Η κινούμενη εικόνα έχει τη δυνατότητα να μας επηρεάζει και να μας εμπνέει περισσότερο από κάθε άλλο μέσο. Παρακολουθώντας κανείς σκηνές από την εξάπλωση μιας πετρελαιοκηλίδας, όχι μόνο πληροφορείται τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη, αλλά με έναν παράδοξο τρόπο γίνεται αυτόπτης μάρτυράς τους. Η εικόνα μας φορτίζει και μας αφυπνίζει για τα περιβαλλοντικά ζητήματα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι η ανάγνωση. Οι Double Decker επιμελήθηκαν μια σειρά προβολών επιλέγοντας ταινίες, ντοκιμαντέρ και animations που αποκαλύπτουν το βαθμό στον οποίο η οικολογία απασχολεί τους κινηματογραφιστές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα Green Screenings περιλαμβάνουν ταινίες που καταδεικνύουν τις πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, τις λύσεις και τις προτάσεις στο οικολογικό ζήτημα, όπως τις βλέπουν αξιόλογοι δημιουργοί. Το πρόγραμμα Green Screenings παρουσιάζεται περισσότερο για να διεγείρει το ενδιαφέρον του κοινού και να αποτελέσει πλατφόρμα διαλόγου και αμφισβήτησης, παρά για να υποστηρίξει απαραίτητα την υιοθέτηση συγκεκριμένης οικολογικής συμπεριφοράς. Η επιλογή του προγάμματος στοχεύει στο να αναμετρηθεί η προσωπική κρίση του θεατή με την πληροφορία που προσλαμβάνει καθημερινά για την οικολογία καθώς αυτή έχει πλέον αναχθεί σε θέμα κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό.

Είναι τελικά η οικολογική συμπεριφορά νέα πρόταση; Είναι απλώς μια τάση με τα χαρακτηριστικά μόδας; Θα μπορούσε η οικολογική συμπεριφορά να αποτελέσει αντικατάσταση της όποιας θρησκευτικής συμπεριφοράς ή απλώς είναι ένας ρεαλιστικός τρόπος να λειτουργεί κανείς στην καθημερινότητα; Τα Green Screening δίνουν στο κοινό την ευκαιρία να μάθει, να σκεφτεί, να κρίνει, να αποφασίσει και να δράσει σύμφωνα με αυτό που θεωρεί ορθό.
 
Επιμέλεια: Double Decker
Wilhelm Finger, Μελίτα Σκαμνάκη

Kαθημερινά: 20:00-22:00 στο αμφιθέατρο του Ecomuseum κατα την διάρκεια του δεύτερου GREEN DESIGN FESTIVAL

Κατεβάστε το καθημερινό πρόγραμμα των Screenings κάνοντας click εδώ

_

Double Decker

H Double Decker είναι μια ομάδα ανεξάρτητων επιμελητών που ιδρύθηκε από τον Wilhelm Finger και τη Μελίτα Σκαμνάκη και έχει βάση το Λονδίνο. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις, εκδόσεις και διαλέξεις που αφορούν στις εφαρμοσμένες τέχνες, σε συνεργασία με μουσεία και ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα στα projects της είναι: η έκθεση μόδας ‘Eco Chic’ στο πρώτο Green Design Festival στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2008), η έκθεση φωτογραφίας και εικονογράφησης ‘KatalogueXXL’ στο Oscar Niemeyer Museum -ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Λατινικής Αμερικής στην Curitiba της Βραζιλίας- που σημείωσε μια από τις υψηλότερες επισκεψιμότητες στην ιστορία του μουσείου (Οκτώβριος 2008 – Φεβρουάριος 2009) και το Design Walk 2010 – ‘Αντίθετα Σημεία’ στην Αθήνα που απέσπασε θετικές κριτικές από τον πανευρωπαϊκό Τύπο (Φεβρουάριος 2010). Η Double Decker έχει δώσει διαλέξεις στο Design Museum του Λονδίνου μετά από πρόσκληση του μουσείου (Μάιος 2009-Απρίλιος 2010). Δουλειές της Double Decker έχουν καλυφθεί από τον διεθνή Τύπο (Eye Magazine και Dazed and Confused – Μ. Βρετανία, Etapes – Γαλλία, Novum – Γερμανία, Aiga -ΗΠΑ, ABC, Computer Graphics, Design Brazil – Βραζιλία, Καθημερινή, Αθηνόραμα, +design, Τα νέα, Ελευθεροτυπία, Ταχυδρόμος κ.α.- Ελλάδα).
www.double-decker.org.uk

_
Archisearch - Breaking the mouldBREAKING THE MOULD
Archisearch - Go FurtherGO FURTHER
Archisearch - HazedHAZED
Archisearch - Latent CityLATENT CITY
Archisearch - Terra 2050, the seriesTERRA 2050, THE SERIES
Archisearch - Berlin BeastsBERLIN BEASTS
Archisearch - BlessBLESS
Archisearch - Breaking the mooldBREAKING THE MOOLD
Archisearch - Into InternityINTO INTERNITY
Archisearch - RabbitRABBIT
Archisearch - Terra 2050TERRA 2050
Archisearch - The GardenTHE GARDEN
Archisearch - WoosWOOS

RELATED ARTICLES