A project by Divercity + mplusm architects.
This 20-room hotel is carved into the cliff-face 300m above Santorini’s volcanic caldera. The understated design allows this extraordinary landscape to take centre stage. The hotel provides a contemporary interpretation of vernacular architecture: economy of space, radical simplicity, and organic forms. Like Santorini’s yposkafa – cave-like dwellings with rounded walls and domed roofs excavated from the rock-face – no furniture is free-standing. Custom-built storage and vanity units are moulded into alcoves. All-white interiors with brushed concrete floors reiterate the trademark whitewashed houses of the Cyclades. The infinity pool’s jagged outline echoes the zigzag paths that criss-cross Santorini’s sheer terrain.

Santorini’s hotel rooms are invariably front-loaded to face the view, leaving residents exposed to passers-by. To ensure privacy, fragments of volcanic rock are positioned in the windows of four rooms, interspersed with apertures that provide glimpses to the sea. The feature echoes a local architectural technique, more commonly used for retaining walls, in which minimal amounts of mortar are used, leaving gaps between the stonework. By exposing the stones and exaggerating the spaces between them, this light-filtering screen allows privacy and ventilation and casts dappled shadows as the sun goes down.

Awards:

Included in Tatler Travel Guide`s 101 Best Hotels in the World, 2011.
Shortlisted for The European Hotel Design Awards, 2010.
Selected for Conde Nast Traveller’s Hot List of the World’s Best New Hotels, 2009.
World Travel Awards, Greece`s Leading Boutique, 2009.
 
 
Credits: 
Name of project: Grace Santorini Hotel
Project address: Imerovigli, Santorini
Architects: Divercity + mplusm
Dates of completion: 2010
Client: Grace Hotels Group
Interior Designers: Sophia Vantaraki- space consultant
Photographer: ©Erieta Attali + Serge Detalle
 
Archisearch - section | divercity architects+mplusm architectsSECTION | DIVERCITY ARCHITECTS+MPLUSM ARCHITECTS
Archisearch - siteplan | (c) divercity architects+mplusm architectsSITEPLAN | (C) DIVERCITY ARCHITECTS+MPLUSM ARCHITECTS
Archisearch - Divercity+mplusm architects | night time aerial view from above| photo (c) Erieta Attali DIVERCITY+MPLUSM ARCHITECTS | NIGHT TIME AERIAL VIEW FROM ABOVE| PHOTO (C) ERIETA ATTALI
Archisearch - Divercity+mplusm architects | outside restaurant/bar | photo (c) Erieta Attali DIVERCITY+MPLUSM ARCHITECTS | OUTSIDE RESTAURANT/BAR | PHOTO (C) ERIETA ATTALI
Archisearch - Divercity+mplusm architects | view over pool to restaurant | photo (c) Erieta Attali DIVERCITY+MPLUSM ARCHITECTS | VIEW OVER POOL TO RESTAURANT | PHOTO (C) ERIETA ATTALI
Archisearch - Divercity+mplusm architects | restaurant | photo (c) Erieta Attali DIVERCITY+MPLUSM ARCHITECTS | RESTAURANT | PHOTO (C) ERIETA ATTALI
Archisearch - Divercity+mplusm architects | shadows cast from stone windows | photo (c) Erieta Attali DIVERCITY+MPLUSM ARCHITECTS | SHADOWS CAST FROM STONE WINDOWS | PHOTO (C) ERIETA ATTALI
Archisearch - Divercity+mplusm architects | bedroom | photo (c) Serge DetalleDIVERCITY+MPLUSM ARCHITECTS | BEDROOM | PHOTO (C) SERGE DETALLE
Archisearch - Divercity+mplusm architects | view over pool area | photo (c) Erieta Attali DIVERCITY+MPLUSM ARCHITECTS | VIEW OVER POOL AREA | PHOTO (C) ERIETA ATTALI
Archisearch - Divercity+mplusm architects | walkway to suites | photo (c) Erieta Attali DIVERCITY+MPLUSM ARCHITECTS | WALKWAY TO SUITES | PHOTO (C) ERIETA ATTALI

RELATED ARTICLES

Η Σχολή των Αθηνών. Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2018| στο Μουσείο Μπενάκη από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Neiheiser Argyros| 3 Σεπτεμβρίου- 11 Οκτωβρίου