Διαμερίσμα στην οδό Αποκαυκών, στον Λυκαβηττό | Σχεδιασμός από τη Ρούλα Στρατάκη

Η Ρούλα Στρατάκη επιμελήθηκε το σχεδιασμό του διαμερίσματος στην οδό Αποκαυκών που βρίσκεται στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Το διαμέρισμα σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει μία τετραμελή οικογένεια και αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο, την ταράτσα της πολυκατοικίας με ανεμπόδιστη θέα προς το Λυκαβηττό, την Πάρνηθα, μέχρι και τη θάλασσα. Έτσι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι της κατοικίες βρίσκονται σε συνεχή διάλογο.  

-κείμενο από τους δημιουργούς

Το διαμέρισμα της οδού Αποκαυκών, εμβαδού 190m2, στους πρόποδες του Λυκαβηττού, βρίσκεται στους τελευταίους ορόφους πρόσφατα ανακαινισμένης πολυκατοικίας. Αποκτήθηκε για να φιλοξενήσει μια τετραμελή οικογένεια που κατοικεί στα βόρεια προάστια και επιθυμεί να επανακτήσει δεσμούς με το ιστορικό αλλά ταυτόχρονα σύγχρονο κέντρο της πόλης.

Το διαμέρισμα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα με την είσοδο να βρίσκεται στον χαμηλότερο όροφο μαζί με ένα υπνοδωμάτιο, πρόχειρο καθιστικό και μπάνιο. Στον όροφο συναντάμε τη κουζίνα, ένα μεγάλο καθιστικό που στρέφεται προς κάθε πλευρά στην ανεμπόδιστη θέα, δύο επιπλέον υπνοδωμάτια με εσωτερικό μπάνιο το καθένα, και τον υπαίθριο χώρο -ταράτσα της πολυκατοικίας.

Βασικό χαρακτηριστικό του διαμερίσματος, είναι ο μεγάλος υπαίθριος χώρος με την άπλετη θέα, προς το λόφο του Λυκαβητού, την Πάρνηθα, μέχρι νοτιότερα το Πέραμα και τη θάλασσα. Από τη μια μεριά το μάτι σταματάει στον λόφο του Λυκαβητού ενώ από την άλλη εποπτεύει τη πόλη από ψηλά.

Η μελέτη αφορούσε στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις, επιπλώσεις, εξοπλισμούς, φωτισμό και την αισθητική ταυτότητα της κατοικίας. Αρχικά ο σχεδιασμός των διαρρυθμίσεων έλαβε υπόψη του τα χαρακτηριστικά της θέας προς τις διαφορετικές κατευθύνσεις. Στη μια πλευρά του δώματος κατασκευάστηκε κήπος ως οπτική φυσική συνέχεια του πρασίνου του λόφου προς τη κατοικία.

Πρόκειται για ένα κήπο-παρτέρι -ειδική υπερυψωμένη κατασκευή για τη διαχείριση των φορτίων- που φιλοξενεί αμφιθεατρικά φυτά της ελληνικής γης συγγενή με τη βλάστηση και τα δέντρα του Λυκαβητού που φαίνονται στο φόντο. Απέναντι από τον κήπο ανοίγεται το εσωτερικό της κατοικίας.

Η άμεση σχέση της με την ταράτσα οδήγησε στο σκεπτικό ύπαιθρο και εσωτερικό να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο. Για το λόγο αυτό η βασική τραπεζαρία τοποθετήθηκε ως ενδιάμεσο συνδετικό στοιχείο σε στεγασμένο τμήμα του εξωτερικού χώρου.

Στο εσωτερικό, έπιπλα ειδικά σχεδιασμένα για το κάθε χώρο συνδυάζονται με επιλεγμένα επώνυμα έπιπλα της αγοράς και φωτιστικά και συνθέτουν το ύφος του χώρου. Ειδικά σχεδιασμένο καμπύλο διαχωριστικό από ξύλο δρυός, τοποθετείται σε άνοιγμα της σκάλας, εξασφαλίζει την απαιτούμενη ασφάλεια ενώ λειτουργεί γλυπτικά στο χώρο.

Συνεχίζοντας με την εσωτερική σκάλα στον όροφο, εμφανίζεται ο τοίχος της κουζίνας επικαλυμμένος με ειδικά διακοσμητικά πλακίδια ως αναφορά στην αισθητική της παλιάς Αθήνας. Η συγκεκριμένη επιφάνεια ισορροπεί το λευκό που ενισχύεται από το άπλετο φυσικό φως καθώς εισέρχεται από τις δύο πλευρές του χώρου.

Στην ίδια πλευρά σχεδιάστηκε έπιπλο μπουφέ ικανό να φιλοξενήσει τη τηλεόραση που πέρα από τη χρηστική του σημασία συμπληρώνει και ορίζει την αισθητική του χώρου. Για τις λειτουργικές ανάγκες της κατοίκησης σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν σταθερά και κινητά στοιχεία όπως καναπές, κρεβάτι, ράφια, πάγκοι γραφείων και κομοδίνα, που συμπληρώνουν την γενική εικόνα με μινιμαλιστική διάθεση. Τα υπνοδωμάτια του ορόφου από τη πλευρά της οδού διαθέτουν δική τους ιδιωτική βεράντα που επικοινωνεί με το βασικό υπαίθριο χώρο μέσω ενός φυτεμένου περάσματος.

Στοιχεία έργου

Τίτλος έργου: Διαμέρισμα στην οδό Αποκαυκών

Interior Design: Ρούλα Στρατάκη

Τύπος έργου: Εσωτερικός σχεδιασμός, Ανακαίνιση

Τοποθεσία: Λυκαβηττός, Αθήνα

Εμβαδόν: 190 m2

Φωτογράφιση: Γιώργος Βδοκάκης


RELATED ARTICLES