Η πρόταση του Μουσείου επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα της πόλης του Μάριμπορ ως καλλιτεχνικό κέντρο, μέσω της σχέσης του με το ποτάμι και το ιστορικό κέντρο.
Το είδωλο της πόλης πάνω στην επιφάνεια του ποταμού μετασχηματίζεται σε μία νέα αστική τυπολογία: ένας μετέωρος εκθεσιακός χώρος μεταξύ δύο τοπίων. Ψηλά, το τοπίο της κορυφογραμμής του Μάριμπορ, ανυψώνεται δημιουργώντας μνημειώδεις όγκους φωτός. Χαμηλά, η ίδια κορυφογραμμή αντικατοπτρισμένη, αφήνει την πόλη να περάσει ανάμεσά της, ενώνοντάς τη με το ποτάμι.
Έξι ξεχωριστοί προγραμματικοί πυλώνες περιβάλλουν την κεντρική δημόσια αίθουσα υποδοχής, ένα γυάλινο κουτί σε άμεση επαφή με τον εξωτερικό χώρο. Οι χώροι μεταξύ των πυλώνων λειτουργούν σαν δημόσια περάσματα που ενώνουν την αίθουσα υποδοχής με τον περιβάλλοντα χώρο της πόλης προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η κεντρική αίθουσα υποδοχής, είναι σχεδιασμένη ως ένας εννιαίος συλλογικός χώρος όπου διαφορετικά προγράμματα, γεγονότα και άνθρωποι συναντώνται και αλληλεπιδρούν. Σκοπός είναι να δίνεται στον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή μια συνολική εικόνα των δραστηριοτήτων του μουσείου, και παράλληλα να διατηρείται ξεχωριστή πρόσβαση σε κάθε ένα από τα διαφορετικά προγράμματα. Πρόκειται για ένα χώρο γεμάτο κίνηση και ενέργεια, που πλημμηρίζει από τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε κάθε πυλώνα.
Ανυψωμένος πάνω από τους πυλώνες ο εκθεσιακός χώρος μεγιστοποιεί την αξιοποίηση του φυσικού φωτός στο εσωτερικό του. Η χαρακτηριστική μορφολογία της οροφής ελέγχει την είσοδο του φωτός σε κάθε επιμέρους αίθουσα. Παράλληλα ένα μεγάλο άνοιγμα στο σημείο ανόδου, προσφέρει στους επισκέπτες την ανεμπόδιστη θέα της πόλης και του ποταμού, πριν την είσοδό τους στις περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις.
Πίσω από τον κύριο όγκο του μουσείου, αναπτύσσεται μια μικρή γειτονιά καλλιτεχνών, με εγκαταστάσεις κατοικιών και εργαστηρίων, που συνδέει το μουσείο με το πάρκο στη βορινή πλευρά, και ανοίγει τη διαδικασία παραγωγής τέχνης στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η επιλογή αυτή αναδυκνύει τον ενεργό ρόλο του μουσείου, όχι μόνο ως χώρο που περιέχει τέχνη αλλά και ως χώρο που την παράγει και την ακτινοβολεί.
Top 12 Shortlist απο 217
Αρχιτέκτονες: AREA (Στέλλα Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος)
Σύμβουλος Πολιτικός Μηχανικός: Νίκος Ρώσσης
Σύμβουλος Φωτισμού και Ενέργειας: Δρ Άρης Τσαγκαρασούλης
READ ALSO: ΒΡΑΒΕΙΑ HOLCΙΜ 2011