Θεοδόσης Τάσιος - ΕΣΩ 2020 | Βραβείο Συνολικής Προσφοράς Archisearch

Τα βραβεία Συνολικής Προσφοράς του Archisearch και της Design Ambassador θεσμοθετήθηκαν πέρυσι κατά την διάρκεια του 8ου κατά σειρά συνεδρίου ΕΣΩ και έκαναν την αρχή με την βράβευση του μεγάλου Designer Γιάννη Τσεκλένη από τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο. Με χαρά ανακοινώνουμε ακόμη μία από τις μεγάλες προσωπικότητες που θα βραβευτούν στην 9η διοργάνωση ΕΣΩ της 4ης Φεβρουαρίου 2020,  τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο.

Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Επίτιμος Πρόεδρος στην Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, καθώς και Πρόεδρος στην Εταιρεία για τη Διερεύνηση της Αρχαοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), αποτελεί έναν διακεκριμένο διανοητή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Παράλληλα, αποτελεί μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνου (Ιταλία), αλλά και επίτιμος διδάκτωρ σε διάφορα πανεπιστήμια. Έχει δημοσιεύσει 430 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες, ενώ του έχουν απονεμηθεί το International Award of Merit In Structural Engineering από τη Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών στη Ζυρίχη και το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων.

“Η Τεχνολογία παρεμβαίνει στον κόσμο, η Επιστήμη κατανοεί τον Κόσμο.”

Ο Θεοδόσης Τάσιος έχει ασχοληθεί με ένα εκτεταμένο εύρος επιστημονικών ζητημάτων, ενώ σε πολλά υπήρξε πρωτοπόρος. Η έρευνά του εντοπίζεται, κυρίως, στην εδαφομηχανική, στην τεχνολογία του σκυροδέματος, τη μελέτη των στατικών φαινομένων σε τοιχοδομές και της μηχανικής αυτών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγή κανονισμών του Τάσιου είχε βασικό υπόβαθρο τη μεγάλη τεχνική του εμπειρία της κατασκευής.
Τη δεκαετία του ’50, ασχολήθηκε ως επί το πλείστον με την τεχνολογία σκυροδέματος. Ο Τάσιος θα πραγματοποιήσει την πρώτη εφαρμογή προενταταμένου σκυροδέματος στην Ελλάδα στις δίδυμες γέφυρες Κηφισσού. Ανέπτυξε, επίσης, μία επιτόπια έμμεση μέθοδο μη καταστρεπτικής για την εκτίμηση των μηχανικών χαρακτηριστικών του σκυροδέματος, την εξόλκευση του ήλου, μία πρότυπη μέθοδο που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.
Τη δεκαετία του ’60, καταπιάστηκε με θέματα εδαφομηχανικής και θεμελιώσεων,καθώς με τη βαριά προκατασκευή.


Στη συνέχεια, τη δεκαετία του ’70,ασχολήθηκε με θέματα σεισμικής συμπεριφοράς και σχεδιασμού των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα. Δέκα χρόνια μετά, θα είναι και ένας από τους κύριους υπεύθυνους της ριζικής βελτίωσης του αντισεισμικού κανονισμού. Παράλληλα, ασχολήθηκε με θέματα μνημείων και ιστορικών οικισμών, καθώς και τις περιβαλλοντικές δράσεις και τη συμπεριφορά του σκυροδέματος σε πυρκαγιά και σε διάρκεια. Τα κοντά υποστηλώματα, τα τοιχώματα οπλισμένου σκυροδέματος υπό σεισμό, η πλαστικότητα του σκυροδέματος, η συμπεριφορά πλαισίων με τοίχους πληρώσεως αποτελούν το κέντρο του ενδιαφέροντός του στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όπως επίσης και ο τομέας των τοιχοποιιών, άοπλων και οπλισμένων, σύγχρονων και παλαιών. Η εργασία του που αναφέρεται στην αλληλεπίδραση πλαισίων και τοίχων πληρώσεως, οδήγησε στη διατύπωση των σχετικών διατάξεων που ενσωματώθηκαν για πρώτη φορά στο πρώτο σχέδιο του Ευρωκώδικα 8, του ευρωπαϊκού αντισεισμικού κανονισμού.

“Αν παράγουμε προϊόντα των οποίων οι εκπομπές και οι παρενέργειες δεν έχουν μελετηθεί κατά τη διάρκεια του design του προϊόντος, τότε είμαστε άθλιοι μηχανικοί.”

Στην τεχνική εταιρεία που εργάστηκε, υπήρξε μελετητής πολλών δημόσιων έργων με σημαντικότερα, στη Γεφυροποιία, τη Γέφυρα Αλφειού, Γέφυρα Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας, Γέφυρα Ευρίπου Χαλκίδας, Γέφυρα Άρτας, Γέφυρα Σταυρούπολης Ξάνθης και στα Φράγματα, το Φράγμα Πηνειού Ηλείας, Φράγμα Άγρα Ημαθίας, Φράγμα Πέρδικκα Εορδαίας, Φράγμα Πολυφύτου.

Αποτελεί, αναμφισβήτητα, τον Έλληνα ειδικό στο σκυρόδεμα: εκτός από την ανάδειξή του ως μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σκυροδέματος, έχει λάβει τη θέση του προέδρου της Διεθνούς Ενώσεως Εργαστηρίων και Υλικών (RILEM), ενώ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Προεντάσεων (Fédération International de la Précontrainte), πρόεδρος της Μόνιμης Συνδιάσκεψης Ενώσεων Μηχανικών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρόεδρος της Ευρωδιεθνούς Επιτροπής Σκυροδέματος (CEB) και, στη συνέχεια, πρόεδρος επιτροπής σχεδίασης (CEB-Model Code) και μέλος της Γαλλικής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ

Στην έδρα της Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, υπήρξε σύμβουλος σε θέματα επισκευής κτιρίων (1980) και σύμβουλος σε επιτροπές μνημείων και ιστορικών τόπων της UNESCO και της UNIDO σε θέματα βιομηχανικού σχεδιασμού κατασκευών για χώρες του Τρίτου Κόσμου. Υπήρξε, επίσης, εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα αναγνώρισης τίτλων των μηχανικών, κατάρτισης, έρευνας και σεισμικής συμπεριφοράς κτιρίων. Ακόμα, υπήρξε εμπειρογνώμονας σε θέματα αποτίμησης και ελέγχου του έργου ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ευρωπαϊκών κέντρων ερευνών.

Υπήρξε μέλος σε πολλές κυβερνητικές και ανεξάρτητες επιτροπές, εμπειρογνώμονας σε δημόσια έργα, σύμβουλος επί θεμάτων εδαφομηχανικής, στατικής και σεισμικότητας κτιρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πλαίσιο των μελετητικών του δραστηριοτήτων εντοπίζεται σε θέματα ευρύτερα από τον τομέα των κατασκευών και της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο, καθώς είναι ομιλητής σε θέματα εκπαιδευτικά, γλωσσικά, ιστορικά και φιλοσοφικά, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Έχει δημοσιεύσει 430 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες, ενώ του έχουν απονεμηθεί το International Award of Merit In Structural Εngineering από τη διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών στη Ζυρίχη και το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων.

“Πενήντα Γιαπωνέζοι μηχανικοί ήρθαν στο Πολυτεχνείο μια μέρα για να μάθουν ποια ήταν τα κονιάματα των Αρχαίων Ελλήνων στο Λαύριο, για να τους μιμηθούν όταν θα θέλουν να θάψουν τις κάψουλες για τα πυρηνικά τους για να είναι απολύτως στεγανά έναντι της υγρασίας.”

Ο καθηγητής Τάσιος  αποτελεί μια πνευματική προσωπικότητα στον ευρύτερο πολιτισμικό χώρο.
Οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του, που εξέφρασε σε βιβλία, άρθρα και επιφυλλίδες, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που επιχειρούν να διαφωτίσουν ζητήματα καίρια σχετικά με τον κόσμο, τη ζωή, τον άνθρωπο και την πολιτική κοινωνία.
Ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά και φιλοσοφικά θέματα, έχει τοποθετηθεί, συχνά, στη δημόσια σκηνή δίνοντας συνεντεύξεις, εμπνευσμένες ομιλίες και αρθρογραφώντας σε έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο παρελθόν, έχει διοργανώσει συναντήσεις για θέματα παιδείας και ιστορίας και υπήρξε συνδιοργανωτής της έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, που παρουσιάστηκε σε πόλεις της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Επίσης, συμμετέχει στην καθοδήγηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών εργασιών Ελλήνων και ξένων φοιτητών και στην εκτέλεση του ερευνητικού έργου.

Κατέχει «πάνω από 5.000 τίτλους βιβλίων στα πέντε βιβλιοστάσιά μου. Εκτός των τεχνικών και επιστημονικών που είναι στο Πολυτεχνείο».
«Σκέφτομαι κάτι που έγραψε ένας σπουδαίος και θέλω να δω αν το θυμάμαι ακριβώς. Κατεβαίνω στη βιβλιοθήκη, βρίσκω το βιβλίο, το ανοίγω, γυρίζω τις σελίδες, μυρίζω το χαρτί και διαβάζω.»

«Γιατί δεν το γκουγκλάρεις;» με ρωτάνε οι νεότεροι. Μα ένα «κλικ» δεν έχει τη γλύκα που σας περιέγραψα».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ΕΣΩ 2020 θα απονεμηθεί το βραβείο συνολικής προσφοράς Archisearch σε τρεις μεγάλες προσωπικότητες, τους Ιωάννη Βικέλα, Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα και τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο.

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει.
Κλείστε σήμερα κι όλας το εισιτήριό σας με έκπτωση 40% στην σύνδεση www.esw.gr ή στο λινκ.


RELATED ARTICLES