Tο “Εyelab” είναι ταυτόχρονα κατάστημα οπτικών και εργαστήριο, όπου ο πελάτης παρατηρεί και συμμετέχει “εκ των έσω” : Το ισόγειο φιλοξενεί σε εμφανή θέση τον πάγκο επιδιορθώσεων, ενώ εξίσου εμφανής είναι ο χώρος οπτομετρίας στο πατάρι.

Ο ιδιοκτήτης ζήτησε μια όσο το δυνατόν «οικονομική» και λειτουργική πρόταση, με την μέγιστη δυνατή επιφάνεια για προβολή και αποθήκευση του εμπορεύματος.

Σε μια συμβατική προσέγγιση, η μέγιστη δυνατή επιφάνεια προβολής του εμπορεύματος θα προέκυπτε απο το μήκος των περιμετρικών τοίχων. Για να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο το μήκος αυτό, προστέθηκαν πτυχώσεις κατά μήκος τους. Η χειρονομία αυτή ήταν ουσιαστική και για την οργάνωση διαφορετικών περιοχών πάνω στις προθήκες, ανάλογα με το είδος και το κόστος των οπτικών ειδών.

Ταυτόχρονα, οι περιμετρικοί τοίχοι αντιμετωπίστηκαν σαν ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό στοιχείο – “κέλυφος” που έχει την δυνατότητα να εμπεριέχει πολλαπλές λειτουργίες. Ο ψηφιακός σχεδιασμός του έργου ήταν απαραίτητος για τον έλεγχο (και συχνά επανασχεδιασμό σε λεπτομέρεια) όλων των επιμέρους στοιχείων.Το αρχιτεκτονικό στοιχείο- «κέλυφος» ενσωματώνει και οργανώνει πολλαπλές λειτουργίες σε ένα ενιαίο σύνολο : παρουσίαση ,φωτισμό, διαχωρισμό και αποθήκευση των οπτικών ειδών.

Το κέλυφος χωρίστικε σε 6 οριζόντιες ζώνες, οι οποίες εξυπηρετούν τις παραπάνω λειτουργικές απαιτήσεις. Οι διαστάσεις του κάθε επιμέρους τμήματος προκύπτουν απο τις εκάστοτε εργονομικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, ο συνήθης απαιτούμενος χώρος σε ύψος για μια σειρά οπτικών ειδών είναι 14 εκατοστά, γιαυτό και οι οριζόντιες ζώνες που φιλοξενούν δύο σειρές, σχεδιάστηκαν με το διπλάσιο ύψος.

Η κατασκευή έγινε με την τυποποίηση και χαρτογράφηση” (map out) του “κέλυφους” σε 5 τύπους πρισμάτων και επιφανειών. Τα τεμάχια αυτά αναλύθηκαν σε αναπτύγματα απο επιφάνειες, οι οποίες στην συνέχεια κόπηκαν απο φύλλα MDF με την χρήση CAM, (computer aided manufacturing) και συγκεκριμένα με κοπή με λέιζερ.

Τα τεμάχια συναρμολογήθηκαν εξ ολοκλήρου στο ξυλουργείο και στην συνέχεια βάφτηκαν λευκή λάκκα. Η τελική συναρμολόγηση του κέλυφους έγινε επι τόπου στο κατάστημα, όπου τα τεμάχια στερεώθηκαν σε κατακόρυφους και οριζόντιους οδηγούς. Οι οδηγοί αυτοί δημιουργούν ένα διάκενο ενός εκατοστού μεταξύ των οριζοντίων ζωνών 1 έως 6. Το δάπεδο κατασκευάστηκε με χύτευση αυτοεπιπεδούμενης εποξιδικής ρητίνης.

Στοιχεία έργου:
Επιφάνεια: 45μ2
Έτος κατασκευής: 2007
Εργοδότης: Νικόλας Αρβανίτης
Αρχιτεκτονική μελέτη & κατασκευή: Σίμος Βαμβακίδης, Αρχιτέκτονας ΕΜΠ
 
 
 
Archisearch - τυποποίηση & κατασκευή με CAMΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕ CAM
Archisearch - διάγραμμα λειτουργειών κελύφουςΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΕΛΥΦΟΥΣ
Archisearch - κάτοψη στάθμης ισογείουΚΑΤΟΨΗ ΣΤΑΘΜΗΣ ΙΣΟΓΕΙΟΥ
Archisearch - εσωτερική όψη / τομήΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ / ΤΟΜΗ
Archisearch - λεπτομέρειαΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
Archisearch - λεπτομέρειαΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
Archisearch - απεικόνιση μέσω CADΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΕΣΩ CAD
Archisearch - το πολυλειτουργικό κέλυφοςΤΟ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΛΥΦΟΣ

RELATED ARTICLES