text in EN, GR

The client brief for this small summer house located in Halkidiki, Greece called for a low-maintenance weekend home located on a pristine olive grove hill overlooking the sea, and beyond towards the famous monasteries of Mount Athos.

summer, house, residential, green design, sustainable, chalkidiki, sopeoglou, bisti
PHOTO @MARIANA BISTI
summer, house, residential, green design, sustainable, chalkidiki, sopeoglou, bisti
PHOTO @MARIANA BISTI

The summer house is highly experimental and employs cutting-edge digital CAD/CAM technology in an innovative way. All building components were pre-fabricated, nevertheless, the design itself carefully considered the sun’s position to provide shading and to complement the views. The 3m by 7m rectangular plan is aligned to the cardinal points and it is sub-divided into smaller rooms. A corridor connects these spaces but also aligns with the adjacent olive trees which, thus, become integral to the house’s layout.

summer, house, residential, green design, sustainable, chalkidiki, sopeoglou, bisti
PHOTO @MARIANA BISTI

The exterior envelope of the summer house is a lightweight metallic surface which wraps around and it is movable, to provide maximum flexibility. The envelope’s perforated textile-like pattern is inspired by the shade of the olive trees. As the sun moves during the day the interior spaces are filled with ever-changing shadows.

summer, house, residential, green design, sustainable, chalkidiki, sopeoglou, bisti
PHOTO @MARIANA BISTI
summer, house, residential, green design, sustainable, chalkidiki, sopeoglou, bisti
PHOTO @MARIANA BISTI
summer, house, residential, green design, sustainable, chalkidiki, sopeoglou, bisti
PHOTO @MARIANA BISTI

This building forms part of an enquiry into sustainability and the provision for human comfort in architecture, by questioning the definition of inside and outside inhabitable space.

summer, house, residential, green design, sustainable, chalkidiki, sopeoglou, bisti
PHOTO @EVA SOPEOGLOU

The summer house won the 2016 Surface Design Award (London, UK) in the Light & Surface Exterior category, where it was also shortlisted in the Housing Surface Exterior category. In the Domes Awards 2017 (Athens) it received the first prize for Best First Project by a young Architect 2012-2016. It is now a shortlisted project for the 2017 Architizer A+ Awards (New York) in the Architecture and Light category.

summer, house, residential, green design, sustainable, chalkidiki, sopeoglou, bisti
PHOTO @MARIANA BISTI
summer, house, residential, green design, sustainable, chalkidiki, sopeoglou, bisti
PHOTO @MARIANA BISTI
summer, house, residential, green design, sustainable, chalkidiki, sopeoglou, bisti
PHOTO @MARIANA BISTI
summer, house, residential, green design, sustainable, chalkidiki, sopeoglou, bisti
PHOTO LEFT @EVA SOPEOGLOU | PHOTO RIGHT @MARIANA BISTI

Facts & Credits:

Project: Summer House in Halkidiki, Greece
Architect: Eva Sopeoglou
Photo credits: Mariana Bisti,  Eva Sopeoglou
Metal fabrication: METALSO
Paints & coatings: AkzoNobel


Οι επιθυμίες των πελατών για αυτή την μικρή θερινή κατοικία στη Σιθωνία Χαλκιδικής ήταν για ένα σπίτι διακοπών με χαμηλές απαιτήσεις για συντήρηση, σε οικόπεδο με ελαιώνα και θέα προς τη θάλασσα και το Άγιο Όρος.

Στο σχεδιασμό και την κατασκευή χρησιμοποιήθηκε ψηφιακή τεχνολογία αιχμής CAD/CAM με πρωτοποριακό τρόπο. Τα στοιχεία της κατασκευής είναι προκατασκευασμένα, παρόλα αυτά, στο σχεδιασμό του κτίσματος λήφθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπόψη η θέση του ηλίου για τη σκίαση των χώρων και την θέα. Η κάτοψη διαστάσεων 3μ επί 7μ αναπτύσσεται στον άξονα ανατολής – δύσης και υποδιαιρείται σε μικρότερους χώρους. Ένας κεντρικός διάδρομος ενώνει τους χώρους ενώ ευθυγραμμίζεται με τα ελαιόδεντρα, τα οποία έτσι αποτελούν μέρος της οργάνωσης της κάτοψης.

Το εξωτερικό περίβλημα αποτελείται από ελαφριά μεταλλική επιφάνεια που τυλίγεται και είναι κινητή, ώστε να προσφέρει μεταβλητότητα. Ο σχεδιασμός του περιβλήματος με το διάτρητο σχέδιο που θυμίζει ύφασμα εμπνεύστηκε από τη φυλλωσιά και τη σκιά των ελαιόδεντρων. Με την κίνηση του ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εσωτερικοί χώροι γεμίζουν με εναλλασσόμενες σκιάσεις.

Το έργο έλαβε το βραβείο 2016 Surface Design Award (Λονδίνο) στην κατηγορία Φως & Εξωτερική Επιφάνεια, ενώ ήταν προτεινόμενο και στην κατηγορία Εξωτερικής Επιφάνειας Κατοικίας. Στα Βραβεία Δομές 2017 (Αθήνα) βραβεύτηκε ως το Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα 2012-2016, ενώ έχει προταθεί για το βραβείο Architizer A+ Award (Νέα Υόρκη) στην κατηγορία Αρχιτεκτονική και Φως.

Στοιχεία Έργου:

Τίτλος έργου: Θερινή κατοικία στη Σιθωνία Χαλκιδικής
Αρχιτέκτων: Εύα Σοπέογλου
Φωτογραφίες: Μαριάνα Μπίστη, Εύα Σοπέογλου
Μεταλλική κατασκευή: METALSO
Βαφές & επικαλύψεις: AkzoNobel


RELATED ARTICLES

The Architect Show 4 _ 'Fast forward', 10&11 Δεκεμβρίου 2022, Metropolitan Expo: τι θα δούμε τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που αναμένεται να αποτελέσει μία ανάσα δημιουργικής ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών