Η Design Ambassador και το Archisearch διοργανώνουν σε στρατηγική συνεργασία με την Inmind  το exclusive event #TheFutureofwork. Από τις 2 ως τις 8 Νοεμβρίου, με μια σειρά προβολών, συζητήσεων μεταξύ κορυφαίων ονομάτων της αρχιτεκτονικής και του design, καθώς και παρουσιάσεων καινοτόμων προϊόντων και μεθόδων, αναδεικνύεται η νέα πραγματικότητα, στην οποία κεντρικό ρόλο αναλαμβάνει ο σχεδιασμός.

Το μέλλον της εργασίας αλλάζει. Οι εργαζόμενοι ενδυναμώνονται σε ο,τι αφορά τις αποφάσεις και αποκτούν περισσότερη ευθύνη, σε ένα πλαίσιο ευρύτερων οργανωτικών μετασχηματισμών σε όλο τον πλανήτη. Τα γραφεία αλλάζουν όψη για να στεγάσουν την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την ομαδικότητα των ανθρώπων που, από όλο το εύρος της ιεραρχίας, οδηγούν κάθε εταιρεία στο αύριο. Πλέον, όλα είναι γραφείο!

Οι εταιρείες επαναπροσδιορίζουν το σχεδιασμό των χώρων τους, για να τηρήσουν όπως πάντα τα πρωτόκολλα σχεδιασμού ενός χώρου γραφείου, αλλά με τρόπο που ευνοεί ένα νέο πνεύμα συνεργασίας και ευεξίας των εργαζόμενων.

Σε ένα phygital περιβάλλον, το σπίτι αποκτά ένα σημείο απ’ όπου οι κάτοικοι ενορχηστρώνουν τους νέους κανόνες της τηλεργασίας. Τα co-working spaces μετατρέπονται στο φυτώριο ιδεών, όπου όλα είναι εφικτά – ένας τόπος όπου φιλόδοξοι άνθρωποι, με όραμα, συναντιούνται και γεννούν τις ιδέες που θα αλλάξουν τον κόσμο. Αλλά και τα καφέ ή τα εστιατόρια, όπου παραδοσιακά επικυρώνονταν οι φιλικές επαγγελματικές σχέσεις και προλειαινόταν το έδαφος για συμφωνίες, πλέον διαθέτουν σημεία που προσφέρονται και για operational έργα.

Την πρώτη ημέρα του The Future of Work Design Week στις εγκαταστάσεις της Inmind στο Χαλάνδρι, προβλήθηκε σε συνεργασία με το Dezeen το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ “Ανύψωση”, με θέμα τον τρόπο που τα drones θα μεταμορφώσουν τις πόλεις. H προσβασιμότητα και η χρήση των drones γεννάει σήμερα πολλές συζητήσεις κοινωνικού και τεχνολογικού χαρακτήρα που βλέπουν στην ανάπτυξή τους είτε ένα ισχυρό πλεονέκτημα, είτε μια απειλή για την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά μας.
 
 
Η δράση περιλάμβανε επίσης τη συζήτηση με τίτλο “The Future of Work”: πως επαναπροσδιορίζεται η έννοια του εργασιακού χώρου σήμερα στο εικονικό περιβάλλον που φαίνεται να επιλέγεται για καλύτερη απόδοση στη δουλειά; Θα είναι τα γραφεία του αύριο πιο «έξυπνα» ή πιο ανθρώπινα, ή και τα δύο; Πώς θα αναπτύσσονται οι τεχνολογικές εξελίξεις σε σχέση με τις νέες μορφές εργασίας για τη νέα γενιά της ψηφιακής εποχής; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν ως προς τις εργασιακές σχέσεις;
 
 
Ακολούθησε συζήτηση με συντονίστρια τη Διευθύντρια του Milano Design Film Festival Greece & Cyprus Άννη Μαρκιτάνη, σε συνεργασία με την Δανάη Μακρή. Καλεσμένοι ήταν οι: Αλέξης Βικέλας απο τους Vikelas Architects, Ιόλη Χιωτίνη, Interiors & Concept Stylist, Μαρίκα Μαυρολέων, Αρχιτέκτων και Design Operations Manager στους A&M Architects και Σίμος Αντωνιάδης, Partner του γραφείου Urban Soul Project.
 
 
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τον προσωπικό «χώρο εργασίας» των καλεσμένων, τη διάταξη που προσδιορίζει τους διαφορετικούς χώρους στα γραφεία όπου εργάζονται, αλλά και τις ποιότητες που αντικατοπτρίζονται σε αυτούς, καθώς και οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και οι περιορισμοί που επιφέρει ο covid-19. Στη συνέχεια ο Σίμος Αντωνιάδης παρουσίασε τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων με πιστοποίηση LEED και WELL, μέσα απο την εμπειρία του γραφείου του στο σχεδιασμό των headquarters της Prodea.
 

Σημαντικό στοιχεία επίσης οι παράμετροι που προσδιορίζουν το αισθητικό και λειτουργικό κομμάτι ενός εργασιακού χώρου, και πως τα στοιχεία αυτά άμεσα ή έμμεσα καθορίζουν τις σχέσεις καθώς και την απόδοση ενός εργαζομένου σε ένα δεδομένο χώρο. Η Interior Stylist Ιόλη Χιωτίνη ανέλυσε το ρόλο των υλικών στην αειφορία και στο wellbeing των εργαζόμενων. 

Η Μαρίκα Μαρολέων περιέγραψε τις αλλαγές που επιφέρει ο κορονοϊός σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, όπου ο ίδιος χώρος καλείται να είναι boardroom, χώρος για ένα σεμινάριο ή οτιδήποτε άλλο επιθυμεί η εταιρεία. Συζητήθηκε επίσης οτι το εικονικό περιβάλλον φαίνεται να επιλέγεται απο κάποιους για καλύτερη απόδοση στη δουλειά, αλλά και η ισορροπία που καλούνται να βρουν τα γραφεία του αύριο ανάμεσα στην τεχνολογία και τον ανθρώπινο παράγοντα.

Στα πλαίσια του event, η ομάδα της Inmind παρουσίασε τέσσερεις ενότητες που αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικό το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

Οι ενότητες αυτές ήταν η βιωσιμότητα (sustainability), καθώς τα κτίρια ευθυγραμμίζονται πλέον με τα νέα βιοκλιματικά πρότυπα και νέοι εργασιακοί χώροι διαμορφώνονται, η ευελιξία (flexibility), μέσα σε ένα πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών και δυναμικών καταστάσεων η ευελιξία στον σχεδιασμό και στην διαρρύθμιση των εργασιακών χώρων είναι ζητούμενο πλέον, το active seating, που αφορά στην εργονομία και την τεχνολογία που συμβάλουν στο well being των εργαζομένων αλλά και στην παραγωγικότητα τους, και τέλος το coworking, μια έννοια ιδιαίτερα σύγχρονη καθώς οι σημερινοί ρυθμοί απαιτούν συνεχή και ανεμπόδιστη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ομάδων αλλά και μέσα στην ίδια ομάδα. Η παρουσίαση των παραπάνω εννοιών συμπληρώθηκε από αντίστοιχες καινοτομίες και εφαρμογές σε προϊόντα.

 
 

RELATED ARTICLES

ΕΣΩ 2024 // DOWN TO EARTH // Archisearch Lifetime Achievement Awards_Ελένη Βερναδάκη | Συνέντευξη με την συγγραφέα της μονογραφίας της Ευγενία Αλεξάκη: "Η αφή είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόσληψη των έργων της, προσφέροντας έναν ιδιαίτερο υλικό, απτικό αισθησιασμό."