Το νέο συγκρότημα γραφείων “ΟΚΤΩ” αποτελεί ένα παράδειγμα σύγχρονων γραφειακών εγκαταστάσεων που χωροθετούνται στην περιοχή του Αμαρουσίου σε επαφή με την Οδό Φραγκοκκλησιάς. Με δεδομένη την πορεία ανάπτυξης που έχει η περιοχή θεωρήθηκε αναγκαίο το κτίριο να μελετηθεί από την αρχή έτσι ώστε να ικανοποιεί κάθε ανάγκη σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας, αξιοποιώντας την ευκολία πρόσβασης και την δυνατότητα προβεβλημένης παρουσίας τους.
 

Στρατηγική επιλογή αξιοποίησης του οικοπέδου αποτέλεσε, από το στάδιο της προμελέτης, η δημιουργία ενός κτιρίου το οποίο θα αποτελέσει οπτικό ορόσημο στον άξονα της οδού Φραγκοκκλησιάς συνδέοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του με τη δημόσια προβολή της επιτυχούς δραστηριότητας του Ομίλου εταιρειών που φιλοξενεί.

Επιπλέον, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο κτίριο πρόκειται να στεγασθούν πολλές από τις κεντρικές υπηρεσίες των εταιρειών του Ομίλου, ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε να ικανοποιεί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές εγκαταστάσεων αυτής της χρήσης (εργονομία, σύγχρονη υποδομή πληροφοριακών συστημάτων, μοντέρνα συστήματα επικοινωνιών, εργασιακή άνεση, λειτουργικότητα, εφεδρικά συστήματα λειτουργίας, επάρκεια βοηθητικών χώρων, άνετοι χώροι στάθμευσης προσωπικού κ.α)
 

Η οδός Φραγκοκκλησιάς καθώς και η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε αξιόλογο επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο, με πλήθος πολυόροφων συγχρόνων κτιρίων γραφείων τα οποία χαρακτηρίζονται από μοντέρνο αρχιτεκτονικό στυλ. Σε αρμονία με το υφιστάμενο πολεοδομικό περιβάλλον της περιοχής, το νέο κτιριακό σύνολο εντάσσεται μορφολογικά στο ευρύτερο αστικό χαρακτήρα της ενώ παράλληλα αναβαθμίζει την προγενέστερη χρήση του οικοπέδου μετατρέποντας σε τοπόσημο.


Περιγραφή

Το νέο συγκρότημα γραφείων του Ομίλου τοποθετήθηκε κατά μήκος του άξονα Βορρά – Νότου του οικοπέδου. Αποτελείται από δύο διακριτούς όγκους σε επαφή μεταξύ τους κατά μήκος του άξονα Ανατολής – Δύσης με τον ανατολικό όγκο να βρίσκεται σε υποχώρηση. Λόγω της κλίσης του οικοπέδου έχει δημιουργηθεί μία τεχνικά διαμορφωμένη στάθμη εδάφους στο -0.10 σε σχέση με το μηδέν, ενώ η στάθμη της πλάκας του ισογείου είναι στο ±0.00 σε σχέση με αυτή τη στάθμη. Η είσοδος στους δύο όγκους του κτιρίου γίνεται από μια κεντρική είσοδο η οποία βρίσκεται στο σημείο συμβολής τους.
 

Εξωτερικά, πιστοί στη βασική σχεδιαστική στρατηγική, δημιουργήσαμε μία όψη με έντονο χαρακτήρα χρησιμοποιώντας λευκά στοιχεία που αγκαλιάζουν το κτίριο ενώ συγχρόνως εξασφαλίζουν την προστασία των χρηστών από τον ήλιο.

Εσωτερικά, η διαρρύθμιση βασίστηκε στον αριθμό οκτώ (σε αυτό το χαρακτηριστικό οφείλεται η ονομασία του συγκροτήματος), ώστε η κίνηση να δημιουργεί τεμνόμενους άξονες καθώς και κυκλικές κινήσεις, ανοίγοντας και κλείνοντας κατά την κίνηση προς το εσωτερικό και το εξωτερικό και προσδίδοντας ολόκληρη την άποψη του κτιρίου τόσο προς το εσωτερικό του όσο και το εξωτερικό του. Επιπλέον, δημιουργείται ένα κεντρικό αίθριο γύρω από το οποίο αναπτύσσονται τα γραφεία ενώ στον τρίτο όροφο δημιουργείται βατό φυτεμένο δώμα συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στην ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου.
 
Στο ισόγειο κάθε όγκου βρίσκεται το κεντρικό κλιμακοστάσιο, δύο κεντρικοί ανελκυστήρες, οι κύριοι χώροι γραφείων καθώς και βοηθητικοί και υποστηρικτικοί χώροι για την εύρυθμη λειτουργία των γραφείων όπως computer rooms και αποθηκευτικοί χώροι καθώς και χώροι κοινής εξυπηρέτησης (χώροι υγιεινής προσωπικού και kitchenette). Σε κάθε επίπεδο του κτιρίου υπάρχουν δύο νοητοί κύριοι χώροι εργασίας οι οποίοι χωρίζονται από την είσοδο, το lobby και το κεντρικό αίθριο των γραφείων γεγονός που επιτρέπει την αυτόνομη λειτουργία κάθε χώρου ενώ παράλληλα σηματοδοτεί διακριτές διοικητικές και επιχειρησιακές λειτουργίες εντός του Ομίλου. Κάθε ένας από αυτούς του νοητούς χώρους περιλαμβάνει ανεξάρτητους βοηθητικούς και υποστηρικτικούς χώρους. Ο τρίτος όροφος αποτελεί έναν ενιαίο λειτουργικά χώρο με ένα κλιμακοστάσιο καθώς και προσβάσεις προς το βατό δώμα. Οι λειτουργικές ενότητες κάθε επιπέδου είναι πλήρως αυτόνομες εργονομικά και λειτουργικά ώστε να έχουν τη δυνατότητα ανεξάρτητης λειτουργίας.
 
Το υπόγειο τμήμα του κτιρίου προεξέχει από το περίγραμμα των υπέργειων κατασκευών καταλαμβάνοντας το σύνολο του οικοδομίσιμου χώρου του οικοπέδου. Στο τμήμα αυτό βρίσκονται βοηθητικοί χώροι, μηχανοστάσια, μηχανοστάσιο πυρόσβεσης, χώρος ιδιωτικού υποσταθμού, ΗΜ χώροι εφεδρικών συστημάτων, ένα κεντρικό server room καθώς και όλες οι απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης για την εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου.
 

Το πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα δόμησης του οικοπέδου συνέβαλλε καθοριστικά στην διαμόρφωση των όψεων και την ανάδειξη του κτιρίου ενώ παράλληλα βοήθησε στη δημιουργία ενός ενδιαφέροντος περιβάλλοντος χώρου. Στο χώρο του κήπου περιμετρικά του κτιρίου οι επιφάνειες παραμένουν ακάλυπτες με φύτευση χλοοτάπητα ή χαμηλού πρασίνου καθώς και τη διαμόρφωση ενός μικρού υπαίθριου χώρου στο δυτικό σημείο συμβολής των δύο όγκων της σύνθεσης η οποία καλύπτεται με deck. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το φυτεμένο δώμα στην οροφή του δευτέρου ορόφου το οποίο αποτελεί κήπο και περιβάλλον χώρο των γραφειακών χώρων του τρίτου ορόφου. Η φύτευση και εκεί γίνεται με χλοοτάπητα, άτακτη γεωμετρικά δεντροφύτευση καθώς και λωρίδες γρανίτη σε γραμμικές διατάξεις περιμετρικά του υαλοπετάσματος. Οι χώροι γύρω από το κτίριο καλύπτονται με τσιμεντοκυβόλιθους.

Το χωροδικτύωμα

Το κύριο χαρακτηριστικό του συγκροτήματος γραφείων «οκτώ» είναι αναμφισβήτητα το εντυπωσιακό χωροδικτύωμα που αγκαλιάζει το σύνολο της κατασκευής δίνοντάς της έναν σίγουρα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ένα κέλυφος γύρω από ένα απλό κτίριο σαν ρούχο-κόσμημα που διαμορφώνει την τελική αισθητική του. Οι αναλογίες είναι τέτοιες που να αναδεικνύουν τα στοιχεία του, να προστατεύει από τον ήλιο σεβόμενο την αδιάκοπή θέα από το εσωτερικό, προσδίδοντας συγχρόνως μία αίσθηση ασφάλειας σαν ένα δίχτυ. Η ελεύθερη διαμόρφωση των στοιχείων που το αποτελούν εξάπτει τον εγκέφαλο δεδομένου ότι δεν υπάρχει μία ευκόλως εννοούμενη κανονικότητα.
 

Εμπνευσμένο αρχικά από επαναλαμβανόμενα στοιχεία μίας πέργολας και της τριγωνομετρικής αποτύπωσης των μορφών στους υπολογιστές (εικονικό περιβάλλον, ΒΙΜ). Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του χωροδικτυώματος βασίστηκε στη χρήση κυψελωτών υλικών τα οποία αποτελούν έναν βασικό τομέα έρευνας της PEOPLE. Η χρήση των συγκεκριμένων υλικών συνέβαλλε όχι μόνο στην διεύρυνση των σχεδιαστικών δυνατοτήτων αλλά επίσης στην ενεργειακή συμπεριφορά του και την συνολική ηχομόνωση. Η κατασκευή αυτή ως παθητικός ηλιακός σχεδιασμός σε συνδυασμό με το φυτεμένο δώμα και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου βελτιώνουν την ενεργειακή λειτουργία του στους τομείς της θέρμανσης, της ψύξης και φυσικά του φωτισμού/ ηλιασμού.

Υλικά – Κατασκευή

Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι κατασκευασμένος από μέταλλο/χάλυβα βαμμένο προκειμένου να αποκτήσει τον απαιτούμενο δείκτη πυροπροστασίας ενώ το υπόγειο τμήμα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η θεμελίωση του κτιρίου έχει γίνει με πεδιλοδοκούς σε μία ενιαία στάθμη θεμελίωσης. Το κτίριο έχει έναν αρμό διαστολής.
 

Στο υπόγειο το υλικό πληρώσεως του φέροντος οργανισμού είναι η οπτοπλινθοδομή, οι οροφή και τα περιμετρικά τοιχία είναι ανεπίχριστα τμήματα σκυροδέματος ενώ τα δάπεδα είναι καλυμμένα με βιομηχανικά αυτοεπιπεδούμενα υλικά.
Στην ανωδομή το κύριο υλικό πληρώσεως του φέροντος οργανισμού είναι ξηρή δόμηση από διπλή γυψοσανίδα εσωτερικά και διπλή τσιμεντοσανίδα εξωτερικά. Τα δάπεδα της ανωδομής είναι πλακίδια συνθετικών υλικών τοποθετημένα σε υπερυψωμένα μηχανολογικά δάπεδα. Αντίθετα στην κεντρική είσοδο και τα κλιμακοστάσια έχει τοποθετηθεί γρανίτης. Οι οροφές των κυρίως χώρων έχουν διττό χαρακτήρα. Το μεγαλύτερο μέρος είναι από μεταλλικές οροφές κατάλληλου χρωματισμού εντός των οποίων προσαρμόζονται με αρμονία όλων των ειδών τα στόμια ενώ στους χώρους υποδοχής και τα διευθυντικά γραφεία έχουν χρησιμοποιηθεί γυψοσανίδες.

 
Ο χώρος του κεντρικού lobby έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα με επενδύσεις από γυψοσανίδες, ιδιαίτερου σχεδιασμού και υαλοπετάσματα.
 

Οι χώροι υγιεινής έχουν δάπεδα και επενδύσεις από κεραμικά πλακίδια, χωρίσματα και οροφές από γυψοσανίδα. Ο εξοπλισμός του είναι από λευκή πορσελάνη.
Οι εξωτερικές επενδύσεις του κτιρίου είναι κατασκευές πετάσματος αλουμινίου με τριπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες. Τμήματα της εξωτερικής κατασκευής είναι από κυψελωτά υλικά με κατάλληλες επενδύσεις και μηχανική στήριξη. Τα κατάλληλα επιλεγμένα ανοίγματα στην περίμετρο και την οροφή, το φυτεμένο δώμα και τα εσωτερικά αίθρια επιτρέπουν την καλή κίνηση του αέρα βελτιστοποιώντας τον φυσικό αερισμό του κτιρίου. Τα εξωτερικά υαλοπετάσματα είναι τοποθετημένα σε ειδικές κατασκευές από διατομές μορφοσιδήρου.

 
Εξοπλισμός

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην αυτόνομη λειτουργία των επιμέρους χώρων του συγκροτήματος γραφείων καθώς και στον ενεργειακό του σχεδιασμό. Το κτίριο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα και αποδοτικά συστήματα ψύξης, θέρμανσης VRV τα οποία ελέγχονται τόσο αυτόνομα, ανάλογα με τη χρήση κάθε χώρου, όσο και κεντρικά προκειμένου να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας όπου αυτό είναι απαραίτητο. Ανάλογος, σχεδιασμός έχει γίνει και για το σύστημα εξαερισμού με VAM τα οποία επίσης προσφέρουν αυτονομία λειτουργίας. Για το φωτισμό χρησιμοποιήθηκαν led και λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης χωρίς καμία έκπτωση στην απαιτούμενη στάθμη φωτισμού.
Ιδιαίτερα απαιτητικός ήταν και ο σχεδιασμός των τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών συστημάτων δεδομένων και των υψηλών απαιτήσεων των ενοίκων. Στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, έχουν ακολουθηθεί όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές καθώς και ένα ιδιαίτερο μοντέλο εσωτερικής αρχιτεκτονικής δικτύων με έμφαση στη λειτουργίας

CREDITS

Photo © George Fakaros
Αρχιτεκτονική μελέτη: PEOPLE
Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος Πτωχός

Η/Μ Μελέτη: PEOPLE
Συνεργάτες μηχανικοί: Δημήτριος Πτωχός, Ευαγγέλος Πτωχός

Στατική μελέτη: GMSteel
Συνεργάτες μηχανικοί: Γιώργος Μηλερός

Μελέτη Χωροδικτυώματος-BIM: PEOPLE
Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος Πτωχός, Ευαγγέλος Πτωχός

Επίβλεψη έργου: PEOPLE

Μελέτη εφαρμογής: ISV architects,

Μελέτη εφαρμογής ΗΜ: PEOPLE

Κατασκευή: Αλέξανδρος Βαλής, Βασίλης Καυκάς



Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ
Archisearch - Photo (c) George Fakaros Αρχιτεκτονική μελέτη:  PEOPLE Συνεργάτες μηχανικοί: Κωσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος ΠτωχόςPHOTO (C) GEORGE FAKAROS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: PEOPLE ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΩΧΟΣ

RELATED ARTICLES