Το αρχιτεκτονικό γραφείο Neil Denari architects ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός κτηρίου διαμερισμάτων 14 ορόφων στην περιοχή του west Chelsea arts district της Νέας Υόρκης. Το κτήριο βρίσκεται σε επαφή με το υπερυψωμένο πάρκο high line, ένα απο τα πλέον πρωτοποριακά έργα ανάπλασης / επανάχρησης και απόδοσης δημόσιου χώρου στην πόλη.
 
Παρατηρείστε πως ο όγκος του κτηρίου “συμπιέζεται” απο το δημόσιο πέρασμα του high line στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ επεκτείνεται πάνω απο αυτό στις υψηλότερες στάθμες. Ο σχεδιασμός του κτηρίου βρίσκει αναφορές στον τρόπο (υπερ)κατασκευής του high line, μιας σιδηροδρομικής γραμμής μεταφοράς κρεάτων και αγαθών 10 μέτρα πάνω απο το έδαφος που λειτούργησε απο το 1934 μέχρι το 1980 στην καρδιά του meat packing district.(Η επανάχρηση του high line ως υπερυψωμένο πάρκο το 2009, εκτίναξε την αξία των γειτονικών ιδιοκτησιών στα ύψη).
 
Το υλοποιημένο έργο είναι ένα συνδυασμός αρχιτεκτονικών προθέσεων, περιορισμών απο τους αυστηρούς κανονισμούς δόμησης της Νέας Υόρκης και απαιτήσεων σε επιφάνεια απο τον ιδιοκτήτη του έργου. Αυτές οι παράμετροι οδήγησαν στον σχεδιασμό ενός κτηρίου όπου ο κάθε όροφος αντιστοιχεί σε ένα διαμέρισμα, ενώ οι τρείς όψεις αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο, μια τυπολογία που σπανίζει στην δομή οικοδομικού block του Manhattan.
 
Με υαλοπετάσματα που κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία στην βόρεια και νότια όψη, και μια τρισδιάστατη ανοξείδωτη όψη απο πανέλα που κατασκευάστηκαν με μεθόδους CAM στην ανατολική όψη, η γεωμετρία του κτηρίου προέκυψε απο τους κανονισμούς δόμησης της πόλης και το ενδιαφέρον των αρχιτεκτόνων του γραφείου NMDA εκπλήρωσης πολύπλοκων σχεδιαστικών και κατασκευαστικών απαιτήσεων, μέσα απο απλές τεκτονικές χειρονομίες.

Marc I. Rosenbaum, Collaborating Architect
 
δείτε επίσης:
 
www.nmda-inc.com/index.php?/projects/high-line-23/
www.hl23.com
Archisearch - κάτοψη 13ου &14ου ορόφου - διόροφο διαμέρισμα (c) NMDAΚΑΤΟΨΗ 13ΟΥ &14ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ – ΔΙΟΡΟΦΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ (C) NMDA
Archisearch - κάτοψη 12ου ορόφου (c) NMDAΚΑΤΟΨΗ 12ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ (C) NMDA
Archisearch - κάτοψη 7ου ορόφου (c) NMDAΚΑΤΟΨΗ 7ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ (C) NMDA
Archisearch - κάτοψη 6ου ορόφου (c) NMDAΚΑΤΟΨΗ 6ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ (C) NMDA
Archisearch - κάτοψη 5ου ορόφου (c) NMDAΚΑΤΟΨΗ 5ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ (C) NMDA
Archisearch - κάτοψη 4ου ορόφου (c) NMDAΚΑΤΟΨΗ 4ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ (C) NMDA
Archisearch - κάτοψη 3ου ορόφου (c) NMDAΚΑΤΟΨΗ 3ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ (C) NMDA
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση εσωτερικού (c) Hayes DavidsonΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ (C) HAYES DAVIDSON
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση (c) Hayes DavidsonΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ (C) HAYES DAVIDSON
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση εισόδου (c) Hayes DavidsonΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ (C) HAYES DAVIDSON
Archisearch - λεπτομέρεια ανατολικής όψης (c) NMDAΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΟΨΗΣ (C) NMDA
Archisearch - άποψη βόρειας όψης (c) NMDAΑΠΟΨΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΟΨΗΣ (C) NMDA
Archisearch - βόρεια όψη απο το high line (c) NMDAΒΟΡΕΙΑ ΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ HIGH LINE (C) NMDA
Archisearch - άποψη νότιας όψης απο το high line (c) NMDAΑΠΟΨΗ ΝΟΤΙΑΣ ΟΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟ HIGH LINE (C) NMDA

RELATED ARTICLES