Το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών Ποντίκας ολοκλήρωσε το σχεδιασμό και κατασκευή ενός πρωτότυπου ιχθυοπωλείου- fish bar στο Αγρίνιο.

Το έργο αφορά τη πλήρη αποξήλωση και ανακατασκευή καταστήματος 125 μ2, εντός 40 ημερών στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας.

Το ισόγειο κατάστημα, βρίσκεται στη πλατεία ενός εκ των παλαιότερων εμπορικών περιοχών της πόλης, μιας περιοχής περικυκλωμένης από υπόγεια ρεύματα νερού ο ήχος των οποίων, είναι το μοναδικό στοιχείο που έχει παραμείνει αναλλοίωτο.

H αίσθηση του υδάτινου στοιχείου  κυριάρχησε καθ’ όλη τη διαδικασία της σχεδιαστικής προσέγγισης.

Ο πελάτης είχε δυο και μοναδικές απαιτήσεις: Να μη χρησιμοποιηθεί μπλε χρώμα, και να τοποθετηθεί bar.

Το κατάστημα είναι χωρισμένο σε τρεις ζώνες (Α-Β-Γ) άμεσα συνδεδεμένες με τη πρόσοψη και την εμπορική περιοχή καθώς και τρεις ζώνες εργασίας για τους υπαλλήλους. Η οπτική και αισθητική σύνδεση των ζωνών κρίθηκε απαραίτητη.

Οι δυο κεντρικές ζώνες, υπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες: λιανική πώληση νωπών ψαριών (Α) και χώρο εστίασης (Β). Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην αντίθεση Νερού – Γης που αντανακλάται  στη χρήση των κυρίαρχων υλικών. Μάρμαρο και ξύλο διαμορφώνουν ένα Γ που συνενώνει και ταυτόχρονα διαχωρίζει αισθητικά το κεντρικό χώρο, ενώ παράλληλα οριοθετεί τους άξονες κίνησης προσωπικού και πελατών.

Στο δεξί κομμάτι της πρόσοψης, όπου εσωτερικά βρίσκεται ο χώρος εργασίας του προσωπικού (Γ), τοποθετήθηκαν ξύλινες περσίδες σε σχήμα ψαριού με στόχο την ισορροπία μεταξύ του ιδιωτικού χαρακτήρα της εργασίας και του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου.

Το τριπλό ενυδρείο φέρνει στο προσκήνιο το υδάτινο στοιχείο δημιουργώντας την αίσθηση της κίνησης, ενώ η συγκεκριμένη υφή των χειροποίητων πλακιδίων χαρίζει μια αίσθηση εναλλασσόμενης ρευστότητας που απαντάται στο νερό ως στοιχείο.

Ο φωτισμός λειτουργεί ως  στοιχείο ‘αλλοίωσης’ του ίδιου του σχεδιασμού επαναπροσδιορίζοντας κατά το δοκούν, τη σχέση χώρου και εκάστοτε λειτουργίας ενώ παράλληλα αποδομεί την αισθητική στατικότητα του καταστήματος και κατ’επέκταση της πλατείας.

Το απαλό γκρι ως κυρίαρχο χρώμα στη τοιχοποιία λειτουργεί ως ουδέτερος καμβάς που απελευθερώνει τη δυναμική του εναλλασσόμενου φωτισμού.

ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στοιχεία Έργου

Τίτλος Έργου: FishBar

Τύπος Έργου: Ιχθυοπωλείο- FishBar

Κατασκευή: Τεχνικό Γραφείο Μελετών Ποντίκας

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γεώργιος Ποντίκας

Επίβλεψη: Κωνσταντίνος Ποντίκας

Τοποθεσία: Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, Αγρίνιο

Μέγεθος: 125 τμ

Έτος Ολοκλήρωσης Έργου: 2019

Επιμέλεια: Γεώργιος Ποντίκας

Φωτογραφίες: Άγγελος Κατσιπάνος

Προμηθευτές:

Έπιπλα: BIOMES Furniture

Ξυλουργικές Εργασίες: Παναγιώτης Σαΐτας

Φωτισμός: IntelligentHome

Επενδύσεις: Δεληγιάννης-Χολής

Δείτε ακόμα: Judah Club – Concept store in Thessaloniki από  Petros Fragopoulos interior design εδώ!


RELATED ARTICLES