Στην έκτακτη στήλη του Archisearch #PandemicDiaries ζητήσαμε από Έλληνες αρχιτέκτονες τις δικές τους σκέψεις πάνω στην αποτίμηση της παρούσας κατάστασης, στο ρόλο της αρχιτεκτονικής σε ένα νέο εξωστρεφές διεπιστημονικό περιβάλλον και την επόμενη ημέρα στον τρόπο που ζούμε και σχεδιάζουμε.
Ρωτήσαμε τo αρχιτεκτονικό γραφείο Κ&Κ Architects πώς επηρεάστηκε η καθημερινότητά τους, πού θα έστρεφαν τη δική τους δημιουργικότητα και πώς φαντάζονται ότι θα επηρεάσει αυτή η ξαφνική αλλαγή της ζωής μας το μέλλον μας.

K&K ARCHITECTS

Ποιος θέλει να μένει σπίτι, ειδικά την άνοιξη που ο καιρός αρχίζει να φτιάχνει και οι μέρες μεγαλώνουν; Η ζωή είναι έξω. Το έξω είναι σωματική υγεία και ψυχική ισορροπία. Πως να χωνέψει κανείς από την μια μέρα στην άλλη, ότι αυτήν την άνοιξη έξω τον περιμένει αρρώστια και θάνατος. Ευτυχώς τα διαμερίσματα των ελληνικών πόλεων, αν τα συγκρίνει κανείς με τα διαμερίσματα άλλων, ευρωπαϊκών, είναι στην πλειοψηφία τους περισσότερο ευρύχωρα αφού το κόστος ενοικίασης παραμένει σχετικά χαμηλό στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε το κέντρο. Αυτό που μας λείπει περισσότερο ωστόσο δεν είναι ο χώρος και η καλύτερη διαρρύθμιση. Είναι η ελευθερία κινήσεων.

ΕΚΘΕΣΗ MC REDUX, 2015

Αυτή τη στιγμή σε όλον τον κόσμο που πλήττεται από την πανδημία, η δημόσια ζωή, οι επευφημίες, οι κατακραυγές, οι δηλώσεις και οι διαδηλώσεις μεταφέρθηκαν αποκλειστικά στις ευήλιες, αλλά και στις ανήλιες, πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι πλατφόρμες χωρούν περισσότερους από το μπαλκόνι μας.

ΕΚΘΕΣΗ MC REDUX, 2015

Στο ασφαλές σύμπαν των διαμερισμάτων μας, τα προβλήματα περιορίστηκαν στην αργή σύνδεση στο διαδίκτυο και στον τρόπο που θα έρθουν μέχρι εδώ το φαγητό και τα είδη πρώτης ανάγκης. Τα μικρά μαγαζιά της γειτονιάς, ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την πρόκληση πολύ πιο αποτελεσματικά και αμέσως, σε σχέση με τα μεγάλα σουπερμάρκετ. Στην νέα κανονικότητα, όταν αυτή θα έρθει, οι πολίτες θα στηρίξουμε περισσότερο την τοπική αγορά.

THE ARCHIVΕ, 24/7 MATERIALS LIBRARY, 2008

Η καθολική αυτάρκεια είναι ουτοπία. Χρειαζόμαστε τους άλλους για να επιβιώσουμε. Στην κυριολεξία. Ωστόσο, όσο και αν ακούγεται σκληρό, στην νέα πραγματικότητα, θα αναζητηθούν λύσεις που θα εδραιώσουν και μέσω του σχεδιασμού την συνθήκη της φυσικής απόστασης.

Το ποιητικό στοιχείο σε αυτό το οξύμωρο σχήμα, είναι ότι ακριβώς έτσι θα πλησιάσουμε περισσότερο ο ένας τον άλλον.

Απολαυστικό και λειτουργικό σπίτι είναι το άδειο σπίτι. Στο μέλλον θα είναι πιο γενναίο και πιο σοφό, όπως θα είμαστε και εμείς. Θα είναι η σκηνή της ιδιωτικής μας ζωής, όχι ο τόπος εναπόθεσης των καταναλωτικών μας παρορμήσεων, όχι η απόδειξη του γούστου μας, όχι η αποθήκη των αναμνήσεών μας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ 10Η BIENNALE ΒΕΝΕΤΙΑΣ, 2006 -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ

Αυτή είναι η στιγμή του εγκλεισμού. Αναπόφευκτα σχεδιάζονται αποδράσεις. Όσο σχεδιάζονται αποδράσεις, προφανώς σχεδιάζονται ξενοδοχεία.

Η ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στους ανθρώπους, η εμπιστοσύνη στην δύναμη της κοινότητας, ο κομβικός ρόλος της τεχνολογίας στην ενίσχυση και στην επέκταση αυτής της δύναμης, είναι όσα θα κρατήσουμε στο μέλλον. Ο θυμός, η συνωμοσιολογία, η έλλειψη ευελιξίας και ρεαλισμού είναι εχθροί μας την δεδομένη στιγμή.

ANAΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ.Α. ΦΑΤΟΥΡΟ, 2009

Σε ό,τι πρόλαβε να δει κανείς από την έκθεση Countryside, The Future πριν το Μουσείο Guggenheim στην Νέα Υόρκη κλείσει λόγω κορονοϊού, παρουσιάστηκε η έρευνα των Rem Koolhaas και ΑΜΟ για τον υποστηρικτικό ρόλο της περιφέρειας στις διαρκώς επεκτεινόμενες πόλεις. Οι υποδομές που έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρεια των πόλεων για την κάλυψη των πολύ απαιτητικών συνηθειών του σύγχρονου ανθρώπου, κάτοικου των πόλεων, θα συμπεριλάβουν και τις υποδομές για την υγεία. 

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ D.O.E.S ATHENS, 2002

Η πόλη θα αναζητήσει τρόπους να ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα. Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι η πόλη θα αποδυναμωθεί, ότι η ζωή θα μεταφερθεί στην εξοχή. Η πόλη είναι πολιτισμός.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε αυτό το άρθρο, είναι δικές τους και είναι τραβηγμένες τις ημέρες που οι συγκεκριμένες εκθέσεις άνοιξαν στο κοινό. Η φωτογραφία στο Ελληνικό Περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, είναι του Σπύρου Στάβερη.

Οι Κατερίνα Κοτζιά και Κορίνα Φιλοξενίδου είναι επίκουρες καθηγήτριες στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι επίσης τα ιδρυτικά μέλη του γραφείου Κ&Κ Architects. Τα περισσότερα project τους αφορούν στον σχεδιασμό και την επιμέλεια εκθέσεων.


RELATED ARTICLES