Montes | Ατομική έκθεση τέχνης του Ανδρέα Κοκκαλιάρη

Ο Ανδρέας Κοκκαλιάρης στην ατομική έκθεση, montes, παρουσιάζει σχέδια, γλυπτά και βίντεο, έργα που δημιούργησε πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Τα εγκαίνια τις έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 27.5.2023, 19.00 στο χώρο Tag Project Space στην Αθήνα.

-δελτίο τύπου

Σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης των σκέψεων του αλλά και του ίδιου με την έννοια της τέχνης.

Τα έργα είναι εκφράσεις του εαυτού του, ιδέες και συναισθήματα, τα οποία θέλει να ξεχάσει και τα οποία μας καταπλακώνουν στη καθημερινότητα και ειδικά το διάστημα 2020-2021 που μας περιόρισε η καραντίνα. Η εσωτερική ενασχόληση με τους φόβους, τις σκέψεις και τις σχέσεις είναι αυτή που τον οδήγησαν στη δημιουργία έργων με βάση ένα τελετουργικό.

Η εμμονή του στα σχέδια είναι φανερή, αφού είτε δουλεύοντας γεμίζει με χρώμα περιοχές-σύμβολα και σχήματα (τρίγωνο, τετράγωνο, κύκλος), είτε επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο προσπαθεί να βρει λύσεις που προκύπτουν μέσα από τα έργα του. Τα «φιλοσοφικά του βουνά», όπως τα αποκαλεί ο ίδιος, γλυπτά κατασκευασμένα από πηλό και σχέδια από στυλό, μολύβι και ξυλομπογιές σε χαρτί, εμπνέουν τον καλλιτέχνη προς την κατασκευή κάποιων νοητών βουνών (κορυφογραμμών). Τα βουνά ή το βουνό είναι κυριολεκτικά αυτές οι γραμμές που άλλοτε ίσιες, καμπυλωτές ή διαγώνιες δηλώνουν ένα φυσικό μέρος, έναν πραγματικό τόπο, αλλά μεταφορικά είναι το βάρος των σκέψεων μας-των δυσκολιών που κουβαλάμε μέσα μας και αναζητούμε τρόπους να ξεφύγουμε, να ηρεμήσουμε συνεχώς.

Αυτή η συνεχής παραγωγή εννοιών και συμβόλων εμβαθύνουν στο σκεπτικό του, αναγνωρίζοντας το χάος που επικρατεί στο μυαλό μας αλλά και στη τέχνη.

Σημαδεύει το χαρτί, σημαδεύει το πηλό και δίνει βάθος στις σκέψεις του κατανοητές ή αχαρτογράφητες.

Συγκεντρώνει έτσι το αχανές των εννοιών, των συμβόλων, των υλικών και των ιδεών και βρίσκει ένα κατάλυμα πραγματικό ή μη, ένα μέρος, που θα μπορέσει να αποφύγει όλα αυτά που τον επηρεάζουν, στη φύση, στη πόλη και στη δημιουργία. Αυτό το κατάλυμα μπορεί να είναι ένα σχέδιο που φέρνει τη μορφή ενός βουνού ή ένα σημείο του αστικού τοπίου. Ένας χάρτης ή ένα σημείο που θα βρει και θα απομακρυνθεί εκεί.

Βιογραφικό καλλιτέχνη

Ο Ανδρέας Κοκκαλιάρης γεννήθηκε στις Η.Π.Α το 1977. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα, στο εργαστήριο του Π. Χαραλάμπους και του Γ. Σκαλτσά (2009-2014). Με υποτροφία Erasmus σπούδασε στο Université Paris VIII VincennesSaintDenis, Παρίσι, Γαλλία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως: Το σχέδιο Σωτηρία: Μνήμη και ασθένεια στο εικαστικό λόγο, ργάνωση: Διοίκηση του νοσοκομείου Σωτηρία, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου, Σύλλογος Περιθαλπόμενων νοσοκομείου), Νοσοκομείο Σωτηρία, Αθήνα, 18 Ιουνίου31 Οκτωβρίου 2010, En tête, Universite Paris 8, Παρίσι, 1 Μαρτίου1 Απριλίου 2011, Rooms 2016 Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, Ξενοδοχείο St George Lycabettus @ Kappatos Gallery, Αθήνα, 14 – 31 Ιανουαρίου 2016, Back to Athens 4, CHEAPART, Αθήνα 3 – 11 Ιουνίου, 2016, Prostozin 64 mg, Βeton 7-Arts, Αθήνα, Μάϊος 2018. Ασχολείται κυρίως με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, δημιουργεί εγκαταστάσεις αλλά και video, μέσα από τα έργα του θέτει ερωτήματα τόσο για το τι είναι η τέχνη αλλά και πόσο θεραπευτική είναι στον κάθε έναν ξεχωριστά αλλά και στη κοινωνία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στοιχεία Έργου

Τίτλος Έκθεσης  montes
Καλλιτέχνης  Ανδρέας Κοκκαλιάρης
E
πιμέλεια έκθεσης  Νάσια Καλαμάκη
Εγκαίνια  27.5.2023 από τις 19.00 με πάρτι djset
Διάρκεια έκθεσης  27.5-14.6.2023
Ωράριο  Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 18.00-21.00, Σάββατο-Κυριακή 13.00-21.00
Χώρος  Tag Project Space, Βορέου 10, Αθήνα 

Για περισσότερες πληροφορίες:
tagprojectspace@gmail.com και στο instagram @tagprojectspace


RELATED ARTICLES