Το πρώτο εργαστήριο αρχιτεκτονικής με τίτλο ‘ 1st Athens Architecture Workshop’, διοργανώθηκε πρίν απο περίπου δύο χρόνια στην Αθήνα με πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα Νίκου Κτενά και την συμβολή του  Βασίλη Π. Μπαρτζώκα,υπο την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
 
Πρόκειται για ένα διεθνές εργαστήριο αρχιτεκτονικής που  διεξήχθη στο διάστημα από 21 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου στην πόλη των Αθηνών και απευθυνόταν σε ξένους και Έλληνες φοιτητές αρχιτεκτονικής καθώς και νέους αρχιτέκτονες που εργάζονται στο εξωτερικό. Δίδαξαν προσωπικότητες της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής σκηνής, από την Λισσαβόνα μέχρι την Αθήνα, όπως οι Aires Mateus, Piere Allain Croset, Antonio Tejedor, Μichel Kagan, Νίκος Κτενάς, κα.
 
Στα πλαίσια του εργαστηρίου δόθηκαν διαλέξεις ανοιχτές στο κοινό από τους João Luís Carrilho da Graça, Λισσαβόνα / Antonio Citterio, Μιλάνο / Aurelio Galfetti, Λουγκάνο / Franco Purini, Ρώμη, ενώ η έκθεση με τις προτάσεις θα λάβει μέρος στο Γκάζι, απο 6-8 Μαϊου κατα την διάρκεια της έκθεσης Design Lab.
 
Στόχος ήταν να δοθεί η δυνατότητα μέσω μιας ‘αποστασιοποιημένης’ ματιάς διακεκριμένων αρχιτεκτόνων αλλά και νέων, να διατυπώσουν αρχιτεκτονικές προτάσεις για συγκεκριμένες τοποθεσίες στην πόλη της Αθήνας.
 
Επτά τοποθεσίες του κέντρου της πόλης επελέγησαν για το σκοπό αυτό, οι οποίες, συγκεντρώνοντας ενδογενώς όσο και μεταξύ τους μια πληθώρα ετερόκλητων χαρακτηριστικών, τίθενται ως τόποι μελέτης ώστε να αποκτήσουν μια σύγχρονη ταυτότητα που θα αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τον ‘χαρακτήρα’ τους.
 
Αυτό το εγχείρημα αποτέλεσε μια πρόκληση για όλους, τόσο συμμετέχοντες και διδάσκοντες ως έρευνα πάνω σε μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης με την ιδιαιτερότητα των ιστορικών, γεωγραφικών και πολιτισμικών της στοιχείων, όσο και για τους πολίτες της Αθήνας στους οποίους δίνεται η δυνατότητα ως αποδέκτες του εγχειρήματος, να γίνουν μέτοχοι μιας εναλλακτικής ματιάς πάνω στην πραγματικότητα του δημόσιου χώρου της πόλης τους.
 
Με άλλα λόγια, αυτό το εργαστήριο αρχιτεκτονικής, έθεσε τη σύγχρονη Αθήνα στη θέση μιας πόλης της οποίας ο δημόσιος χώρος οφείλει να αντιμετωπίζεται πλέον με αρχιτεκτονική συνείδηση και ευαισθησία από όλους: αρχίζοντας πρωτίστως από ένα επίπεδο ακαδημαϊκό-ερευνητικό που προσδοκά να επεκταθεί ως συλλογική συνείδηση.
 
Διοργανωτές του workshop ήταν οι : Νίκος Κτενάς, Simona de Giulli & Βασίλειος Π. Μπαρτζώκας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.aa-w.net ενώ αμέσως πιο κάτω μπορείτε να περιηγηθείτε στον κατάλογο του workshop
 

RELATED ARTICLES