text in EN, GR

ECOWEEK organizes its first online event. Experts in the field of Circular Economy will share their expertise and work around the globe, and will engage participants in a hands-on design challenge on May 16 – 17, 2020 on ECOWEEK’s channel on Youtube.



ECOWEEK will host Jan Jonjert and Lizanne Dirkx of Superuse, The New Raw, MOR team of TUDelft, Democritus Center for Scientific Research, and Benjamin Gill of Bioregional. All leading professionals in the field of Sustainable Design, Design for Disassembly, Internet of Things and Material banks, aim to optimize circular construction practices, environmentally friendly spaces and materials, and reuse of resources in the construction chain.

Why Circular Economy?

“In the current global circumstances and looking ahead to the opportunities after the COVID-19 crisis, we must be looking to balance between sustainable economy and environmental and social sustainability.
Within this context ECOWEEK launches its first online event’, explains architect Dr. Elias Messinas, ECOWEEK founding chairman and coordinator who is leading one of the workshops with Despoina Kouinoglou. ‘ECOWEEK brings together professionals and students of Architecture, Design, Landscape Architecture, and other disciplines for a stimulating, educating and empowering challenge on Circular Economy’ he adds.

The building industry is responsible for the use of up to 40% of produced energy, up to 40% of the materials produced globally and about 35% of the world’s waste. Current and future advancements show that the request for natural resources will rise three times in 2050. The main reasons are the global economic
growth and the increase of the world population which has already reached 7.5 billion.
In order to create a sustainable, clean and safe living environment for future generations, a change has to
be made in the way we design and build our buildings and our cities. For example, according to EU waste
legislation, European countries are aiming to a recovery target of construction and demolition waste up to
70%. This requires a fundamental shift in the current practices, an increase in the quality and quantity of
recycling and reuse of construction and demolition materials, and a move from Linear
Economy (Produce-Use-Waste) to a Circular Economy in construction (Produce-Use-Reuse).


ECOWEEK events are an opportunity to meet professionals, and network with peers from around the world.


ECOWEEK is a non-profit organization with the mission to raise environmental awareness and to promote
the principles of social and environmental sustainability through design. Since 2005, ECOWEEK has
developed programs in 17 countries and a network in 56 countries. ECOWEEK workshops develop
site-specific projects based on sustainable design, green buildings, and placemaking.

ECOWEEK Online team: Despoina Kouinoglou, Margarita Kyanidou, Eleni Mantika, Vicky Panagiotidou, Sofia
Passia and Pavlos Symianakis.

Register for the lectures and the workshops here!


Find more details at www.ecoweek.online 

______________________________________

Η ECOWEEK διοργανώνει την πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση, “48 HOURS CHALLENGE για την ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ KAI TO DESIGN”, 16 – 17 Μαΐου 2020. Ειδικοί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας από την Ευρώπη θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους ενώ οι συμμετέχοντες θα συμμετέχουν σε μια σχεδιαστική πρόκληση.


Η ECOWEEK θα φιλοξενήσει τον Jan Jonjert και τη Lizanne Dirkx των Superuse Studios, τους The New Raw, την ομάδα MOR του TUDelft, τον Δρ. Κων/νο Γιαννακόπουλο από το Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος, και τον Benjamin Gill από το One Planet Living – Bioregional. Όλοι τους είναι κορυφαίοι επαγγελματίες στον τομέα του αειφόρου σχεδιασμού, του σχεδιασμού για αποσυναρμολόγηση, της επανάχρησης και ανακύκλωσης υλικών της κατασκευής, με στόχο τη βελτιστοποίηση των κυκλικών κατασκευών, των φιλικών προς το περιβάλλον κτιρίων και των πρακτικών επανένταξης των πόρων στην κατασκευαστική αλυσίδα.

Γιατί κυκλική οικονομία;

«Στις τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες και αναμένοντας τις ευκαιρίες μετά την κρίση του COVID-19, πρέπει να προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε μεταξύ της βιώσιμης οικονομίας και της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο η ECOWEEK εγκαινιάζει την πρώτη της διαδικτυακή εκδήλωση », εξηγεί ο αρχιτέκτονας Δρ. Ηλίας Μεσσίνας, ο ιδρυτής πρόεδρος και συντονιστής της ECOWEEK, ο οποίος συντονίζει μαζί με τη Δέσποινα Κουίνογλου ένα από τα εργαστήρια.
«Η ECOWEEK συγκεντρώνει επαγγελματίες και μαθητές Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού, Αρχιτεκτονικής Τοπίου και άλλων κλάδων για μια ενθαρρυντική, εκπαιδευτική και ενδυναμωτική πρόκληση με βάση την Κυκλική Οικονομία», προσθέτει.


Η κατασκευαστική βιομηχανία είναι υπεύθυνη για τη χρήση έως και 40% της παραγόμενης ενέργειας, έως και το 40% των υλικών που παράγονται παγκοσμίως και περίπου του 35% των παγκόσμιων αποβλήτων. Οι τρέχουσες και οι μελλοντικές εξελίξεις δείχνουν ότι η ζήτηση για φυσικούς πόρους θα αυξηθεί τρεις φορές το 2050. Οι κύριοι λόγοι του φαινομένου αυτού είναι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει ήδη ξεπεράσει τα 7,5 δισεκατομμύρια.
Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης για τις μελλοντικές γενιές, είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής στον τρόπο που προγραμματίζουμε, σχεδιάζουμε και χτίζουμε τα κτίρια και τις πόλεις μας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, οι ευρωπαϊκές χώρες στοχεύουν στην ανάκτηση των κατασκευαστικών απορριμμάτων έως και 70%. Αυτό απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στις τρέχουσες πρακτικές, αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών κατασκευής και κατεδάφισης, και μετάβαση από τη Γραμμική Οικονομία (Προϊόντα-Απόβλητα) σε μια Κυκλική Οικονομία στις κατασκευές (Παραγωγή-Χρήση – Επαναχρησιμοποίηση).

Το ECOWEEK 2020: 48 Hours Challenge είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν επαγγελματίες του χώρου και να επικοινωνήσουν αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από όλο τον κόσμο.



Η ECOWEEK είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την προώθηση των αρχών της κοινωνικής και περιβαλλοντικής αειφορίας μέσω του σχεδιασμού. Από το 2005, η ECOWEEK έχει αναπτύξει προγράμματα σε 17 χώρες και ένα δίκτυο μελών σε 56 χώρες. Τα εργαστήρια της ECOWEEK αναπτύσσουν παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες τοποθεσίες με βάση τον αειφόρο σχεδιασμό, τα πράσινα κτίρια και το placemaking.

ECOWEEK Online Team: Δέσποινα Κουίνογλου, Μαργαρίτα Κυανίδου, Ελένη Μάντικα, Βίκυ
Παναγιωτίδου, Σόφια Πασσιά και Παύλος Συμιανάκης.


RELATED ARTICLES