Προορισμός υψηλής ζήτησης η Ελλάδα για οικιστικά-εργασιακά καταφύγια | Συνέντευξη του Σωτήρη Ανυφαντή στη Λήδα Δεληγιάννη

Προορισμός «υψηλής ζήτησης» η Ελλάδα για «οικιστικά – εργασιακά καταφύγια υψηλής αισθητικής»

Ο founder και partner των Α2Αrchitects, Σωτήρης Ανυφαντής, μας μιλά για τις νέες τάσεις που διαμορφώνει στην αρχιτεκτονική η εμπειρία της COVID19

Συνέντευξη στη Λήδα Δεληγιάννη

«Τίποτα πλέον δεν είναι το ίδιο». Μια φράση που ίσως σε άλλους καιρούς ακουγόταν πολύ κοινότυπη, μετά την παγκόσμια εμπειρία της COVID19, έρχεται να βρει απόλυτη εφαρμογή σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Με δεδομένο ότι πλέον περνάμε πολύ χρόνο μέσα, μιλήσαμε με τον founder και partner της a2architects, Σωτήρη Ανυφαντή για το πώς τα νέα δεδομένα θα επηρεάσουν και την αρχιτεκτονική, την διαμόρφωση και αναμόρφωση των εσωτερικών χώρων.

Όπως μας αναφέρει:

«Η διεθνής τάση του εργαζομένου, πιστεύω σε συνδυασμό με την νέα πραγματικότητα της κατοικίας – γραφείου που εισήγαγε σχεδόν βίαια στις ζωές μας η COVID19 θα επιταχύνει τις εξελίξεις. Οι άνθρωποι πλέον ονειρεύονται τις ζωές τους σε ‘ξένους’ τόπους, ζητώντας από τους αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν οικιστικά – εργασιακά καταφύγια υψηλής αισθητικής», μάλιστα, όπως εκτιμά, η τάση αυτή «θα επηρεάσει τρομακτικά την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια αφού τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα του κλίματος, του ήλιου, της κουλτούρας της, την καθιστούν πλεονεκτικό προορισμό υψηλής ζήτησης».

«Ο χώρος κατοικίας έγινε για όλους μας αυτό το διάστημα χώρος περισυλλογής, χώρος γυμναστικής, χώρος διασκέδασης, χώρος επικοινωνίας. Ταυτόχρονα η χρήση του διαδικτύου ενισχύθηκε σε υπερθετικό βαθμό αντικαθιστώντας την φυσική παρουσία» προσθέτει.

Σχετικά με τις απαιτήσεις που υπάρχουν από τα δομικά υλικά και συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν στα πρότζεκτς στη νέα αυτή εποχή, ο κ. Ανυφαντής αναφέρει πως «η συγκέντρωση της πληροφορίας έχει γίνει απαιτητική, αφού υπάρχει μια τεράστια γκάμα υλικών. Έτσι η απλοποίηση και ευρεία κοινοποίηση της πληροφορίας στους μηχανικούς είναι αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να εξελίσσεται διαρκώς», τονίζοντας ότι «η τεχνολογία των υλικών έχει πλέον εξελιχθεί τόσο πολύ, που σχεδόν ότι σχεδιάζεται μπορεί και να κατασκευαστεί».

Ο Σωτήρης Ανυφαντής είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Interiors Awards 2021. Τον καθιερωμένο πλέον θεσμό των Interiors Awards διοργανώνει η Boussias με την στρατηγική συνεργασία του Archisearch.

Μάθετε περισσότερα για τα Interiors Awards εδώ


RELATED ARTICLES