Το OPEN HOUSE επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για 11η χρονιά με δωρεάν ξεναγήσεις σε 70 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το σαββατοκύριακο 25 & 26 Νοεμβρίου. Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων δράσεων: ξεναγήσεις, διαδρομές, διαγωνισμούς, διαδικτυακές ξεναγήσεις και πάρτι!

-Δελτίο τύπου

Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του ΟΗΤ 2023 επιστρέφουν το MADE in Thessaloniki, με ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής, το OPEN WALKs, με διαδρομές στην πόλη, το OPEN SCHOOL, που ξεναγεί εκπαιδευτικά γκρουπ σε ορισμένα από τα κτίρια και χώρους παραγωγής του προγράμματος, το OPEN OFFICE με διαδικτυακές ξεναγήσεις σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Θεσσαλονίκης. Το φετινό motto του ΟΗT είναι το Building futures together και έχει ως σκοπό να αναδείξει την  βιοκλιματική αρχιτεκτονική μέσα από δράσεις,  διαγωνισμούς  και κτίρια στο πρόγραμμα. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς φωτογραφίας OPEN PHOTO στο instagram, αλλά και στον διαγωνισμό για το βραβείο κοινού OPEN VOTE και να κερδίσουν διακρίσεις και υπέροχα δώρα.

Οι αιτήσεις εθελοντών συνεχίζονται μέχρι τις 14 Οκτωβρίου στο παρακάτω link.
Προτάσεις συμμετοχής κτιρίων στο [email protected] μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗT 2023 θα βρείτε εδώ

MΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ | PHOTO: OLGA STREVINA

Το Open House Thessaloniki  είναι μέλος του  προγράμματος συνεργασίας Open House Europe το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση. Πρόκειται για ένα project που επιδιώκει να ενθαρρύνει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αρχιτεκτονική ως κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις αξίες των ποιοτικά σχεδιασμένων χώρων στο ευρύ κοινό και δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να υποστηρίξουν ένα σωστά δομημένο περιβάλλον.

ELECTRA PALACE HOTEL | PHOTO: BEETROOT DESIGN GROUP

Το Open House Europe συντονίζεται από την εταιρεία Architektūros fondas με έδρα το  Βίλνιους της Λιθουανίας, με εταίρους από τo Μπρνο της Τσεχίας, το Τάλλιν της Εσθονίας, το Έσσεν της Γερμανίας, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα της Ελλάδας, το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, το Μιλάνο της  Ιταλίας, την Λισσαβώνα της Πορτογαλίας, την Σλοβενία, το Μπιλμπάο της Ισπανίας και την Στοκχόλμη της Σουηδίας.  Στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν 12 ΟΗ σε 12 πόλεις της Ευρώπης. Τα ΟΗ φεστιβάλ προγραμματίζουν ακόμα σαν Open House Europe κοινές δράσεις και θέματα όπως είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας και η δημιουργία διαδικαστικών εργαλείων για την σημασία του ρόλου της αρχιτεκτονικής και η προβολή θετικών παραδειγμάτων για το πώς η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ακόμα στο πλαίσιο της διάδρασης μεταξύ των πόλεων και της ανταλλαγής εμπειριών, στο πρόγραμμα προβλέπεται η ανταλλαγή εθελοντών και η διοργάνωση ετήσιων συνεδρίων.  Στο ΟΗΤ θα συμμετέχουν  εθελοντές από τα τα αντίστοιχα ΟΗ του Βίλνιους, του Τάλλιν, της Σλοβενίας, της Στοκχόλμης και της Αθήνας. Το πρώτο συνέδριο (1st annual summit) θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2023 στην Λισσαβώνα. 

ΕΒΡΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | PHOTO: KIMBERLEY POWELL

Διοργάνωση: Open House Greece

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Ο Θεσμός Open House

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Open House Thessaloniki is part of the Open House Europe cooperation project, co-funded by the European Union.


RELATED ARTICLES