Πώς η δουλειά μπορεί να γίνει παραγωγική και ευχάριστη: λύσεις για διαμόρφωση του γραφειακού χώρου | Sato

Σκεπτόμενοι έναν τυπικό χώρο γραφείου, αυτό που συνήθως επικρατεί είναι ένας λιτά διακοσμημένος χώρος με ‘γυμνούς’ τοίχους που κυριαρχείται από κρύα χρώματα, αιχμηρές ακμές , λευκό φως και τεχνητά υλικά. Είναι φυσικό λοιπόν όταν οι εργαζόμενοι παραμένουν σε ένα τέτοιο χώρο για μεγάλο διάστημα αυτό να επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή τους και συνεπώς την απόδοσή τους. Η τάση σχεδιασμού χώρων γραφείων πλέον δίνει έμφαση στην άνεση τα ζεστά φυσικά υλικά και αυτό αποτελεί μια τάση που συνεχώς αυξάνεται το τελευταίο διάστημα.

PROJECT DELIVERED BY SATO FOR DENTSU

«Οι άνθρωποι προσπαθούν πάντα να βρουν άνεση. Είτε πρόκειται για άνετα ρούχα είτε για τον χώρο όπου διαμένουμε. ” – αναφέρει η Anna Marszałek, Global Portfolio Manager στο Όμιλο Nowy Styl. «Όταν θέλω να πάρω ένα φλιτζάνι καφέ και να χαλαρώσω, θα επιλέξω μια καφετέρια σε στιλ boho με βιβλία και άνετους καναπέδες, αντί για ένα πολυσύχναστο και θορυβώδες καφέ. Όταν πρόκειται για εργασία στο γραφείο, ο αντίκτυπός στο περιβάλλον  είναι περιορισμένος, αλλά το περιβάλλον έχει αντίκτυπο προς τον εργαζόμενο. Οι αυστηροί εσωτερικοί χώροι χωρίς διακόσμηση, φυτά, καλή ακουστική και φωτισμό, δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον εργασίας για τους περισσότερους ανθρώπους. “

PROJECT DELIVERED BY SATO FOR DENTSU

Σχεδιάζοντας νέους χώρους γραφείων, οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων δίνουν προσοχή στη λειτουργικότητά τους, αλλά και στην άνεση των εργαζομένων. Υπάρχουν μερικές μέθοδοι που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να μετατρέψετε ένα κρύο δωμάτιο σε ένα πιο άνετο μέρος. Η χρήση ζεστών χρωμάτων και φωτισμού, χρησιμοποιώντας μαλακά υλικά και φινιρίσματα, καθώς ξύλο ή τούβλα διαμορφώνει μία φιλική ατμόσφαιρα προς τον εργαζόμενο. Μικρότερα διακοσμητικά στοιχεία όπως μαξιλάρια, φυτά και πίνακες ζωγραφικής προσδίδουν μία νέα πινελιά στο χώρο.

PROJECT DELIVERED BY SATO FOR DENTSU

Η αλλαγή των χρωμάτων είναι μια απλή λύση που μπορεί να δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα. Για ένα άνετο εσωτερικό, θα πρέπει να αποφεχθούν οι κρύες αποχρώσεις και να επιλεγούν πιο θερμές . Τα ζεστά χρώματα λειτουργούν αντιστοίχως όχι μόνο στους τοίχους αλλά και στα έπιπλα και στα διακοσμητικά στοιχεία.

Το φως παίζει σημαντικό ρόλο στην εικόνα και την σχεδίαση του χώρου και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό πώς γίνεται αντιληπτός. Είναι το στοιχείο που δημιουργεί την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο, το λευκό φως επηρεάζει τη διάθεση και την ευεξία των εργαζομένων και βοηθά στη συγκέντρωση κατά την ώρα εργασίας. Έτσι χρησιμοποιείται σε γραφεία, εργαστήρια και όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να επικεντρωθούν στη δουλειά τους. Τα ζεστά χρώματα χαλαρώνουν και κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται πιο άνετο. Στο γραφείο, αυτός ο τύπος φωτισμού χρησιμοποιείται συνήθως σε χώρους όπως τραπεζαρία και αίθουσες χαλάρωσης. Ο φωτισμός με τη σωστή ένταση και απόχρωση αποδίδει σε ένα γραφειακό χώρο μία ατμόσφαιρα πιο άνετη και φιλική. Ο σχεδιασμός φωτισμού σε συνδυασμό με το επαρκές φως της ημέρας, έχουν συνδεθεί με μείωση κατά 15% των απουσιών από την εργασία και την αύξηση της παραγωγικότητας μεταξύ 3% και 20%. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ TAUKO | SATO

Πολύχρωμοι πίνακες στους τοίχους, μαλακά μαξιλάρια και πουφ ή χαλιά σε διάφορα μεγέθη και σχήματα σε μοτίβα μπορούν να προσδώσουν στο εσωτερικό έναν πραγματικά μοναδικό χαρακτήρα. Επιπροσθέτως η φύτευση στα γραφεία, σε βάζα ή γλάστρες, θα αναζωογονήσουν τον χώρο ενώ ρόλος των διακοσμητικών στοιχείων δεν χρειάζεται να περιορίζεται μόνο στην απλή διακόσμηση, αλλά μπορούν να έχουν και άλλες λειτουργίες. Για παράδειγμα, μια ενδιαφέρουσα στυλιζαρισμένη λάμπα μπορεί να εκπέμπει φως που βελτιώνει την ευημερία των εργαζομένων και τα πολύχρωμα μαλακά πουφ θα τους επιτρέψουν να καθίσουν, να τεντώσουν τα πόδια τους και να χαλαρώσουν οι εργαζόμενοι.

NEW PROJECT DELIVERED BY SATO FOR DELOITTE

Η προσθήκη μικρών αξεσουάρ μπορεί να κάνει τον χώρο  να φαίνεται πιο φιλικός και καλύτερος για να εργαστείς. Η έρευνα έδειξε ότι για το 91% των εργαζομένων η άνεση στο χώρο εργασίας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει την ευημερία τους στο γραφείο. Φυσικά υλικά, ενδιαφέροντα σχέδια, πρακτικά αξεσουάρ, ζεστά χρώματα και φως, θα κάνουν το γραφείο έναν δαιφορετικό χώρο. Ένας χώρος διακοσμημένος με αυτόν τον τρόπο θα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για εργασία και συναντήσεις με συναδέλφους, συνεργάτες και πελάτες.

Facts & Credits
Article title Πώς η δουλεία μπορεί να γίνει παραγωγική και ευχάριστη
Text Sato
Sources NowyStyl
Photography Sato projects


RELATED ARTICLES