Η διαδικασία σχεδιασμού για αυτό το υπερτοπικό φαρμακείο (600τμ) έγινε από μια εικονική άποψη σχετικά με την έννοια του φαρμάκου ώστε να προκύψει ένα φαρμακείο placebo. Το οκταγωνικό σχήμα της ήδη υπάρχουσας κατασκευής ανασχηματίστηκε σε έναν κύλινδρο ώστε να δημιουργηθεί μία σπείρα που συνδιαλέγεται με την ταχεία κυκλοφορία της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, της αστικής αρτηρίας πάνω στην οποία βρίσκεται το κτίριο. Τα μεταλλικά πανέλα της πρόσοψης είναι διάτρητα με λέξεις γραμμένες με το σύστημα Μπράιγ, το οποίο χρησιμοποιείται στα φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτές οι οπές επιτρέπουν στο φως να διαπεράσει στο εσωτερικό. Η καινούρια πρόσοψη λειτουργεί σαν μανδύας προστασίας για τον εσωτερικό χώρο ενώ συγχρόνως αποτελεί ένα ελκυστικό στοιχείο για τους περαστικούς. Εσωτερικά, η έκθεση των προϊόντων ακολουθεί την κυκλική διάταξη είτε στην περίμετρο είτε ακτινωτά. Η επίσης κυκλική ράμπα που οδηγεί στον επάνω όροφο προεκτείνει τον δυναμισμό της εξωτερικής σπείρας στον εσωτερικό χώρο.
 
 
EN
The design process for this large (600 m2) supralocal pharmacy forced us to shift our viewpoint and come up with a virtual building—a placebo pharmacy. The octagonal shape of the existing structure was re-formed into a cylinder in order to create a spiral which seeks to converse with the rapid motion on Vouliagmenis Avenue, the urban artery on which the building stands. The panels of the façade are perforated using Braille, which both alludes to the system’s use on pharmaceutical packaging and boosts visibility by allowing the light to find its way into the interior. The new façade also protects the interior while acting as a lure for passers-by. Inside, the product display mirrors the circular frontage, while a ramp up to the upper level extends the dynamism of the exterior spiral into the interior space.
Archisearch - placebo | klab architects | External view of the entrancePLACEBO | KLAB ARCHITECTS | EXTERNAL VIEW OF THE ENTRANCE
Archisearch - placebo | klab architects | The counterPLACEBO | KLAB ARCHITECTS | THE COUNTER
Archisearch - placebo | klab architects | Interior view- ShelvesPLACEBO | KLAB ARCHITECTS | INTERIOR VIEW- SHELVES
Archisearch - placebo | klab architects | Interior view- ShelvesPLACEBO | KLAB ARCHITECTS | INTERIOR VIEW- SHELVES
Archisearch - placebo | klab architects | View from the mezzaninePLACEBO | KLAB ARCHITECTS | VIEW FROM THE MEZZANINE
Archisearch - placebo | klab architects | View from the rampPLACEBO | KLAB ARCHITECTS | VIEW FROM THE RAMP
Archisearch - placebo | klab architects | Interior view of the skinPLACEBO | KLAB ARCHITECTS | INTERIOR VIEW OF THE SKIN
Archisearch - placebo | klab architects | Interior view- ShelvesPLACEBO | KLAB ARCHITECTS | INTERIOR VIEW- SHELVES
Archisearch - placebo | klab architects | View from the mezzaninePLACEBO | KLAB ARCHITECTS | VIEW FROM THE MEZZANINE

RELATED ARTICLES

Η Σχολή των Αθηνών. Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2018| στο Μουσείο Μπενάκη από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Neiheiser Argyros| 3 Σεπτεμβρίου- 11 Οκτωβρίου