Ο Μανουέλ Άϊρες Ματέους, του αρχιτεκτονικού γραφείου Aires Mateus e Associados, μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού GREAT 2013 – Τα Πρώτα τους Κτίρια, συστήνεται στο κοινό του Megaron Plus και μιλά για τo έργο του, την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής. Τη διάλεξη προλογίζει ο επιμελητής της έκθεσης GREAT 2013 – Tα Πρώτα τους Κτίρια, αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Έργα-«γλυπτά». Στέρεα, ομοιογενή ως προς τη χρήση των υλικών και την καθαρότητα της φόρμας τους. «Φορείς ζωής» που λειτουργούν ως «συνέχεια» του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και «σε συνάφεια» με το αστικό, εξυπηρετώντας λειτουργικούς σκοπούς. Κτίρια που γεννήθηκαν «για να αντέξουν στο χρόνο». Λέξεις-κλειδιά στη δημιουργική σύλληψη και την αρχιτεκτονική φιλοσοφία του Μανουέλ Άϊρες Ματέους.

Ο Μανουέλ Άϊρες Ματέους έρχεται στην Αθήνα με την ιδιότητα του μέλους της διεθνούς κριτικής επιτροπής που θα αξιολογήσει τις υποβαλλόμενες εργασίες Ελλήνων φοιτητών από σχολές αρχιτεκτονικής της Ελλάδας και του εξωτερικού στην πρώτη διοργάνωση του GREAT. Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής (Νίκο Κτενά, Χοσέ Σέλγας και Λουθία Κάνο) που πραγματοποιείται μέσα στον Μάρτιο για το σκοπό αυτό, καθώς και της επερχόμενης έκθεσης (εγκαίνια 20/5/2013) που θα φιλοξενήσει τις καλύτερες εργασίες σε μορφή μακετών.

Ο πολυβραβευμένος Πορτογάλος αρχιτέκτονας, μαθητής των Γκοντζάλο Μπίρνε και Αλβάρο Σίζα και συνιδρυτής, μαζί με τον αδελφό του, αρχιτέκτονα Φρανθίσκο Άϊρες Ματέους, του γραφείου Aires Mateus e Associados, θα αναφερθεί στη μακρόχρονη δραστηριότητά του και την εμπειρία του πάνω στον σχεδιασμό μιας αρχιτεκτονικής λιτότητας (με πέτρα, γήινες υφές, αίθρια κ.ά), ήπιας και φιλικής προς το περιβάλλον. Μιας αρχιτεκτονικής που συνεχίζει την παράδοση του μοντέρνου – των Λε Κορμπυζιέ και Μις φαν ντερ Ρόε – σε έργα μικρής αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας (ιδιωτικές κατοικίες σε επιβλητικά μεσογειακά τοπία, δημόσια κτίρια ενταγμένα σε ιστορικούς χώρους κλπ).

Ο Μανουέλ Αϊρες Ματέους γεννήθηκε το 1963 στη Λισαβόνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Λισαβόνας το 1986. Το 1983 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον αρχιτέκτονα Gonçalo Byrne ενώ από το 1988 συνεργάζεται με τον αδελφό του, αρχιτέκτονα Francisco Aires Mateus. Τα έτη 2002 και 2005 δίδαξε στο School of Design του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Υπήρξε προσκεκλημένος καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνα στη Σλοβενία την περίοδο 2003-2004. Από το 2001 διδάσκει στην Ακαδημία Αρχιτεκτονικής του Μεντρίζιο της Ελβετίας. Από το 1997 είναι Καθηγητής στο Universidade Lusíada της Λισαβόνας κι από το 1998 στο Universidade Autónoma της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Στη διάρκεια της καριέρας του έχει προσκληθεί να δώσει πλήθος σεμιναρίων και διαλέξεων σε Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδά, Χιλή, Κροατία, Αγγλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και ΗΠΑ.

Το GREAT – Greek Architectural Talent είναι μια συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge, για την ανάδειξη και προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Με την πρωτοβουλία αυτή, εκτείνεται περαιτέρω ο διάλογος που έχουν αναπτύξει οι δύο οργανισμοί με την αρχιτεκτονική κοινότητα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus και ο Όμιλος Lafarge με τη συνεργασία για την αναζήτηση λύσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κατασκευαστικές προκλήσεις και υπηρετούν το αρχιτεκτονικό όραμα. Το GREAT εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και την καινοτομία που πηγάζει
Archisearch - Aires Mateus e AssociadosAIRES MATEUS E ASSOCIADOS
Archisearch - Aires Mateus e AssociadosAIRES MATEUS E ASSOCIADOS

RELATED ARTICLES