ΚΟΙΝΟΙ ΤΟΠΟΙ, ΤΕΥΧΟΣ 3, ΜΑΙΟΣ 2021: Σχόλια για τον ψυχισμό της εποχής

Το ARCHISEARCH.gr γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων παρουσίας του με επιλεγμένες σειρές βιβλιοπαρουσιάσεων και αντίστοιχων δώρων στο κοινό του. Σε αυτό το πλαίσιο επιλέχτηκε το καινούργιο τεύχος του περιοδικού Κοινοί Τόποι: Σχόλια για τον ψυχισμό της εποχής που εκδόθηκε τον Μάιο του 2021 και περιλαμβάνει αρθρογραφία από σημαντικά πρόσωπα της αρχιτεκτονικής, της αστικής κοινωνιολογίας και της τέχνης, μεταξύ των οποίων οι Μισέλ Ουελμπέκ, Ιάννης Ξενάκης, Daniel Libeskind, Lewis Mumford, Jane Jacobs κ.α.

Το παρόν τεύχος ασχολείται με την αρχιτεκτονική του δημόσιου χώρου, την καθημερινότητα των ανθρώπων στην πόλη και το κοινωνικό καθήκον της αρχιτεκτονικής με σκοπό να συμβάλλει στον γενικότερο προβληματισμό αναφορικά με τις προοπτικές μιας βιώσιμης ζωής στην πόλη. Επιπλέον, με αφορμή το καθεστώς καραντίνας και παρατεταμένου κατ’ οίκον περιορισμού που βίωσε επαναλαμβανόμενα το κοινωνικό σώμα τους τελευταίους μήνες, εξετάζεται διεξοδικά η ζωτική σημασία του δημόσιου χώρου για την ψυχική ευημερία και την κοινωνική συνοχή των πολιτών.

A view of an empty Piazza del Popolo in Rome with the two churches at the begin of Via Del Corso, Santa Maria in Montesanto on the left and Santa Maria dei Miracoli on the right with some grass growing between the “Sampietrini” stones due to the lower number for people walking. Italy is at the end of fourth week of national lockdown against the sprad of the new coronavirus dubbed COVID-19. | Φωτογραφία: Giuseppe Fama

REM KOOLHAAS (OMA) – FONDAZIONE PRADA, MILAN, ITALY

“Υπάρχει στο εξής ένα παγκόσμιο πρόβλημα της κούρασης, όπως υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας. Παραδόξως, η ύπαρξη του ενός αποκλείει το άλλο: η ενδημική, ανεξέλεγκτη κούραση είναι, μαζί με την ανεξέλεγκτη βία, χαρακτηριστικό των πλούσιων κοινωνιών, και απορρέει μεταξύ άλλων από το ξεπέρασμα της πείνας και της ενδημικής ένδειας, που παραμένει το μείζον πρόβλημα των προβιομηχανικών κοινωνιών. Η κούραση, ως συλλογικό σύνδρομο των μετα-βιομηχανικών κοινωνιών, επιστρέφει έτσι στο πεδίο των βαθιών ανωμαλιών, των «δυσλειτουργιών» της ευημερίας. Χαρακτηρίστηκε «καινούργιο δεινό του αιώνα» και πρέπει να αναλυθεί σε συνδυασμό με τα άλλα φαινόμενα ανομίας, που η αναζωπύρωσή τους σημαδεύει την εποχή μας, ενώ όλα θα έπρεπε να συντελούν στην κατάργησή τους. Όπως η καινούργια βία είναι «χωρίς αντικείμενο», έτσι και αυτή η κούραση είναι «χωρίς αιτία». Δεν έχει καμία σχέση με την μυϊκή και ενεργειακή κούραση. Δεν προέρχεται από σωματικό ξόδεμα.”, Jean Baudrillard – Η κούραση.

VILLA MÂCHE BY IANNIS XENAKIS ON AMORGOS, CYCLADES, GREECE
RENZO PIANO BUILDING WORKSHOP, THE END OF THE HORIZON: A STATEMENT, STAVROS NIARCHOS CULTURAL CENTER – ATHENS, GREECE
 
Περιεχόμενα
  • Alain Ehrenberg, Νευρική κόπωση: covid, ψυχική υγεία, ατομικισμός
  • Jean Baudrillard, Η κούραση
  • Michel Houellebecq, Προσέγγιση στην αναταραχή
  • Constant Nieuwenhuys, Νέα Πολεοδομία
  • Ιάννης Ξενάκης, Η πελώρια πόλη
  • Jane Jacobs, Οι γειτονιές των πόλεων
  • Νικόλας Γκιμπιρίτης, Τα χαμένα ραντεβού με τις επαναστατικές διαδικασίες
  • Νόρα Λέφα – Παύλος Λέφας, Η σύγχρονη αρχιτεκτονική: προπύργιο της παράδοσης
  • Lewis Mumford, Το κοινωνικό καθήκον της αρχιτεκτονικής
  • Daniel Libeskind, Περιπέτειες στη ζωή και στην αρχιτεκτονική

Στοιχεία έργου
Τίτλος περιοδικού τεύχους  Κοινοί Τόποι: Σχόλια για τον ψυχισμό της εποχής
Εκδότης  ΚΟΙΝΟΙ ΤΟΠΟΙ
Χρονολογία  Μάιος 2021, Τεύχος 3
Σελίδες  160
Διαστάσεις  21×14 εκ.
Γλώσσα  Ελληνικά



Επισκεφθείτε τη σελίδα Κοινοί Τόποι στο Facebook, εδώ!

Επισκεφθείτε τη σελίδα Κοινοί Τόποι στο Instagram, εδώ!


RELATED ARTICLES