Η ΕΚΑ Ελλάς και η Steelcase μας ενημερώνουν για μελέτες και τάσεις στο σχεδιασμό χώρων εργασίας, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Με την ραγδαία εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των tablets και τις ασύρματης επικοινωνίας μέσω WiFi, πολύ ήταν εκείνοι που βιάστηκαν να προβλέψουν το τέλος του “γραφείου” όπως το ξέραμε μέχρι τότε. Η δυνατότητα του ανθρώπου να δουλεύει, να επικοινωνεί και γενικότερα να λειτουργεί επαγγελματικά απ’ όπου και εάν βρισκόταν έκανε πολλούς να αναρωτηθούν: “τι το χρειάζομαι το γραφείο;”

Αρκετές δεκαετίες μετά από τις πιο πάνω τεχνολογικές ανακαλύψεις και καινοτομίες, το “γραφείο” όχι μόνο υπάρχει αλλά αναπτύσσεται και εξελίσσεται ραγδαία και αυτό γιατί ο άνθρωπος δεν το εγκατέλειψε ποτέ, για δύο βασικούς λόγους:

 • ο πρώτος λόγος είναι η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να κοινωνικοποιείται και να συναναστρέφεται με συναδέλφους και
 • ο δεύτερος λόγος είναι η πρόσβαση σε τεχνολογία που μπορεί να βρει στο “γραφείο” και την οποία δεν μπορεί να κουβαλάει μαζί του στην τσάντα ή το σακίδιο του.

Αυτό που ζούμε σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μία “Αναγεννησιακή” περίοδος του “Γραφείου”.

Ας δούμε αναλυτικότερα του βασικότερους λόγους για την ραγδαία εξέλιξη και αναγέννηση του “γραφείου”:

 • Το Πού και το Πώς εργαζόμαστε σήμερα άλλαξε:

  Η τεχνολογία επιτρέπει στον εργαζόμενο να δουλεύει απ’ οπού ο ίδιος προτιμά επιτρέποντας του να παραμένει πάντα συγκεντρωμένος και σε εγρήγορση. Επιπλέον μπορεί να κινείται ελευθέρα εντός και εκτός του γραφειακού χώρου έτσι ώστε να συνεργάζεται με συναδέλφους και να είναι πιο ομαδικός.

 • Μετάβαση στην Δημιουργική εργασία:

  Το έντονα ανταγωνιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον έχει θέσει νέους κανόνες“παιχνιδιού” οι οποίοι υποχρέωσαν τις εταιρίες να προσανατολιστούν σε νέους τρόπους και εργασιακούς ρόλους που βασίζονται στην “Δημιουργικότητα” και την “Καινοτομία”.

 • Ο “Πόλεμος” για την προσέλκυση Ταλέντων

  Ο ανταγωνισμός στην κούρσα για την πρωτιά προϋποθέτει την προσέλκυση και διατήρηση του καλύτερου ανθρώπινου δυναμικού της αγοράς, των καλύτερων και πιο δημιουργικών “μυαλών”. Οι νέοι σήμερα, το νέο εργασιακό δυναμικό, ξέρει ακριβώς την θέλει και δεν φοβάται να το ζητήσει. Ο ψηλότερος μισθός δεν αποτελεί πλέον τον σημαντικότερο παράγοντα για να επιλέξουν τον επόμενο επαγγελματικό τους σταθμό αλλά ψάχνουν το πιο ανθρώπινο – ανθρωποκεντρικό – εργασιακό περιβάλλον και καλύτερες προοπτικές ανέλιξης.    

 • Συγκέντρωση (Engagement) στην εργασία

  Μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της εταιρίας IPSOSη οποία διεξήχθη σε 17 χώρες και ανάμεσα σε 12,500 εργαζομένους, ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα της μη συγκέντρωσης του ενός τρίτου των εργαζομένων του πιο πάνω δείγματος εν ώρα εργασίας. Η πιο πάνω έρευνα έδειξε ότι η συγκέντρωση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ικανοποίηση στην δουλειά και τον χώρο εργασίας. Είναι αποτέλεσμα της ευεξίας του ανθρώπου τόσο σε σωματικό αλλά κυρίως σε πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο.

 • Τα Οφέλη της Τεχνολογίας

  Η εξάρτηση μας στην τεχνολογία είναι πλέον δεδομένη σε βαθμό που ίσως και να πρέπει να μας ανησυχήσει. Η συμπερίληψη της τεχνολογία μέσα στο γραφείο, στο δάπεδο, στον τοίχο και το έπιπλο είναι γεγονός. Χρειάζεται όμως προσεκτική και μελετημένη αξιοποίηση της τεχνολογίας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να υποστηρίξει σωστά τις ανθρώπινες ανάγκες, λειτουργίες και εταιρικούς στόχους. Η τεχνολογία ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπός θα πρέπει να εισάγεται και να μετατρέπει τον εργασιακό μας χώρο.

Η ΕΚΑ ΕΛΛΑΣ, platinum partner της Steelcase,είναι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία!


RELATED ARTICLES