text in EN, GR

MOLD Architects designed a sustainable hotel that was inspired by Serifos heritage. A moderately intervention in the land of Serifos that incorporates the tradition and the island’s culture was the main goal of the architects.

-text by the authors.
The Keli Hotel project is a concept that incorporates design, sustainability, wellness, food and hospitality to create a new precedent for the island of Serifos and a destination with longevity, integrity and purpose.

The architecture supports this vision by creating sustainable spaces that inspire connection, reflect tradition and fully integrate into the surroundings.


The 2,000 sqm hotel is built on a 8.5 plot in Kalo Ampeli. By the island’s standards, this is a large-scale project, so our basic aim was to moderately intervene in the land and to fully integrate the architecture into the site.


We largely used natural building materials, including local stone from the island, wicker logs and oxidized metal beams. The roofs of the rooms are designed as green roofs that serve to preserve energy consumption and become extensions of the landscape. The traditional cell-like structures (keli) of Serifos were the inspiration and starting point for the composition and the room unit design. In plan, the free-standing rooms are rectangular in form, surrounded by an enclosed courtyard and featuring a planted rooftop.

Four cell types are placed vertically to the land’s slope, unrolling horizontally. The arrangement of the modules (cells) re-inscribes its course on the foot of the hill with a highly scattered trace, forming a new artificial altimeter curve. The composition’s horizontal design is interrupted by vertical excursions, the towers, which house a fifth type of two-storied apartment.

The communal living areas are located in a central 3-level building, inclusive of a lobby, restaurant, bar and infinity pool, as well as a library, concept store, outdoor theater and performance space, yoga area, massage rooms, gym and spa. These spaces are fully accessible from the outside allowing for free movement and the interconnection of all communal areas. The project strives to celebrate the renowned beauty, culture and history of Serifos and to build a community that come to enjoy all the simple luxuries that the Keli Hotel Project and the island have to offer.

Facts & Credits
Project title: KELI hotel
Architecture/ Interior Design: Mold Architects
Architectural team: Iliana Kerestetzi, Konstantinos Vlachoulis, Michael Xirokostas
Location: Mouria, Serifos
Year: 2019
Status: Private commission, final design
Surface Area: 1.500 m2
Client: Private
Renders: XENOS design

Οι MOLD Architects σχεδίασαν μια βιώσιμη ξενοδοχειακή μονάδα με έμπνευση από την παράδοση και τη δομή του παραδοσιακού Σεριφιώτικου κελιού. Η ήπια ένταξη και ηανάδειξη του τοπίου και του πολιτισμού του νησιού, αποτέλεσε την κύρια επιδίωξη των αρχιτεκτόνων.

-κείμενο από τους συγγραφείς.

Το κύριο concept της ξενοδοχειακής μονάδας ενσωματώνει το σχεδιασμό, τη βιωσιμότητα, την ευεξία, το φαγητό και τη φιλοξενία για να δημιουργήσει ένα νέο προορισμό για τη Σέριφο και με μακροζωία, ακεραιότητα και σκοπό. 

Η αρχιτεκτονική του υποστηρίζει αυτό το όραμα, δημιουργώντας βιώσιμους χώρους που εμπνέουν τη σύνδεση, αντανακλούν την παράδοση και ενσωματώνονται πλήρως στο περιβάλλον.

Το Keli είναι μια τουριστική μονάδα 2.000τμ στο Καλό αμπέλι στην Σέριφο. Πρόκειται για ένα έργο αρκετά μεγάλης κλίμακας για τα δεδομένα του τόπου οπότε η ηπιότητα της παρέμβασης και η ένταξη ήταν βασική επιδίωξη για εμάς.



Η κατασκευή στο μεγαλύτερο τμήμα της γίνεται από φυσικά υλικά όπως ντόπια πέτρα, χυτά φυσικά υλικά, κορμοί λυγαριάς και τεχνητά οξειδωμένες μεταλλικές δοκοί.
Η δομή του παραδοσιακού Σεριφιώτικου κελιού χρησιμοποιείται ως αφετηρία της σύνθεσης και αποτελεί την βασική σχεδιαστική μονάδα-δωμάτιο: κύριος χώρος ορθογωνικής κάτοψης με φυτεμένη οροφή που περιβάλλεται από περίκλειστη αυλή. Τα κελιά -4 τυπολογιών- τοποθετούνται κάθετα στην κλίση της πλαγιάς και σε οριζόντια κύλιση μεταξύ τους, χαράζουν εκ νέου τους πρόποδες της πλαγιάς με μία αυστηρά τεθλασμένη γραμμή ως μια νέα υψομετρική καμπύλη. Η οριζοντιότητα της σύνθεσης διακόπτεται από κατακόρυφες εξάρσεις, τους πύργους, που στεγάζουν μια 5η τυπολογία διώροφων δωματίων.



Το σύμπλεγμα των κοινόχρηστων χώρων τοποθετείται ανατολικά και πλησίον της εισόδου του ξενοδοχείου σε ένα κεντρικό κτίριο 3 επιπέδων το οποίο περιλαμβάνει εκτός των άλλων lobby, εστιατόριο, μπάρ, τεχνητή παραλία με πισίνα υπερχείλισης, αλλά και βιβλιοθήκη, χώρο πολλαπλών χρήσεων, υπαίθριο θέατρο, χώρο yoga, αίθουσες μασάζ, γυμναστήριο και κέντρο spa. Οι χώροι αυτοί, εκτός από το κεντρικό κλιμακοστάσιο εσωτερικά, είναι προσβάσιμο και εξωτερικά από κάθε επίπεδο δημιουργώντας διαμπερή περάσματα και επιτρέποντας μια ελεύθερη κίνηση και διασύνδεση όλων των κοινόχρηστων χώρων.

Το έργο στοχεύει να αναδείξει τη φημισμένη ομορφιά, τον πολιτισμό και την ιστορία της Σερίφου και να δημιουργήσει μια κοινότητα που έρχεται να απολαύσει τις όποιες παροχές που έχει να προσφέρει το Keli Hotel Project και το νησί.

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου: KELI hotel
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός / Interior Design: MOLD architects
Αρχιτεκτονική Ομάδα: Ηλιάνα Κερεστετζή, Κωνσταντίνος Βλαχούλης, Μιχάλης Ξηρόκωστας
Τοποθεσία: Μουριά, Σέριφος
Χρονολογία μελέτης: 2019
Κατάσταση έργου: οριστική / τελική μελέτη
Συνολική επιφάνεια κτίσματος: 1.500 m2
Πελάτης: Ιδιώτης
Renders: XENOS design


RELATED ARTICLES

Η Σχολή των Αθηνών. Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2018| στο Μουσείο Μπενάκη από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Neiheiser Argyros| 3 Σεπτεμβρίου- 11 Οκτωβρίου