Ανασχεδιασμός κατοικίας στη Νίσυρο | by Α&D Klearchos Maleas Architects and Designers

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Α&D Klearchos Maleas Architects and Designers ανέλαβε το 2019 τον επανασχεδιασμό μίας μικρής τριώροφης κατοικίας 78 τ.μ. στη Νίσυρο. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό κτίριο το οποίο παρέμενε εγκαταλελειμμένο. Η πρόκληση του συγκεκριμένου project ήταν η λειτουργικότητα και η μέγιστη εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων χώρων του ακινήτου σε συνάρτηση με τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.

-text by the architects

Λίγα μέτρα από την θάλασσα και μέσα στον ιστορικό οικισμό του Μανδρακίου Νισύρου βρίσκεται η τριώροφή μικρή κατοικία συνολικού εμβαδού 78 τ.μ. που είναι στο σύνολό τους απολύτως λειτουργικά. Επρόκειτο για ένα παλιό και εγκαταλελειμένο παραδοσιακό κτίριο που χρειαζόταν ανακαίνιση και εν μέρει επανακατασκευή. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Α&D Klearchos Maleas Architects and Designers ανέλαβε το 2019 να επανασχεδιάσει και να επιβλέψει το έργο.

Η πρόκληση του συγκεκριμένου project ήταν η λειτουργικότητα και η μέγιστη εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων χώρων του ακινήτου σε συνάρτηση με τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.

Η ανακαίνιση ήταν ριζική δηλαδή καθαιρέθηκαν τα παλιά ξύλινα δάπεδα και η εσωτερική σκάλα, ενισχύθηκε η παλιά περιμετρική πέτρινη τοιχοποιία και επεκτάθηκε η κατοικία με έναν επιπλέον όροφο και με βατό δώμα. Το κτίριο εξωτερικά επιχρίστηκε με έτοιμο έγχρωμο σοβά και κατασκευάστηκαν παραδοσιακά βαμμένα ξύλινα μπαλκόνια και κουφώματα.

Στον ισόγειο ενιαίο χώρο καθιστικού με κουζίνα, οι εσωτερικοί χρωματισμοί ακολουθούν τις γήινες αποχρώσεις του θερμού ανοικτού γκρι και μπεζ για τους τοίχους, στο δάπεδο τοποθετήθηκε πλακάκι μωσαϊκό 20×20 παλαιού τύπου ενώ στη κουζίνα κατασκευάστηκε κτιστός πάγκος με τσιμεντοκονία και παραδοσιακή φούσκα τζακιού για τον απορροφητήρα.

Ο κάθε όροφος που αποτελείται από ένα υπνοδωμάτιο με μπάνιο έχει ξύλινο βαμμένο πάτωμα και οροφή. Η παλιά δίφυλλη κεντρική πόρτα εισόδου της κατοικίας χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστούν οι συρόμενες πόρτες στα μπάνια καθώς και τοποθετήθηκαν δυο παλιές ντουλάπες βαμμένες σε έντονα χρώματα  για αποθηκευτικό χώρο στα υπνοδωμάτια. Οι νιπτήρες των μπάνιων αποτελούν μέρος του υπνοδωματίου και είναι κατασκευασμένοι από μασίφ λευκό μάρμαρο και τοποθετημένοι πάνω σε παλιά ερμάρια.

Τέλος μία ειδικά κατασκευασμένη ματ ανοξείδωτη ηλεκτροκίνητη καταπακτή δίνει πρόσβαση στο βατό δώμα στο οποίο υπάρχει εξωτερικό καθιστικό που απολαμβάνει μια εκπληκτική θέα 360 μοιρών της θάλασσας, της Μονής της Παναγιάς Σπηλιανής και του οικισμού.

Τη Μελέτη επιμελήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο Α&D Klearchos Maleas Architects and Designers ενώ τη συνολική εσωτερική διακόσμηση η συνεργάτης μας, αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων, Δάφνη Μαλέα.

 Credits & Details

Αρχιτέκτονες: Α&D Klearchos Maleas Architects and Designers

Εσωτερική διακόσμηση: Δάφνη Μαλέα

Τοποθεσία: Νίσυρος

Εμβαδον: 78 τ.μ.


RELATED ARTICLES