O Michael Heizer ολοκλήρωσε το γλυπτό City στην έρημο της Νεβάδα | Archisearch

Tο πρόσφατα ολοκληρωμένο έργο του Michael Heizer, City, στην έρημο της Νεβάδα, έγινε viral στα media και στα instagram stories ολόκληρου του πλανήτη. Πρόκειται για ένα μνημειώδες γλυπτό που αποτελείται από χωμάτινα αναχώματα, γεωγλυφικά και πυραμίδες από σκυρόδεμα βαθιά στην έρημο της Νεβάδα και χρειάστηκαν περισσότερα από 50 χρόνια για να κατασκευαστεί. 

-από τον Θανάση Διαμαντόπουλο

ΠΗΓΗ: NYT

Με μήκος περίπου 1,5 μίλι και πλάτος 0,5 μίλι (2,4 επί 0,8 χιλιόμετρα), η Πόλη (City) αποτελείται από διάφορες κατασκευές που μοιάζουν με αρχαίους γεωμετρικούς ναούς και τις οποίες ο Heizer άρχισε να κατασκευάζει το 1970 με τη βοήθεια υλικών που βρέθηκαν στην περιοχή.

 “Η πόλη θυμίζει σκόπιμα πολλές αρχαίες τελετουργικές κατασκευές μέσω της πολυπλοκότητας και του μεγέθους της, αλλά η μορφή της παραπέμπει στον κεντρικό κόμβο ή πυρήνα μιας σύγχρονης πόλης”, δήλωσε το Ίδρυμα Triple Aught, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε για να χρηματοδοτήσει το έργο το 1988 και τώρα είναι υπεύθυνο για τη συντήρησή του.

 Από τις 2 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν κράτηση.

Όμως, υπάρχουν περιορισμοί. Επειδή ο δημιουργός φοβάται ότι τα μεγάλη πλήθη θα αλλοιώσουν την εμπειρία, το τρέχον πλάνο είναι να εκδίδονται μόνο για έξι εισιτήρια την ημέρα. Αυτό θα γίνεται κάποιες ημέρες, σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους. Οι επισκέπτες θα πρέπει να πάνε στο Άλαμο- την κοντινότερη πόλη- μόνοι τους. Από εκεί θα τους παραλαμβάνουν, θα επιτρέπεται να περιδιαβούν στο «City» για μερικές ώρες και μετά θα τους επιστρέφουν προτού σκοτεινιάσει, επειδή στον δρόμο δεν υπάρχουν φώτα, ούτε έχουν σήμα τα κινητά τηλέφωνα. Για τους πολίτες των κοντινών κομητειών, η είσοδος θα είναι δωρεάν.

ΠΗΓΗ: NYT

Για τους υπόλοιπους επισκέπτες το εισιτήριο θα είναι 150 δολάρια. Όλα τα χρήματα θα πηγαίνουν για τον ετήσιο προϋπολογισμό -ύψους περίπου 1,3 εκατ. δολαρίων- του Triple Aught Foundation, το οποίο θα διαχειρίζεται το έργο. 

Το έργο περιλαμβάνει 45°, 90°, 180° – μια σειρά από οδοντωτές πυραμιδοειδείς μορφές κατασκευασμένες από σκυρόδεμα και τοποθετημένες σε μια κοιλότητα. Χτισμένες σε μια βάση από σκυρόδεμα, οι πυραμίδες οδηγούν σε ένα τριγωνικό κουτί γεμάτο με ογκώδεις πλάκες σκυροδέματος.

Άλλες πτυχές του έργου τέχνης περιλαμβάνουν το Complex One, ένα μεγάλο ύψωμα από συσσωρευμένο χώμα που είναι επενδεδυμένο με τετράπλευρους τοίχους αντιστήριξης από σκυρόδεμα και στις δύο πλευρές.

ΠΗΓΗ: NYT

Σε όλη την περιοχή, μακριές γραμμές από σκυρόδεμα διασχίζουν φιδωτά το δάπεδο της ερήμου, γεμισμένες με διαφορετικούς κόκκους άμμου για να σχηματίσουν γεωγλυφικά – μοτίβα μεγάλης κλίμακας σκαλισμένα από το φυσικό τοπίο που έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται από ψηλά. Λόφοι από βράχους και άμμο και άλλες κοιλότητες συμπληρώνουν την τοπογραφία του χώρου.

“Η Πόλη είναι τόσο μνημειώδης όσο ένα αρχαίο προκολομβιανό συγκρότημα ή αιγυπτιακές τελετουργικές κατασκευές και είναι τόσο έντονα ασυμβίβαστη όσο η υψηλή έρημος του Εθνικού Μνημείου Basin and Range της Νεβάδα, το περιβάλλον που αποτελεί το σκηνικό και την ουσία της”, δήλωσε το Ίδρυμα Triple Aught.

Οι δομές μέσα στο έργο χτίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από πηλό, άμμο και βράχο που βρέθηκαν στο χώρο. Τα υλικά συλλέχθηκαν με “ελάχιστα επεμβατικά μέσα, ώστε τα ενδημικά φυτά και η άγρια ζωή να παραμείνουν αδιατάρακτα“, σύμφωνα με το Ίδρυμα Triple Aught.

ΠΗΓΗ: NYT

Ο Heizer άρχισε αρχικά να αγοράζει αγροτεμάχια για το έργο τη δεκαετία του 1970, καλύπτοντας ο ίδιος την αρχική χρηματοδότηση. Το περιβάλλον για το έργο είναι ένα τμήμα άγονης ερήμου στη Νεβάδα, μακριά από κάθε οικισμό. “Η οικογένεια Heizer κατοικεί στη Νεβάδα από το 1800 και η τοποθεσία της πόλης επιλέχθηκε εν μέρει από τον καλλιτέχνη λόγω της απομόνωσής της”, δήλωσε το ίδρυμα.

“Περιτριγυρισμένη από πρωτόγονη άγρια φύση, βρίσκεται κοντά στις βάσεις αρκετών οροσειρών με υψόμετρο σχεδόν 12.000 πόδια και κοντά στη στενωπό του White River, η οποία ήταν ενεργή κατά τη διάρκεια της μεταπλειστοκαινικής εποχής”.

Η Πόλη (City) αποτελεί πλέον μέρος του Εθνικού Μνημείου Basin and Range, ενός ομοσπονδιακά προστατευόμενου πάρκου που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2015, εν μέρει για να προστατεύσει το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Διάφοροι άλλοι οργανισμοί συνέβαλαν στη χρηματοδότηση και την οργάνωση του γλυπτού, όπως το Μουσείο Glenstone, το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Ο Michael Heizer γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και έχει ολοκληρώσει μια σειρά από άλλα γλυπτά έργα σε εξωτερικούς χώρους σε όλη τη νοτιοδυτική Αμερική.

ΠΗΓΗ: NYT

Άλλα αξιοσημείωτα παραδείγματα μνημειακής τέχνης προέρχονται από το αείμνηστο καλλιτεχνικό δίδυμο Christo και Jeanne-Claude, οι οποίοι τύλιξαν την Αψίδα του Θριάμβου του Παρισιού με ασημένιο ύφασμα και έπλευσαν τρία χιλιόμετρα μονοπατιών με χρώμα σαφράν στην κορυφή της λίμνης Iseo της Ιταλίας.

* Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: Τriple Αught Foundation
* Πηγή φωτογραφιών άρθρου: Τhe New York Times


RELATED ARTICLES