ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ: η Αρχιτεκτονική του Χώρου των Πεζών | Κωνσταντίνος N. Δεκαβάλλας

Το ARCHISEARCH.gr γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων παρουσίας του με επιλεγμένες σειρές βιβλιοπαρουσιάσεων και αντίστοιχων δώρων στο κοινό του. Αυτή η σειρά παρουσιάζει μια επιλογή βιβλίων από τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα συνεχίζοντας με το βιβλίο ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ του Κωνσταντίνου Ν. Δεκαβάλλα το οποίο ασχολείται με την αρχιτεκτονική του χώρου των πεζών σε πόλεις και οικισμούς, με σχέδια και εικόνες σχεδιασμένες όλες με ελεύθερο χέρι από τον ίδιο τον συγγραφέα, αρχιτέκτονα και καθηγητή, έτσι ώστε το θέμα να γίνει πιο προσιτό και κατανοητό, όχι μόνο σε υποψήφιους αρχιτέκτονες αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον, ακόμη και σε μαθητές του δημοτικού σχολείου.

Το βιβλίο ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ασχολείται με την αρχιτεκτονική των χώρων πεζών σε πόλεις και οικισμούς, με σχέδια και εικόνες σχεδιασμένες όλες με ελεύθερο χέρι από τον αρχιτέκτονα, καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Δεκαβάλλα, είτε επιτόπου, είτε βάσει εικόνων άλλων, είτε από φωτογραφίες. Η επιλογή χώρων, κτιρίων, οικισμών, πόλεων που απεικονίζονται στα σχέδιά, καθορίστηκε εν πολλοίς από τα μέρη που έχει ζήσει ή επισκεφθεί ο ίδιος.

Το βιβλίο αποτελείται από 4 μέρη:

Α. Τα στοιχεία της λειτουργίας, της μορφής και του σχεδιασμού

Β. Βασικά στοιχεία της δομής του αστικού χώρου

Γ. Μορφή, κατασκευή και εξοπλισμός

Δ. Η πολεοδομική διάσταση

Κείμενο από τον Δημήτρη Φιλιππίδη, αρχιτέκτονα, ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Το ελεύθερο σχέδιο, με τη μορφή συντομογραφικού σκίτσου (σκαριφήματος), στα χέρια ενός άξιου τεχνίτη, μπορεί ν’ αποκαλύψει τη γραμματική της αρχιτεκτονικής, αυτό το ίδιο το υλικό με το οποίο οργανώνεται μια σύνθεση. Είναι μια διπλή διαδικασία, καθώς από τη μια μεριά εκφράζει τις προθέσεις του δημιουργού, ενώ από την άλλη φανερώνει στον θεατή τις πρωταρχικές, βαθιές ρίζες του έργου του. Έτσι γίνεται ταυτόχρονα εργαλείο επικοινωνίας κι ερμηνείας.
Αυτές οι ιδιότητες του σχεδίου δεν καταργούνται ή έστω αλλοιώνονται σε μια εποχή, όπως η δική μας, όπου επικράτησε πρώτα η φωτογραφική τέχνη (με παρακλάδι της τον κινηματογράφο) και πιο πρόσφατα η ψηφιακή τεχνολογία. Αυτά τα γιγάντια βήματα για την “εικονοποίηση” του γύρω μας υλικού κόσμου και όσων βρίσκονται πέρα από αυτόν, αντίστροφα, προσέδωσε νέο νόημα στο σχέδιο. Ειδικά στο αρχιτεκτονικό σκίτσο, επέτρεψε την απελευθέρωσή του από την απομίμηση της πραγματικότητας. Απαλλαγμένο από τέτοιες υποχρεώσεις, το σκίτσο μπορούσε πια να λειτουργήσει ανεξάρτητα, ν’ αποκτήσει περισσότερο προσωπικό ύφος, ακολουθώντας τις επιταγές του δημιουργού του.

Στην Ελλάδα έχουμε τη μεγάλη τύχη να διαθέτουμε τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα, ικανότατο σχεδιαστή και απαράμιλλο σκιτσογράφο, που σε όλη τη σταδιοδρομία του συνόδευε τις δημοσιεύσεις έργων του με εκπληκτικά σκίτσα και προοπτικά. Άφταστος στο ταλέντο του, είναι εδώ και χρόνια γνωστό πως μπορούσε να στήσει ένα “ζωντανό” προοπτικό ενός χώρου ή ενός κτίσματος, ικανό να μεταφέρει μιαν ευχάριστη, ισορροπημένη ατμόσφαιρα, χωρίς όμως να παραμορφώνει ή να εξαπατά.

Ενάντια σε μιαν αντίληψη που ανάγει τα πάντα σε σχεδιαστική δεξιοτεχνία ή ευχέρεια, θα αντιτάσσαμε τη διανοητική εκείνη άσκηση που κατατάσσει, αξιολογεί, επιλέγει και τέλος εκτελεί. Το χέρι στην πράξη υπακούει στο μυαλό, που ελέγχει κριτικά τη διαδικασία παραγωγής του σκίτσου. Με αυτό τον τρόπο, τα τόσο όμορφα σκίτσα του Δεκαβάλλα δεν προκύπτουν αυτόματα ούτε είναι προϊόν κάποιας ασυνείδητης χειρονομίας. Αντίστροφα, όσο περισσότερο αυθόρμητα δείχνουν, τόση περισσότερη τέχνη κι εμπειρία κρύβουν πίσω τους. Η θεματική αυτού του βιβλίου, που καταπιάνεται με το πιο δύσκολο αντικείμενο σχεδιασμού που υπάρχει, τον σχεδιασμό του δημόσιου χώρου και μάλιστα διαχρονικά, μοιράζεται σε τέσσερις ενότητες.

Το σύνολο συγκροτεί μια θριαμβευτική “παρέλαση” των πιο εκλεκτών παραδειγμάτων σχεδιασμού και εξοπλισμού του δημόσιου χώρου που δημιουργήθηκαν ποτέ.

Αυτή η πρόθεση συγκέντρωσης υλικού, ερανισμένου μέσα από μια διαχρονική “αρχιτεκτονική παράδοση”, καταργεί τις τεχνητές διακρίσεις που συνήθως αποκόπτουν το παρόν από το ιστορικό του υπόβαθρο. Συνάμα, το σπουδαίο είναι ότι η σοφή επιλογή που έκανε ο Δεκαβάλλας ανέδειξε την υφολογική ενότητα των παραδειγμάτων που παραθέτει, αν και μπορεί ν’ ανήκουν σε διαφορετικές χώρες κι εποχές. Κι αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι παντού κυριαρχεί η δική του πρόθεση ενοποίησης, που υποτάσσει κάθε εικόνα σε ενιαίους κανόνες παραστατικής ερμηνείας. Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική ματιά του Δεκαβάλλα σε συνδυασμό με το προικισμένο χέρι του ήταν οι κύριοι συντελεστές αυτού του μικρού θαύματος που αναδεικνύει την κρυμμένη ομορφιά κάθε παραδείγματος που επιλέχτηκε.

Στοιχεία έργου
Τίτλος βιβλίου  ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – WALKING IN TOWNS & CITIES
Υπότιτλος βιβλίου  Η Αρχιτεκτονική του Χώρου των Πεζών – The Architecture of Pedestrian Space
Συγγραφέας  Κωνσταντίνος N. Δεκαβάλλας – Constantin N. Decavalla
Εκδοτικός οίκος  Μέλισσα
Χρονολογία έκδοσης  Δεκέμβριος 2015
Σελίδες  400 σελίδες, 1290 σχέδια
Διαστάσεις  30×25 εκ.
Βιβλιοδεσία  Σκληρό εξώφυλλο
Γλώσσα  Ελληνικά & Αγγλικά


RELATED ARTICLES