Εκδήλωση απονομής βραβείων Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού: "Νότιες Πύλες Θηβών. Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων στις παρυφές της Καδμείας | Cities In Balance

Εκδήλωση απονομής βραβείων Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού: “Νότιες Πύλες Θηβών. Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων στις παρυφές της Καδμείας” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας

Τη Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 19:00 ο Δήμος Θηβαίων διοργανώνει ανοιχτή τελετή απονομής βραβείων Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού: “Νότιες Πύλες Θηβών. Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων στις παρυφές της Καδμείας” στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας, όπου θα εκτεθούν τα έργα – προτάσεις όλων των διαγωνιζόμενων.

-δελτίο τύπου

Η Cities In Balance εργάστηκε για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Διαγωνισμού “Νότιες Πύλες Θηβών. Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στις παρυφές της Καδμείας”, για λογαριασμό του Δήμου Θηβαίων.

Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων της νότιας περιοχής μετάβασης στο ιστορικό κέντρο της Θήβας, την Καδμεία. Εκεί σε μια έκταση 9 οικοδομικών τετραγώνων βρίσκονται σημαντικές χρήσεις διοίκησης και πολιτισμού καθώς και μνημεία, που σήμερα περιβάλλονται από δημόσιους χώρους αδιαμόρφωτους, δυσλειτουργικούς και παραβεβλημένους.

Το έργο αποσκοπεί στην ανάδειξη της περιοχής σε υψηλής περιβαλλοντικής και αισθητικής ποιότητας πολυλειτουργικό πόλο δημοσίων δραστηριοτήτων.

Ο Δήμος Θηβαίων κάλεσε τους υποψήφιους αρχιτέκτονες μελετητές να υποβάλλουν τις μελέτες τους προκειμένου να αναδειχθεί ο/η καταλληλότερος/ρη μελετητής ή ομάδα μελετητών, που θα αντιμετωπίσει με τα εργαλεία του Αστικού Σχεδιασμού και της Αρχιτεκτονικής τα σύνθετα προβλήματα της περιοχής και θα δώσει δημιουργικές λύσεις ανασυγκρότησής της σε βιώσιμη αστική ενότητα, θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην τοπική οικονομία και στην προσέλκυση επισκεπτών.

Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 8 Ιουλίου έως 8 Νοεμβρίου 2022 και τον Μάρτιο του 2023 ανακοινώθηκαν αποτελέσματα.

Στον Διαγωνισμό υποβλήθηκαν 10 προτάσεις.

Η κριτική επιτροπή έκρινε ομόφωνα ότι το επίπεδο των μελετών ήταν υψηλό και αποφάσισε, σύμφωνα με τα κριτήρια και τις προδιαγραφές της προκήρυξης, να απονείμει τα βραβεία καθώς και μία εξαγορά ως εξής:

1ο βραβείο

Κωδικός συμμετοχής: 20182022VB
Χρυσοβαλάντης Μπασούκος, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Συνεργάτης  Βασίλης Καρμής, φοιτητής Αρχιτεκτονικής

2ο βραβείο

Κωδικός συμμετοχής: 04032712CS
Ελένη Ανδρέου, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός,
Κωνσταντίνος Πρώιος, Αρχιτέκτων Μηχανικός,
Ευδοξία Παπαλιούρα, Αρχιτέκτων Μηχανικός,
Συνεργάτες  Αναστασία Τασσοπούλου, Δρ. Χωροτάκτης- Πολεοδόμος Μηχανικός, Χαρίκλεια Κυριακίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Msc, Γεώργιος Δεληβόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, Σοφία Λιακοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός, Άρης Βαρθολομαίος, Δρ. Τοπογράφος Μηχανικός, Μιχάλης Μπογδάνος, Χωροτάκτης Πολεοδόμος Μηχανικός, Ασημίνα Παλκοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Msc, Σόνια- Άννα Γκούντα, Αρχιτέκτων Μηχανικός Msc, Ευγενία Τάκα, Πολιτικός Μηχανικός, Νίκος Μαλάϊ, Μηχανολόγος Μηχανικός, Βασιλική Αμανατίδου, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, Χριστίνα Παπαθανασίου, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής.

3ο βραβείο

Κωδικός συμμετοχής: 25110139IG
Ισμήνη Κουρούνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός


Εξαγορά

Κωδικός συμμετοχής: 10282238GS
Ιωάννης Γιαννούτσος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μαρία- Ειρήνη Κωνσταντινίδη- Μάνεση Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ελένη Ευθυμίου, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, Φρειδερίκη Μουστάκα, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, Ζωή Χριστοφόρου, Συγκοινωνιολόγος Msc, Phd, Μαρία Γιαννουλάκη, Πολιτικός Μηχανικός Msc, Δημήτρης Παπάζογλου, Αν. Καθηγητής Τμ/τος Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών,  Παναγής Βοβός, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός, Αλκιβιάδης Οικονομίδης,Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καλλιόπη Ραδόγλου, Καθηγήτρια Δασικής Οικοφυσιολογίας.

Tα μέλη της κριτικής επιτροπής αποτελούνταν από τούς:

Γιώργος Παρμενίδης, Δρ. Αρχιτέκτονας, Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π,
Δήμητρα Νικολάου, Αρχιτέκτονας, Αν. Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π,
Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Δρ. Αρχιτέκτονας
Πέτρος Πετρακόπουλος, Αρχιτέκτονας,
Άννα Μελανίτου, Αρχιτέκτονας,
Γιώργος Ζούπας, , Αρχιτέκτονας,
Επαμεινώνδας Χρυσικός, Πολιτικός Μηχανικός, Προϊστάμενος της ΥΔΟΜ και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θηβαίων Δήμου Θηβαίων

Info

Εκδήλωση απονομής βραβείων – Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας – Τετάρτη 7 Ιουνίου 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Cities In Balance

Η Cities in Balance ιδρύθηκε το 2018 από τους αρχιτέκτονες Νεφέλη Παπαδημητρίου και Ανδρέα Λαμπρόπουλο και την αναπληρώτρια καθηγήτρια κινηματογραφικών σπουδών Λυδία Παπαδημητρίου ως επιστημονική εταιρεία, με την επωνυμία «Διεπιστημονικό Κέντρο Μελέτης Γλυπτικής, Αρχιτεκτονικής και Επικοινωνίας, Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία» με σκοπό να συνεισφέρει στη βελτίωση του δημόσιου χώρου των σύγχρονων πόλεων ώστε να ισορροπούν ανάμεσα στις κοινωνικές και οικονομικές δυναμικές, με βασικές αξίες ανάπτυξης και λειτουργίας τον άνθρωπο, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής.

Επίτιμος πρόεδρος της εταιρίας ήταν ο γλύπτης Θόδωρος και η CiBA σκοπό έχει την συνέχεια του πνευματικού του έργου. Σε αυτό το πλαίσιο ο δημόσιος χώρος, εννοείται ως πεδίο πολιτισμικής επικοινωνίας με καταλύτη την Τέχνη, σύμφωνα με το γλυπτικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο του γλύπτη Θόδωρου.

Ο βασικός στόχος της Cities in Balance είναι η συμβολή στην προστασία, την ανάδειξη και τη δημιουργία βιώσιμων και αξιοβίωτων δημόσιων χώρων εντός των σύγχρονων πόλεων, που θα είναι ελκυστικοί, προσβάσιμοι και φιλικοί σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, θα ενθαρρύνουν την επικοινωνία και θα λειτουργούν ως υπόβαθρο πολιτισμικής, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου. Στο στόχο αυτό εντάσσεται η διεπιστημονική έρευνα για τον αστικό και δημόσιο χώρο, η διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ εμπλεκομένων φορέων και κοινού, η εκπαίδευση και η διασπορά της γνώσης των ερευνητικών πορισμάτων και η συμβολή στην ανάπτυξη προγραμμάτων και εφαρμογών βελτίωσης των συνθηκών στο φυσικό χώρο με εργαλεία την τέχνη και την αρχιτεκτονική.


RELATED ARTICLES