Για τον 71χρονο Philippe Starck τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετό. Αυτό μου είχε εξομολογηθεί όταν το συνάντησα πριν από μερικά χρόνια στο Παρίσι: «…πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο μάξιμουμ και την επόμενη στιγμή συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει πάντα κάτι παραπέρα». Αυτή τη στιγμή, αυτό το «κάτι» για τον Starck είναι η σταδιακή κατάργηση της ύλης.

AXIOM SPACE STATION. PHOTO CREDIT IMAGE: AXIOM SPACE

Τη δεύτερη φορά που μίλησα μαζί του ήταν τηλεφωνικά. Βρισκόμουν στην Αθήνα κι αυτός στο Παρίσι. Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στις δύο συνομιλίες ήταν ότι και στις δύο ζούσε απομονωμένος. «Ο εγκλεισμός της καραντίνας με βρήκε κλεισμένο όπως ήμουν για όλη τη ζωή μου που ζούσα σα μοναχός, δουλεύοντας σπίτι μου από το πρωί ως το βράδυ, επομένως έχω γεννηθεί εγκλεισμένος ζω εγκλεισμένος και θα πεθάνω με τον ίδιο ασκητικό τρόπο ζωής» μου είπε χαρακτηριστικά.

AXIOM SPACE STATION. PHOTO CREDIT IMAGE: AXIOM SPACE

Την πρώτη φορά αφού τραγούδησε τη μελωδία του Bolero για να δοκιμάσουμε το μικρόφωνο μου είπε: «Αυτό αγαπώ στην Αγγλία! Απομονώνομαι ηθελημένα. Δεν μιλάω σε κανέναν. Δεν βγαίνω από το σπίτι μου και αυτό μου επιτρέπει να ασκώ στις καλύτερες συνθήκες το επάγγελμα μου που είναι το να ονειρεύομαι…».     

 Μιλώντας μαζί του βλέπεις πως εκεί που εργαζόταν για να κάνει τα αντικείμενα πιο όμορφα τώρα εργάζεται για να τα κάνει πιο ελαφριά.
Μετά τα έξυπνα γυαλιά των 12 γραμμαρίων φτιάχνει, σε συνεργασία με το Κορσικανό start-up «Icare technologies» το «έξυπνο» δακτυλίδι Aeklys που ζυγίζει λιγότερο κι από ένα γραμμάριο.  

2019_STARCK BIOTECH PARIS_AD CAMPAIGN

Mε αυτό το δακτυλίδι μπορεί να χρησιμοποιείται σα χρεωστική κάρτα, ως εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να είναι ψηφιακή business card, να ασφαλίζει τον υπολογιστή και τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη και άλλα πολλά.
Μετά από αυτό, ο Σταρκ μιλάει για τη μεγάλη τάση του design, τη «λιγότερη ύλη»(dematerialization).

AXIOM STARCK HABITATION MODULE CREW QUARTER INTERIOR. CREDIT IMAGE: STARCK NETWORK

Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ που είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος ο Φίλιπ Σταρκ για λογαριασμό του γαλλογερμανικού καναλιού Arte το μέλλον του design αλλά και της τεχνολογίας είναι οι υπολογιστές που θα περάσουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα!  

MAISON HELER METZ

Ο ίδιος μου είπε: «Από το ζωικό βασίλειο μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο μηχανισμός της εξέλιξης είναι σε έντονη εγρήγορση. Aπό τους μονοκύτταρους οργανισμούς φτάσαμε στο σημερινό ζωικό βασίλειο . Αυτή η εξέλιξη έχει πολλαπλές πλευρές. Μια από αυτές είναι η διαδικασία απαλλαγής από την ύλη. Αυτό σημαίνει ότι πλέον συζητάμε για περισσότερη ισχύ και ευφυΐα και λιγότερη ύλη.  Η εξυπνάδα που χρησιμοποιείται για την ανθρώπινη παραγωγή είναι πάντα αντιστρόφως ανάλογη του όγκου της ύλης που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση της».

AEKLYS

Και συνέχισε: «Η απαλλαγή μας από την ύλη έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ελαφριών αλλά και ισχυρών, τεχνολογικά, αντικειμένων. Σήμερα πλησιάζουμε στην πλήρη κατάργηση της ύλης. Ένα παράδειγμα αυτής της τάσης είναι το δαχτυλίδι AEKLYS. Δεν υπάρχει άλλο προϊόν στον κόσμο σήμερα, που να προσφέρει τόσα ενώ είναι τόσο μικροσκοπικό. Μέσα σε μερικά γραμμάρια ύλης περιέχονται τόσες υπηρεσίες που δεν μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο μυαλό. Και η οποία έχει απεριόριστες  πιθανότητες εξέλιξης όσοανφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αλλά και το συγκεκριμένο αντικείμενο έχει ένα όριο ζωής και αυτό γιατί διανύουμε τα τελευταία χρόνια της ύλης. Πράγμα που σημαίνει ότι θα περάσουμε στην τεχνολογία που δεν καλύπτει χώρο αλλά βρίσκεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Όλες οι υπηρεσίες που χρειαζόμαστε από την τεχνολογία μέσα σε λίγα χρόνια θα περάσουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα».

MAISON HELER METZ

Έτσι καταλήγει πως ο designer του μέλλοντος θα είναι σα γυμναστής: «Η “λιγότερη ύλη” καταργεί σιγά-σιγά τα αντικείμενα κι επομένως τον σχεδιαστή τους, εφόσον δε χρειάζεται να προσδίδουμε επιπλέον χάρη στα αντικείμενα. Έτσι σε δέκα χρόνια γύρω μας θα υπάρχει ένα άλμα προς την ευφυΐα και την ελευθερία από κάθε υλικό αντικείμενο που θα είναι σαν παράσιτο. Επομένως ο designer του μέλλοντος θα είναι κάτι σαν καθηγητής γυμναστικής αφού όλα θα έχουν περάσει στο ανθρώπινο σώμα».

KARTELL AUTODESK STARCK A.I.

Αναφερόμενος σε μια πρωτοβουλία της Design Ambassador για το Design Democracy, που σε ψηφιακή μορφή θα λάβει χώρα στα τέλη της Άνοιξης του ’21 και σε φυσική μορφή θα γίνει σε Αρχαίο θέατρο το Καλοκαίρι του ’22 ο πιο διάσημος σχεδιαστής στον κόσμο μας είπε: «Είμαι νομίζω ο πρώτος που μίλησε για τη Δημοκρατία του design. Και θα μιλούσα με χαρά για αυτό αν με καλούσαν στην Ελλάδα μέσα σε ένα αρχαίο θέατρο φορώντας την αρχαιοελληνική φούστα και μιλώντας ήρεμα για ώρες μιμούμενος τους Έλληνες ρήτορες της Αρχαιότητας».

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ PHILIPPE STARCK ΑΠΟ ΤΟΝ JEAN-BAPTISTE MODINO

Μακάρι να τον δούμε έτσι στην Ελλάδα!


RELATED ARTICLES