Εργαστήριο: Νοητικοί & Ψυχογεωγραφικοί Χάρτες: Εφαρμογή στα Χανιά - Chania, Mental Maps and Psychogeography

at ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - ΧΑΝΙΑ

Ο νοητικός χάρτης αναπτύχθηκε στη βάση θεωριών και πειραματισμών στη γνωστική ψυχολογία που έγιναν στις αρχές του 20ου αιώνα για την αναπαράσταση της γνώσης για το χώρο στον εγκέφαλο. Ο νοητικός χάρτης πόλης που μελέτησε την δεκαετία του ’60 ο Kevin Lynch στην περιβαλλοντική ψυχολογία είναι το εσωτερικό αποτύπωμα της αντίληψης ενός ατόμου για το χώρο της πόλης.

Ο Lynch ανακάλυψε ότι η πόλη γίνεται αντιληπτή με βάση κοινά για όλους χαρακτηριστικά, τα πέντε στοιχεία της Εικόνας της Πόλης. Ο ψυχογεωγραφικός χάρτης που προτάθηκε την ίδια περίοδο από τον Guy Debord και άλλα μέλη του κινήματος των Καταστασιακών, αποτυπώνει το βίωμα της ελεύθερης περιπλάνησης (derive) ενός ή περισσότερων ατόμων στην πόλη. Σύμφωνα με τις αρχές της ψυχογεωγραφίας, το άτομο καλείται να αφεθεί στην εμπειρία της χαρτογράφησης χωρίς να μεσολαβεί ελεγκτικά με τη σκέψη με στόχο να βιώσει τις δυνάμεις έλξης ή απώθησης των διαφορετικών ατμοσφαιρών στην πόλη και να αποτυπώσει το συνειδητό και ασυνείδητο αντίκτυπο τους στον ψυχισμό του.

Οι δύο προσεγγίσεις χαρτογράφησης της πόλης που αναπτύχθηκαν παράλληλα σε Αμερική και Ευρώπη, αποτυπώνουν με συμπληρωματικό τρόπο την πόλη, συνδυάζοντας νόηση και συναίσθημα, επιστήμη και τέχνη. Αποτελούν βασικό ζευγάρι αναφοράς της σύγχρονης χαρτογράφησης της πόλης στο πλαίσιο της νεογεωγραφίας (neogeography), η οποία διαφοροποιείται από τις παραδοσιακές, αντικειμενικού τύπου χαρτογραφικές τεχνικές. Στην νεογεωγραφία η χαρτογράφηση της πόλης επιτελείται από το ευρύ κοινό και χρησιμοποιείται στην επιστημονική έρευνα, τον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό, την καλλιτεχνική δημιουργία, την κοινωνική δικτύωση, κ.ά. Για την χαρτογράφηση δύναται να χρησιμοποιηθούν ποικίλα σύγχρονα ψηφιακά μέσα, όπως τα locative media, η mobile τεχνολογία, τα λογισμικά χαρτογράφησης, τα GIS και η google Γαία.

Με άξονα τον νοητικό και τον ψυχογεωγραφικό χάρτη, στο εργαστήριο θα παρουσιαστεί το θεωρητικό πλαίσιο, μια σύντομη ιστορία του χάρτη πόλης και προσεγγίσεις της σύγχρονης χαρτογράφησης της πόλης στο πλαίσιο της νεογεωγραφίας.

εργαστήριο, χανιά, κέντρο αρχιτεκτονικής μεσογείου, χάρτες, νοητικοί

Παράλληλα με τις εισηγήσεις, οι συμμετέχοντες με την βοήθεια της οργανωτικής ομάδας, θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν χάρτες της πόλης των Χανιών, υιοθετώντας μια στρατηγική στη βάση των προσεγγίσεων της νοητικής χαρτογράφησης και της ψυχογεωγραφίας. Θα γίνουν παρουσιάσεις των χαρτών, σύγκριση και συζήτηση.

Διαδικασίες συμμετοχής:

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους αρχιτεκτονικών σχολών, σχολών καλών τεχνών, ή άλλων συναφών ειδικοτήτων. Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν μετά από αξιολόγηση της αίτησής τους στην οποία θα υπάρχει:

α) βιογραφικό σημείωμα (σύντομο)
β) portfolio (συνοπτική και ενδεικτική παρουσίαση κάποιων εργασιών)

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

Οι υποψήφιοι συμμετέχοντες θα στέλνουν τις αιτήσεις στους, εδώ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι τις 28 Ιουλίου. Τα αποτελέσματα της κρίσης θα ανακοινωθούν στους συμμετέχοντες μέχρι τις 04 Αυγούστου.

Λεπτομέρειες:

Το εργαστήριο θα διαρκέσει 5 ημέρες για 8 ώρες καθημερινά, πρωί και απόγευμα. Κάθε ημέρα θα υπάρχουν προβολές, παρουσιάσεις και διαλέξεις από τους εισηγητές του εργαστηρίου ή καλεσμένους ομιλητές, επισκέψεις στην πόλη για εργασία πεδίου, και ομαδική εργασία στους χώρους του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Περισσότερα, εδώ.

Φορέας:

Το εργαστήριο θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά της Κρήτης. Υποστηρίζεται από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Επισκέπτες – ομιλητές:
Μαρία Μάρκου: Επίκουρη καθηγήτρια, Τομέας Πολεοδομίας & Χωροταξίας, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
Αναστασία Ζωή Σουλιώτου: Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εικαστικός, θεατρολόγος
Νίκος Σκουτέλης: Αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης
Δήμητρα Χατζησάββα: Επίκουρη καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης
Ευφροσύνη Τσακίρη: Διδακτορική ερευνήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τομέας Πολεοδομίας & Χωροταξίας, ΕΜΠ, αρχιτέκτων, εικαστικός
Σωκράτης Γιαννούδης: Επίκουρος καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης

Διοργανωτές – εισηγητές:

Ο Σωκράτης Γιαννούδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σχέση της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού με την ψηφιακή τεχνολογία και τον ψηφιακό πολιτισμό γενικότερα, ενώ παράλληλα μελετά την εφαρμογή των κοινωνικών σπουδών της τεχνολογίας στην αρχιτεκτονική έρευνα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου ARCHITECTURE AND ADAPTATION: From Cybernetics to Tangible Computing (London/New York: Routledge, 2016).

Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων και επιτροπών αξιολόγησης σε διεθνή περιοδικά και ερευνητικά προγράμματα. Έχει διοργανώσει αρχιτεκτονικά εργαστήρια και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, αρχιτεκτονικές εκθέσεις, διεθνείς και εγχώριους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Έχει διακριθεί με τα βραβεία L’Architettura Automatica Prize στη Μπολόνια και Keppie Prize στο Λονδίνο. Συνεργάζεται με αρχιτεκτονικά γραφεία και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας για τη μελέτη κατοικιών, οικιστικών συνόλων, κτηρίων κοινωνικής πρόνοιας, εμπορικών κέντρων και έργων τοπίου.

Η Ευφροσύνη Τσακίρη είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός και υποψήφια διδάκτωρ του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αναπαράσταση της πόλης με στοιχεία από την Αρχιτεκτονική, τον Αστικό Σχεδιασμό, την Χαρτογραφία και την Ζωγραφική. Παράλληλα με την θεωρητική έρευνα, από το 2008 πειραματίζεται με την εικαστική αναπαράσταση της πόλης, τόσο στο προσωπικό της ζωγραφικό έργο, όσο και ως εισηγήτρια εργαστηρίων και μαθημάτων (Εικαστική Πόλις – Polis Painting).

Έχει διδακτική εμπειρία στην Πολεοδομία και τον Αστικό Σχεδιασμό (ΕΜΠ, 2013–2017), στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση (Πολυτεχνείο Κρήτης, 2016) και στις Εφαρμοσμένες Τέχνες (Ιδιωτική Εκπαίδευση, 2006–2013). Εργάζεται ως Αρχιτέκτων Μηχανικός και έχει λάβει μέρος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Ως ερευνήτρια έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια και ως εικαστικός έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις και συνεργάζεται με το θέατρο.

Ενημερωθείτε για όλα τα event στο Archisearch.gr εδώ!


RELATED ARTICLES