Όταν η SRH Marine Sait αποφάσισε να μετακινήσει τα κεντρικά της γραφεία στο Μέγαρο Γιαννουλάτου, το εμβληματικό πενταόροφο κτίριο της Οδού Άστιγγος 6, επί της πλατείας Καραϊσκάκη στον Πειραιά, ήταν μια κίνηση ισχύος για την εταιρία και μια σχεδιαστική πρόκληση για το αρχιτεκτονικό γραφείο DNE ARCHITECTS.


Η κατασκευή του κτιρίου τοποθετείται χρονικά κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, με ορισμένες ιστορικές πηγές να αναφέρουν ως έτος κατασκευής το 1916 και πρώτο ιδιοκτήτη του Μεγάρου τη γνωστή οικογένεια Γιαννουλάτου.

 
Προσεγγίζοντας το Project και κυρίως τον εσωτερικό σχεδιασμό του Grand Office, γραφείου του ιδιοκτήτη της SRH Marine Sait, οι αρχιτέκτονες ανατρέξαν στην ιστορία του επιβλητικού, νεοκλασικού κτιρίου. Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στα χρυσά χρόνια της Ελληνικής ναυτιλίας, του ’60 και του ’70, περιηγηθήκαν στα εντυπωσιακά γραφεία εφοπλιστών της εποχής και εμπνευστήκαν από τη δουλειά του Ανδρέα Βουρέκα – Πεταλά.

 
Στιβαρά υλικά όπως το μάρμαρο και το ξύλο από τοίχο σε τοίχο, σε αυστηρές, επιβλητικές γραμμές, μεταλλικές λεπτομέρειες, πλούσιοι δερμάτινοι καναπέδες σε αποχρώσεις του καφέ και του cognac, σε συνδυασμό με μοντέρνα τέχνη συνέθεταν την εικόνα των μοντέρνων εφοπλιστικών γραφείων της εποχής.

 
Σχεδιάζοντας το Grand Office, του 4ου ορόφου της οδού Άστιγγος, συνθετική αρχή των αρχιτεκτόνων αποτέλεσε η επαναφόρα της αίγλης και της λάμψης αυτών των εμβληματικών γραφείων, δανειζόμενες στοιχεία από το παρελθόν αλλά διατηρώντας ένα σύγχρονο χαρακτήρα.


Με το άνοιγμα της pivot πόρτας το reception lounge by day, cocktail lounge by night, με τις Dezza armchairs της Poltrona Frau, σχεδιασμένες το 1965 από τον Gio Ponti και το bespoke DNE designed coffee table σε Nero Portoro δημιουργούν τον χώρο της υποδοχής και έτσι ξεκινά το ταξίδι στο Grand Office.


Ο υπόλοιπος χώρος οργανώνεται σε δύο ενότητες με βάση τη χρήση work hard – play hard. Στα δεξιά του reception lounge βρίσκεται το meeting table και μια bespoke βιβλιοθήκη 8.5 μέτρων σε σκούρο ξύλο με brass λεπτομέρειες καλύπτει τη μια πλευρά του δωματίου και οδηγεί στο Grand Desk του ιδιοκτήτη.


Custom designed από τους DNE, ειδικά για εκείνον, το Grand Desk συνδυάζει μαύρη λάκα, μαύρο γυαλί, μπρούτζο και μάρμαρο Port Laurent σε μια μοναδική κατασκευή 3.5 μέτρων. Ένας συνδυασμός πολυτελών υλικών σε λιτές καθαρές γραμμές συνθέτουν την functional πλευρά του γραφείου.


Στην αριστερή πλευρά της εισόδου, το τζάκι 7.5 μέτρων επενδεδυμένο σε μάρμαρο Sahara Noir και το fireplace lounge με τους καναπέδες σε σχέδιο Antonio Citterio, σε μαύρο βελούδο και το τραπεζάκι της Charlotte Perriand σε μαύρη λάκα. Οι δύο ενότητες του γραφείου συνδιαλέγονται μεταξύ τους μέσω των πολυελαίων οι οποίοι υπογραμμίζουν την επανερμηνεία του κλασικού σε ένα πιο σύγχρονο λεξιλόγιο που διέπει τον χώρο.


Σκούρα ξύλα, μαύρο μάρμαρο, μπρούτζος, πλούσια δέρματα και υφάσματα σε τόνους tabac και cognac, μία carefully curated επιλογή iconic Ιταλικών επίπλων και ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες και τις συνενώσεις συνθέτουν ένα νοσταλγικό ταξίδι στις χρυσές εποχές της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Facts & Credits
Project title SRH MARINE SAIT Offices
Typology  Renovation
Location   Peiraias
Design Team
Architects DNE ARCHITECTS
Lead Architects Eirini Giotopoulou, Danai-Eleni Maniadaki
Interior design Ioanna Mitropoulou
Photography Dimitris Spirou
Text DNE ARCHITECTS


RELATED ARTICLES