text in EN, GR

Psomas Studio of Architecture (PS-A) wins praise at the architectural competition for the Municipal Park of Colours in Paphos, Cyprus delivering a proposal which seeks to integrate the urban flows inside the park thus interacting dynamically with the boundaries of the plot.

-text by the authors

Planned in an area of 3,2 ha, the park upon its conclusion will be one of the largest on the island of Cyprus. Within a budget of 2.4 million euro the park is programmed to include sporting grounds, children’s playgrounds and a Botanical Garden. It will also include plazas, cafeteria, climbing wall, skate park, cacti garden with outdoor exhibition space and of course the “Gardens of Colours”.

PS-A’s design proposal seeks to attract and integrate the urban flows inside the park which converted into pathways, swirl and interact dynamically with the boundaries of the plot and adapt to the terrain’s relief.

The dynamism of the attraction and the swirling creates areas of collision and avoidance while the gardens and other various park functions are integrated in the created design structure.

The entrances of the Park are marked with structures which are lifting from the ground as a continuation of the pathways and convert into canopies, information points and surface for the suspension of the park’s logo. From the main entrance visitors are lead to an open plaza through an elongated water feature whereas they have the choice to be forwarded to the skate park, the playground or the cafeteria area. Trying tο envisage the park as a pure Landscape project, architects avoid any erection of regular buildings inside the park and proposes a “Cave” Cafeteria instead with direct view to the open plaza, taking into advantage the terrain’s relief.

Various circular and mushroom shaped canopies are dispersed inside the park and functions design wise as poles where the bundled paths maneuvers around them. The shape of the canopies facilitates the collection of rain water which is transferred to be saved in special tanks for the needs of the park. In some cases mushroom structures are met with a different use such as climbing wall, solar panel pillar and as a mesh structure for climbing plants and butterfly catch in the Botanical Garden of the Park.

The intention of the organization of planting topics in the park is to project specific planting communities of the island of Cyprus and specifically of Paphos, organized in specific themes.

Unique wildflowers are placed in the planting zones of the Gardens of Colors, xeric plants are demonstrated in the area of the Cacti Gardens, aquatic plants are demonstrated in an ecological design way in the Botanic Gardens, and almost all existing Trees are integrated in the design.

Facts & Credits
Competition  Architectural competition for the Municipal Park of Colours in Paphos, Cyprus
Awards  Praise 
Architecture firm  Psomas Studio of Architecture (PS-A)
Architecture & Design  Konstantinos Psomas, George Psomas
Landscape Architect  Dimitra Theochari
Design Team  Marillena Kaskani, Oriana Koumparou, Panagiota Irakleous, Patrissia Ntziourou
Assistants  Elena Koufopavlou, Ioulia Mitsidi



Το αρχιτεκτονικό γραφείο Psomas Studio of Architecture (PS-A) απέσπασε έπαινο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη δημιουργία Δημοτικού Πάρκου Χρωμάτων στην πόλη της Πάφου στην Κύπρο παραδίδοντας μια πρόταση που σμιλεύει οργανικές λωρίδες μονοπατιών που προσαρμόσονται αρμονικά στο ανάγλυφο του εδάφους.

-κείμενο από τους δημιουργούς 

Το πάρκο προγραμματίζεται σε μια έκταση 32.000μ2 και με την ολοκλήρωση του θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα της Κύπρου. Με προϋπολογισμό έργου 2,4 εκατομμύρια ευρώ το πρόγραμμα του διαγωνισμού περιλαμβάνει αθλητικούς χώρους, παιδικές χαρές και Βοτανικό Κήπο. Περιλαμβάνει επίσης πλατείες, καφετέρια, τοίχο αναρρίχησης, τροχοπεδιλοδρόμιο (skate park), κακτόκηπο με υπαίθριο εκθεσιακό χώρο και φυσικά τους “Κήπους των Χρωμάτων”.

Η σχεδιαστική πρόταση του γραφείου επιδιώκει να προσελκύσει και να ενσωματώσει τις αστικές ροές, οι οποίες με την εισδοχή τους στο χώρο του πάρκου στροβιλίζονται, διαδρούν μεταξύ τους και μετατρέπονται σε λωρίδες μονοπατιών προσαρμοσμένες στο ανάγλυφο του εδάφους.

Ο δυναμισμός της έλξης των ροών προς το πάρκο δημιουργεί σημεία-περιοχές πύκνωσης και αραίωσης , δηλαδή χώρους συνάθροισης (σημεία πύκνωσης) και διαδρομές-περιπάτους (περιοχές αραίωσης) αντίστοιχα. Μεταξύ των περιοχών αραίωσης δημιουργούνται κόλποι-χώροι όπου εντάσσονται οι κήποι του πάρκου και οι υπόλοιποι απαιτούμενοι χώροι του προγράμματος.

Οι είσοδοι του Πάρκου σημαίνονται με κατασκευές που ανασηκώνονται από το έδαφος ωs συνέχειες των μονοπατιών που ξεφλουδίζουν και μετατρέπονται σε στέγαστρα και σημεία ανάρτησης πληροφοριών και του λογότυπου του Πάρκου. Από τη κύρια είσοδο ο  επισκέπτης οδηγείται σε μια ανοικτή υπαίθρια πλατεία  μέσω ενός επιμήκους υγρού στοιχείου, απ’ όπου έχει την επιλογή να προωθηθεί στο τροχοπεδιλοδρόμιο, την παιδική χαρά ή την καφετέρια. Προσπαθώντας να προσεγγίσουν τη δημιουργία του Πάρκου ως ένα αυθεντικό έργο αρχιτεκτονικής Τοπίου, οι αρχιτέκτονες απέφυγαν να συμπεριλάβουν στην πρόταση ανέγερση κτιρίων. Έτσι, για τις χρήσεις της καφετέριας και των υποστηρικτικών της χώρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προτείνεται  η δημιουργία υπόσκαφων χώρων με θέα στην ανοικτή πλατεία, εκμεταλλεύοντας την υψομετρική διαφορά που υπάρχει στο ανάγλυφο του εδάφους στο χώρο του Πάρκου.

Διάφορα κυκλικά  και “μανιταροειδή” στέγαστρα βρίσκονται διασπαρμένα μέσα στο Πάρκο και λειτουργούν σχεδιαστικά ως πόλοι γύρω από τους οποίους οι διαδρομές ελίσσονται ή στροβιλίζονται. Το σχήμα αυτό το στεγάστρων διευκολύνει τη συλλογή βρόχινου νερού το οποίο μεταφέρεται  για να αποθηκευτεί σε ειδικές δεξαμενές και να χρησιμοποιηθεί για τις υδρευτικές ανάγκες του Πάρκου. Σε κάποιες περιπτώσεις οι “μανιταροειδείς” κατασκευές διατηρώντας παρόμοια μορφολογική γλώσσα, εξελίσσονται σε κατασκευές για άλλες χρήσεις όπως τοίχος αναρρίχησης, πυλώνας  για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, διάτρητο πλέγμα για αναρριχώμενα φυτά και πιάσιμο πεταλούδων μέσα στο Βοτανικό Κήπο του Πάρκου.

Σκοπός της οργάνωσης θεμάτων φύτευσης στο πάρκο είναι να προβάλλει συγκεκριμένες κοινότητες φύτευσης που βρίσκουμε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην πόλη της Πάφου, οργανωμένες με τη λογική των θεματικών κήπων.

Μοναδικά αγριολούλουδα παρουσιάζονται στις ζώνες φύτευσης των Κήπων των Χρωμάτων, τα ξηρικά φυτά παρουσιάζονται στην περιοχή των Κήπων Cacti, τα υδρόβια φυτά παρουσιάζονται με τρόπο οικολογικού σχεδιασμού στους Βοτανικούς Κήπους και σχεδόν όλα τα υπάρχοντα Δέντρα είναι ενσωματωμένα στο σχεδιασμό.

Στοιχεία έργου
Διαγωνισμός  Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη δημιουργία Δημοτικού Πάρκου Χρωμάτων στην Πάφο της Κύπρου
Διακρίσεις  Έπαινος
Αρχιτεκτονικό γραφείο   Psomas Studio of Architecture (PS-A)
Αρχιτεκτονική μελέτη  Κωνσταντίνος Ψωμάς, Γιώργος Ψωμάς
Αρχιτεκτονική Τοπίου  Δήμητρα Θεοχάρη
Ομάδα σχεδιασμού  Μαριλένα Κασκάνη, Οριάνα Κουμπάρου, Παναγιώτα Ηρακλέους, Πατρίσια Ντζιούρου
Βοηθοί  Έλενα Κουφοβάβλου, Ιούλια Μιτσίδη


RELATED ARTICLES

Η Σχολή των Αθηνών. Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2018| στο Μουσείο Μπενάκη από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Neiheiser Argyros| 3 Σεπτεμβρίου- 11 Οκτωβρίου