Η ομάδα του γραφείου DCA Studio ανέλαβε την ανακαίνηση του χώρου κομμωτηρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σκοπός του έργου ήταν η ανανέωση του brand και ο εκσυγχρονισμός του άνω των 190mχώρου.  Το ισόγειο χρησιμοποιείται ως ανδρικό τμήμα και ο α’ όροφος ως γυναικείο, αποκτώντας την αντίστοιχη αισθητική. 
Χαρακτηριστικό στοιχείο, το διαχωριστικό που κατασκευάζεται από ξύλο και corrugated glass, με στόχο να διαχωρίσει λειτουργικά και οπτικά τους χώρους. Η χρήση του ημιδιαφανούς υλικού εξυπηρετεί τη διάχυση του φωτός, ενώ στην εξωτερική πλευρά το διαχωριστικό λειτουργεί και σαν βιτρίνα. 

Το παρόν έργο αφορά την ανακαίνιση γνωστού κομμωτηρίου, στο κέντρο της Καλαμαριάς. Λόγω των αυξημένων απαιτήσεων του καταστήματος, δημιουργώντας επιφάνεια άνω των 190m2 .

Βασικός στόχος ήταν η πλήρης ανανέωση του brand με την προσθήκη σύγχρονων στοιχείων εσωτερικά και εξωτερικά με την δημιουργία ενός επιβλητικά αναρτώμενου – φωτιζόμενου στεγάστρου στην όψη του καταστήματος.

Η νέα είσοδος στην πρόσοψη του καταστήματος υπαγορεύει έναν κεντρικό άξονα κίνησης εκατέρωθεν του οποίου τοποθετούνται οι θέσεις εργασίας του ανδρικού τμήματος ενώ καταλήγει στην κλίμακα ανόδου προς το γυναικείο τμήμα.

Δυναμική προσθήκη αποτελεί η δημιουργία ενός room-in-room, με τη χρήση διαχωριστικής κατασκευής από ξύλο και corrugated glass,προσδίδοντας την απαιτούμενη ιδιωτικότητα, ώστε στον premium αυτό χώρο να τοποθετηθούν οι λουτήρες. Φως διαχέεται μέσω του corrugated glass, ενώ ο χώρος διακρίνεται για το ξεχωριστό διακοσμητικό οροφής, μια custom made μεταλλική κεφαλή ελαφιού. Στην εξωτερική πλευρά το διαχωριστικό λειτουργεί σαν βιτρίνα, διαμορφώνοντας ξύλινες  ορθογωνικές κυψέλες. Στο χώρο του ταμείου χρησιμοποιείται το ίδιο σχεδιαστικό λεξιλόγιο, με τα υλικά του ξύλου και του μαρμάρου να επαναλαμβάνονται. Η μεταλλική σκάλα ανακατασκευάζεται σε νέα θέση και επενδύεται με λευκό μάρμαρο και ξύλο.

Το design του δευτέρου επιπέδου, αν και χρησιμοποιεί τα στοιχεία της ορθογωνικής κυψέλης και του μαρμάρου, διαφέρει σημαντικά από αυτό του ισογείου, με τα χρώματα και τα υλικά να είναι πιο φωτεινά και γήινα. Σημαντική αλλαγή αποτελεί η χρήση του λευκού χρώματος, σε αντιπαραβολή με τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του ισογείου.

Οι χώροι περιποίησης διαχωρίζονται για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των χρηστών του. Κεντρικό σημείο αποτελεί  ο μεγάλος πάγκος περιποίησης, γύρω από τον οποίο δημιουργούνται όλες οι κινήσεις. Ο πάγκος καλύπτεται στο επάνω μέρος του με λευκό μάρμαρο, και διαθέτει ξύλινη ανάγλυφη βάση σε γαλλική κοπή. Οι καθρέφτες του πάγκου σχεδιάζονται σε ανάλαφρες αναλογίες με κυκλική μορφή. Ο χώρος των λουτήρων επικοινωνεί πιο άμεσα με αυτόν της περιποίησης μαλλιών, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει πιο ιδιωτικός με τη χρήση κουρτινών που περικλείουν το σημείο.

 

Τέλος, προβλέφθηκε η τοποθέτηση μεταλλικού στεγάστρου, μιας απαιτητικής κατασκευής, που καλύπτει όλη την όψη του καταστήματος. Περιμετρικά και στο πάνω τμήμα το στέγαστρο είναι συμπαγές, ενώ μετωπικά προσαρτάται το brand του κομμωτηρίου. Στο κάτω τμήμα του,ο μεταλλικός σκελετός είναι εμφανής και γίνεται πλήρωση του με ημιδιάφανα πάνελ που φωτίζονται κατά τις νυχτερινές ώρες.

Στοιχεία έργου
Τίτλος:  Private Hair Saloon Tsarouhas
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επιφάνεια: 190 μ2
Χρονολογία ολοκλήρωσης: 2022
Σχεδιασμός: DCA studio
Ομάδα σχεδιασμού:
Κατερίνα Κανάκη, Μαρία Γιαννακάκου, Έφη Συρμανίτσα
Κατασκευή: DCA studio
Φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis-Christos Dimitriou / Studiovd.gr


RELATED ARTICLES