Η αναβίωση των λίθων: διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης στο οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων - Μούρτζινων, Παλιά Καρδαμύλη, 27/8/2022-28/10/2022

Η διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Η αναβίωση των λίθων», με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, θα παρουσιαστεί στο Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, από 27 Αυγούστου έως 28 Οκτωβρίου 2022.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε όλους τους χώρους του μεταβυζαντινού οχυρού συγκροτήματος της Καρδαμύλης, που συνιστά ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της μανιάτικης χερσονήσου και ένα από τα καλύτερα σωζόμενα του είδους του σε όλη τη Μάνη.

Η ανέγερση των πρώτων κτηρίων ανάγεται στα τέλη του 17ου αι., ενώ συνεχείς ανακατασκευές και προσθήκες πραγματοποιούνται έως τις αρχές του 19ου αι. Πλήρως αποκατεστημένο από το έτος 2015 προσελκύει πλήθος επισκεπτών και ήδη έχει καθιερωθεί ως χώρος φιλοξενίας ποικίλων εκθέσεων σύγχρονης τέχνης κατά τα προηγούμενα έτη.

Στόχος της έκθεσης είναι να εγείρει μια συζήτηση γύρω από το σημείο αναφοράς, το Οχυρό Συγκρότημα, εκκινώντας από τη βαθιά ιστορία, την εθνική μνήμη, τη μυθολογία, τη βιοπολιτική μέχρι την γεωλογία του τόπου.

Το συγκρότημα των Τρουπάκηδων, πυργοκατοικία μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες της Μάνης με ενεργό ρόλο στην Επανάσταση, υπήρξε το καταφύγιο του Κολοκοτρώνη. Η ίδια η Καρδαμύλη άλλωστε ανάγεται στο απώτερο παρελθόν, καθώς μαζί με την Ίρη (Παλαιόχωρα Αβίας), την Ενόπη (Κάμπος Αβίας) και μερικές ακόμη πόλεις συγκαταλέγεται στην επικράτεια που έταξε ο Αγαμέμνων στον Αχιλλέα για να τον πείσει να επιστρέψει μαχητικός στον πόλεμο κατά των Τρώων, ενώ η ευρύτερη περιοχή αναφέρεται στην μυθολογία ως τόπος καταγωγής της Ωραίας Ελένης.

Η μελέτη αρχείου, η ιστορική έρευνα, οι υλικότητες του τοπίου, οι πύργοι που λειτούργησαν ως καταφύγια ηρωικών προσώπων, ο θεσμός της πατριαρχικής οικογένειας εμπλέκονται διαλεκτικά με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές και τις διεπιστημονικές θεωρητικές προσεγγίσεις παράγοντας ένα νέο αφήγημα που απευθύνεται στην τοπική και διερχόμενη κοινότητα.

Το κοινό καλείται να προβληματιστεί μέσα σε ένα υβριδικό περιβάλλον με έργα ζωγραφικής, site specific installations, γλυπτικής, in situ εγκαταστάσεων, 3d printings, video, φωτογραφίας, λέξεων που δίνουν ηχώ στο επιβλητικό αρχαιολογικό συγκρότημα αναδεικνύοντας την επιβίωση των εκφάνσεων της μανιάτικης κουλτούρας μέσω μιας κινητικής ενέργειας που υπήρχε ήδη στο παρελθόν και κινείται μέχρι σήμερα, έστω κι αν ο χρόνος υπήρξε νεκρός.

ΑΛΕΞΗΣ ΦΙΔΕΤΖΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΟΥΚΑ

Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία των καλλιτεχνών και των θεωρητικών πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 27/8/22 και ώρα 19:30μ.μ., με την παράλληλη παρουσίαση της site specific performance «Ανάπαυση V», των Αγγελικής Χατζή (GR) και Βάσιας Πασπάλη (GR).

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες επιτόπιες δράσεις και υπαίθριες διαλέξεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΦΙΓΚΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μαρία Βαρελά (GR), Κωστής Βελώνης (GR), Mαρία Γεωργούλα (GR), Αναστασία Δούκα (GR), Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος (GR), Γιώργος Καζάζης (GR), Αντώνης Κανέλλος (GR), Αλεξάνδρα Κουμαντάκη (GR), Παύλος Νικολακόπουλος (GR), Ηλίας Παπαηλιάκης (GR), Γιώργος Παπαφίγκος (GR), Χαρά Πιπερίδου (GR), Πάνος Προφήτης (GR), Αντρέας Ragnar Κασάπης (GR), Αλέξης Φιδετζής (GR), Κώστας Χριστόπουλος (GR), Στέλλα Χριστοφή (CY/GR), Joan Ayrton (BR), Μάριον Inglessi (GR), Alexandra Roussopoulos (FR/GR/SW), VASKOS (Βασίλης Νούλας – Κώστας Τζημούλης) (NY/GR).

ΚΩΣΤΗΣ ΒΕΛΩΝΗΣ
ΚΩΣΤΗΣ ΒΕΛΩΝΗΣ

Τα έργα των καλλιτεχνών αναπτύσσουν νέες μεθοδολογίες με ευγενή συνύπαρξη στο πεδίο υποδοχής τους, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς υπαίθριους χώρους. Νέες παραγωγές δημιουργούν οι Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Παύλος Νικολακόπουλος, Χαρά Πιπερίδου, Γιώργος Παπαφίγκος, Αλεξάνδρα Roussopoulos με site specific installations και in situ installations σε επιμέρους σημεία του χώρου αλληλοεπιδρώντας με την οργανική και εννοιολογική σημασία τους. Νέες γλυπτικές εγκαταστάσεις από τους Κωστή Βελώνη, Μαρία Γεωργούλα ενώ με σχέδια, prints και ζωγραφική νέων παραγωγών οι Στέλλα Χριστοφή, Κώστας Χριστόπουλος, Αντρέας Ragnar Κασάπης και Αλέξης Φιδετζής.

ΠΑΝΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ
ΠΑΝΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ
ΠΑΝΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ
ΠΑΝΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση/κατάλογο, με θεωρητικά διευρυμένες προσεγγίσεις (αρχαιολόγων, κοινωνιολόγων, αρχιτεκτόνων, θεωρητικών τέχνης) μέσα από την γραφή των: Δρ. Σωζήτας Γκουντούνα, Τάκη Κουμπή, Δρ. Άννας Μιχελή, Ελένης Ρήγα, Δρ. Σωτήρη Χτούρη, Δρ. Βασίλη Ψαρρά.

ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑ ΠΙΠΕΡΙΔΟΥ
ALEXANDRA ROUSSOPOULOS
MARION INGLESSI, STONES

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου  Η αναβίωση των λίθων
Τυπολογία  Διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης
Τοποθεσία  Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, Παλιά Καρδαμύλη 
Διάρκεια  27/8/2022-28/10/2022 | Καθημερινά εκτός Τρίτης, 8:00 π.μ.-8:00μ.μ.
Ιδέα/Επιμέλεια έκθεσης  Στέλλα Χριστοφή
Διοργάνωση/επιμέλεια  Στέλλα Χριστοφή/Δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Δρ. Κωνσταντίνα Γερολύμου, Αναστάσιος Παπαδόγκωνας (ΕΦΑ Μεσσηνίας)
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός/Τεχνική υποστήριξη  ΕΦΑ Μεσσηνίας
Έκδοση καταλόγου  ΥΠΠΟΑ – Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
Ευγενική υποστήριξη έκθεσης  Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια (μέγας χορηγός) και Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Παράλληλες δράσεις
28/8/2022, 10:30 π.μ. | Υπαίθρια διάλεξη με ομιλητή τον Σωτήρη Χτούρη, Κοινωνιολόγο και Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου
29/8/2022, 17:30 μ.μ. | Ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτρια κ. Στέλλα Χριστοφή


RELATED ARTICLES