Όλα όσα έγιναν στο Milano Design Film Festival Athens 2020 pre-launch Event

Αρχιτέκτονες, designers αλλά και λάτρεις της αρχιτεκτονικής και του κινηματογράφου παρακολούθησαν στον πολύ ιδιαίτερο χώρο του Depot6 το pre-launch Event του Milano Design Film Festival Athens 2020, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα. 

– φωτογραφίες: Νίκος Θωμάς / video: Stavros Symeonidis for Design Ambassador

Στα πλαίσια του “DESIGN MONTH” από το Archisearch, ο εκθεσιακός χώρος του Depot6 , ένας νέος καλαίσθητος χώρος σε μία παλιά πέτρινη αποθήκη του 1890 στον Πειραιά, φιλοξένησε την παρουσίαση της μορφής και της ιδέας του MDFF και MDFF World Tour, καθώς και το γενικό προγραμματισμό και το επιλεγμένο θέμα της πρώτης έκδοσης του MDFF Athens, που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2020.

Η εκδήλωση θα διαρκέσει από δύο έως τρεις μέρες και θα ακολουθήσει τα πρότυπα της εκδήλωσης στο Μιλάνο – – με μία preview βραδιά έναρξης (η τοποθεσία θα ανακοινωθεί σύντομα), που θα ακολουθήσουν τα δημόσια εγκαίνια σε μία ξεχωριστή τοποθεσία προβολών (η τοποθεσία των προβολών θα ανακοινωθεί).

Την παρουσίαση πραγματοποίησε η ιδρύτρια και διευθύντρια του MDFF Athens και συνεργάτης του MDFF για την Ελλάδα και την Κύπρο, Άννη Μαρκιτάνη, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε και το θέμα του MDFF Athens 2020.

Η πρώτη έκδοση του MDFF Athens 2020 θα αφιερωθεί στο συγκεκριμένο θέμα του ΦΩΤΟΣ (LIGHT), που γίνεται αντιληπτό όχι μόνο με την κυριολεκτική και παραδοσιακή του έννοια, αλλά και ως παγκόσμιο και θεμελιώδες σύμβολο αισθητικά και ηθικά σημαντικών αξιών και δραστηριοτήτων.

MICHAEL ANASTASSIADES – GUEST CURATOR MDFF ATHENS 2020

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η Άννη Μαρκιτάνη ανακοίνωσε επίσημα το Guest Curatorhip που θα συνοδεύσει αυτή την “παρθενική” παρουσία του MDFF στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά, η ειδική MDFF curatorship “formula” που μέχρι τώρα συνδέθηκε με την εκδήλωση στο Μιλάνο, φτάνει στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του MDFF Αθήνα 2020, με την παρουσία ενός αναγνωρισμένου ονόματος στον τομέα του Design: Το διεθνώς γνωστό και βραβευμένο σχεδιαστή, γεννημένο στην Κύπρο και με έδρα το Λονδίνο, Michael Anastassiades.

Ο Michael Anastassiades θα προσφέρει τη συνεισφορά του και την ανεξάρτητη ερμηνεία του στο ειδικό θέμα του “Φωτός” μέσω μιας σειράς τίτλων κινηματογραφικών ταινιών, που θα παρουσιαστούν στο ελληνικό και διεθνές κοινό.

Στα πλαίσια του  MDFF Athens 2020 pre-launch Event, που αποτελεί την πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν, η Άννη Μαρκιτάνη απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε Designers, Design Critics, Αρχιτέκτονες, Δημοσιογράφους, Παραγωγούς ταινιών, Σκηνοθέτες, Επιχειρηματίες, Φοιτητές, Πολιτιστικά ιδρύματα και πρωτοβουλίες και Λάτρεις του Design για υποβολές ταινιών και μια συνολική πολιτιστική και δημιουργική συνδιαλλαγή, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μίας ελληνικής MDFF κοινότητας.

Οι επισκέπτες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο του Depot6 και σε μία μεγάλη ποικιλία καινοτόμων υλικών και επίπλων design στον τομέα του μπάνιου, του δαπέδου, των επίπλων και του εσωτερικού σχεδιασμού.

    

Archisearch – MDFF ATHENS 2020 MEDIA PARTNERSHIP

Με την ευκαιρία της pre-launch  εκδήλωσης, η Άννη Μαρκιτάνη ανακοίνωσε τη συνεργασία του MDFF Athens 2020 με το Archisearch ως Media partner, και αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Archisearch για την επικοινωνία και την προώθηση αυτής της πρώτης έκδοσης.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους, μία πρόγευση των επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους που βασίζεται στο επιλεγμένο θέμα “Φως” για το MDFF Athens 2020.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την προβολή δύο κινηματογραφικών ταινιών που επιλέχθηκαν από την ιδρύτρια του  MDFF Athens για τον τρόπο με τον οποίο κάθε ταινία σχετίζεται με το επιλεγμένο θέμα “Φως” MDFF Athens 2020.

Η πρώτη ταινία που παρουσιάστηκε ήταν η ταινία DeLightFuL, από τον ιταλικό βραβευμένο σκηνοθέτη Matteo Garrone για το Salone del Mobile.Milano 2017 .

Στο DeLightFul παρακολουθούμε τη δύναμη, το glam και την ποιότητα του κόσμου του design και του σύγχρονου τρόπου ζωής “Made In Italy”. Σε μια ατμόσφαιρα που είναι τόσο φυσική όσο και ονειρική, μαγευτική και σουρεαλιστική, η ταινία εξετάζει τον κόσμο του design και της σύγχρονης ζωής, με αντικείμενα και ανθρώπους που κινούνται πάνω σε φόντο φανταστικών ατμοσφαιρών. Η παρουσίαση ενισχύθηκε από τον επιμελητή Simone Ciarmoli, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή και μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία και τις ιδέες του σχετικά με αυτή τη μικρού μήκους ταινία, η οποία αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης έκθεσης DeLightFuL (Design, Light, Future, Living) που επιμελήθηκε το studio Ciarmoli – Queda για την 56η έκδοση του Salone del Mobile.Milano. Η έκθεση και η ταινία μοιράζονται την ίδια ιδέα, την ιδέα ότι ο σύγχρονος εγχώριος χώρος είναι μια έκφραση των αρχέγονων, αυθεντικών και βασικών αναγκών του ανθρώπου.

Η δεύτερη ταινία είχε τίτλο Sette Miliardi, και αποτελεί μια ταινία μικρού μήκους που σκηνοθέτησε ο Max Rommel το 2014. Το θέμα της ταινίας είναι ο Andrea Branzi – ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές και διεθνούς φήμης θεωρητικός του design – και ο αφηγητής αυτής της μικρού μήκους. Στο Sette Miliardi, το Φως ως γλώσσα της αστικής μας πραγματικότητας, επιτρέπει στον Andrea Branzi να αποκαλύψει τις σκέψεις που ανέπτυξε αφού εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Dieci Modesti Consigli per una Nuova Carta d’Atene (Ten Modest Principles for a new Athenian Manifesto) και μας καλεί να αναλογιστούμε και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με τη νέα κατάσταση των μεταμοντέρνων πόλεων.


 


          

Σύντομα θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση του MDFF Athens 2020 από την Άννη Μαρκιτάνη, ιδρύτρια & διευθυντρια του MDFF Athens και συνέταιρος του MDFF για την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με το θέμα καθώς και το σκοπό της άφιξης του Milano Design Film Festival Athens στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες για το MDFF Greece-Athens, παρακαλώ επισκεφτείτε το σύνδεσμο!

Για υποβολές ταινιών, προτάσεις θεμάτων και ταινιών, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Άννη Μαρκιτάνη στο am.mdffgr@gmail.com


RELATED ARTICLES