφυσήσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα στις αρχιτεκτονικές επιλογές όχι μόνο για τις προσόψεις του κτιρίου αλλά και εξίσου δυναμικά για τους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων. Ένα περιβάλλον σχεδιασμένο και χτισμένο με σεβασμό στη φύση και στην κοινωνία, είναι και πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Ευτυχώς, η αγορά ανταποκρίνεται γρήγορα και με εξαιρετικά προϊόντα και λύσεις (φυσικά, ανακυκλωμένα, ανακυκλώσιμα υλικά με μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο). Αυτά ελπίζουμε να γίνονται όλο και πιο προσιτά αλλά και «καλοδεχούμενα» με άλλα λόγια μη αμφισβητούμενα.


Αν διαλέγατε ελεύθερα να αναπλάσετε το εσωτερικό σε ένα οποιοδήποτε κτίριο της Ελλάδας, ποιο θα ήταν αυτό και ποιες παρεμβάσεις θα επιλέγατε;

Τα κτίρια του παρελθόντος που πρέπει να τα ξαναεπισκεφτώ με ένα σύγχρονο μάτι πάντα με γοήτευαν. Το κέντρο της Αθήνας έχει πολλές τέτοιες περιπτώσεις που αποτελούν αφορμή για προβληματισμό και ευκαιρίες που δημιουργούν ερεθισμό για δημιουργία.
Πιστεύω ότι η επαναπροσέγγιση ενός χώρου που είχε μελετηθεί προηγούμενα ώστε να συνυπάρξουν φόρμες από διαφορετικές εποχές και διαφορετικοί τρόποι ερμηνείας του χώρου και των τάσεων, είναι μια από τις υψηλότερες φιλοδοξίες για έναν αρχιτέκτονα και ταυτόχρονα μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις.

Μπορείτε να δείτε το έργο SAY Hotel του γραφείου Α&M Architects εδώ

Τι αναμένουμε να δούμε από εσάς στο άμεσο μέλλον σε επίπεδο έργων αλλά και συνεργασιών;

Με τις μεγάλες ευκαιρίες για επέκταση σημαντικών αστικών περιοχών (βλ. Ελληνικό) τον τελευταίο καιρό εργαζόμαστε σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας και αναπόφευκτα σε αυτά αλλάζει η σχεδιαστική οπτική μας. Νέες απαιτήσεις στον τρόπο εργασίας της ομάδας, νέα εργαλεία, που δημιουργούν  ευκαιρίες για συνεργασία με άλλα αρχιτεκτονικά γραφεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εργασιακού μας ορίζοντα μέσα από την εδραίωση συνεργειών που σίγουρα θα οδηγήσουν σε έργα διεθνούς ενδιαφέροντος και μεγάλης σημασίας.

*H Maria Laura Santillo είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Interiors Awards 2022 που διοργανώνει η BOUSSIAS με την στρατηγική συνεργασία του Archisearch και της Design Ambassador


RELATED ARTICLES

ΕΣΩ 2024 // DOWN TO EARTH // Archisearch Lifetime Achievement Awards_Ελένη Βερναδάκη | Συνέντευξη με την συγγραφέα της μονογραφίας της Ευγενία Αλεξάκη: "Η αφή είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόσληψη των έργων της, προσφέροντας έναν ιδιαίτερο υλικό, απτικό αισθησιασμό."