Πόσο συχνά μπορεί κάποιος να αγοράζει πράγματα που δεν του είναι απολύτος απαραίτητα; Πόσα από τα αντικείμενα που περιβάλλουν το χώρο ενός γραφείου θα μπορούσαν απλά να αφαιρεθούν χωρίς η απουσία τους να παρατηρηθεί; Πως μπορεί κανείς να ξεφύγει από αυτόν τον κύκλο της υπερκατανάλωσης που διακατέχει τους ανθρώπους να αγοράζουν όλο και περισσότερα προϊόντα;

Αυτό λοιπόν είναι το σημείο όπου ο μινιμαλισμός μπορεί να έρθει στη επιφάνεια: Εκτός από τους αισθητικούς λόγους, μπορεί επίσης να φέρει ορισμένα οφέλη που να αποφέρουν τη βελτίωση της ευημερίας και κατά συνέπεια, την ποιότητα της εργασίας.
Στην εσωτερική διακόσμηση, ο μινιμαλισμός χαρακτηρίζεται κυρίως από έναν περιορισμένο αριθμό χρωμάτων και αντικειμένων. Μια φαινομενικά απαλή και περιορισμένη γκάμα χρωμάτων που λειτουργεί ως μία απαλή και χαλαρωτική παλέτα. Παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει το λευκό χρώμα, το οποίο μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, συνδυαστικά με το μαύρο, ανοιχτό μπλε ή γκρι. Άλλα χρώματα που ταιριάζουν αποτελούν διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου ή του παστέλ ροζ.

Τα έπιπλα μπορούν να αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον στοιχείο που να συμπληρώσουν μία μινιμαλιστική προσέγγιση ενός χώρου. Ποικίλα σχήματα, αρθρωτές λύσεις ή ασυνήθιστα άκρα μπορούν να κάνουν έναν χώρο να φαίνεται μοντέρνος και πιο ελαφρύς.  Τοποθετώντας λιγότερα έπιπλα και αξεσουάρ είναι πιο ευδιάκριτα σε ένα χώρο, επομένως, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις υφές και την ποιότητα των υλικών. Το ξύλο και το μέταλλο είναι βασικά υλικά, καθώς συνδυάζονται με γυαλί, κεραμικά και πέτρα.
 
Ο μινιμαλισμός στο χώρο εργασίας μπορεί να απαλλάξει από αυτό που κατακλύζει περισσότερο έναν εργαζόμενο και μπορεί να τον εμποδίζει να αναπτύξει όλες τις δυνατότητές του. Έρευνα έχει δείξει ότι η απόσπαση προσοχής στο χώρο εργασίας μειώνουν την παραγωγικότητα κατά 40% και αυξάνουν το ποσοστό λαθών κατά 27%. Έτσι, η εισαγωγή του μινιμαλ στυλ σε ένα γραφείο, μπορεί να προσδώσει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και στην απόδοση σε ένα εργασιακό περιβάλλον. 
 
Ο μινιμαλισμός δενταυτίζεται με την έννοια της μονοτονίας. Ο εργασιακός χώρος μπορεί να εμπλουτιστεί με πολύχρωμα απορροφητικά πάνελ , ειδικό φωτισμό αλλά και μια νότα φρεσκάδας με κάποια φυτά εσωτερικού χώρου. Παράλληλα, οι σύγχρονες, εργονομικές καρέκλες που αποτελούνται από συγκεκριμένα υλικά μπορούν να βελτιώσουν εκτός των άλλων και την άνεση του εργαζομένου.

Ο καθαρός και καλά οργανωμένος χώρος βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά και την ποιότητα της εργασίας. Ο μινιμαλισμός στο γραφείο είναι μια ρεαλιστική επιλογή: Χωρίς πολυπλοκότητα και περιττά στοιχεία, η εργασία γίνεται απλούστερη και η ομάδα δεν αποσπάται από τα περιττά στοιχεία. Ένα μινιμαλιστικό γραφείο είναι ένα μοντέρνο, αλλά και φιλικό για το προσωπικό και τις ανάγκες τους.
 
Facts & Credits
Article title Minimalist style office: when less is more
Text Sato
Sources NowyStyl
Photography Sato projects

RELATED ARTICLES