text in EN, GR

Land n Arch architecture practice’s proposal, for the architectural competition regarding Florina School of Fine Arts, aims to highlight the role of the institution as an important, educational, public building.

–text by the authors 

The proposal aims to:

 – give a sense of spaciousness to the interior, by designing structural elements of large aperture and height with a robust and plastic character,

– combine the natural and the man-made environment, as well as the exterior and the interior space by introducing atrium spaces into the building volume, and

– manage the ground surface in a way that creates separate outdoor areas.

The building volume is treated in a manner that optimizes natural lighting and ventilation and leads to its integration with the natural environment. Therefore, its design balances the interior with the outdoor space. The required indoor operating areas of the building area opens to patios, courtyards and semi-outdoor areas, maximizing natural lighting and ventilation.

The use of atriums leads to a direct relationship between indoor and outdoor spaces and allows for the building users to learn in an extrovert but concentrate in an introvert manner.

The interior organization of the individual designated spaces based on the building program facilitates an excellent educational process quality in all spaces, both for teachers and for students. The bioclimatic design principles are applied (natural ventilation – ventilation, building volume management to optimize the use of light: direct – indirect lighting) and renewable energy sources are used (photovoltaic panels on an extended roof surface).

Outdoor spaces – resting, gathering, temporary or permanent art exhibition display, workshops and artistic events – are designed in a fluid and organized way to ensure a continuous transition between outdoor spaces of different character. The landscape design takes into consideration the local climate and flora conditions, while the materials selected and the use of greenery further support the architectural proposal with emphasis on accessibility conditions and sufficient shading.


Facts & Credits

Project title  Florina School of Fine Arts
Architecture  Land n Arch
Type  Architectural competition
Date  2019
Area  4,635 sq.m.
Location  Florina, Greece
Architects  Eirini Androutsopoulou, Dimitra Pavlidou
Structural engineer  Manos Kyriazis
Mechanical engineer  Spilios Mperedimas
Geotechnical engineer  Konstantinos Ioannidis



Η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου Land n Arch, στα πλαίσια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλώρινα, αποσκοπεί στην ανάδειξη του λειτουργικού ρόλου του ιδρύματος ως σημαντικού, δημόσιου κτιρίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

–κείμενο από τους δημιουργούς  

Η πρόταση στοχεύει:

στην απόδοση μίας αίσθησης ανάτασης στο εσωτερικό, μέσω του σχεδιασμού φερόντων στοιχείων με μεγάλα ανοίγματα και ύψος και μέσω της γλυπτικής διαχείρισης αυτών, έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα στιβαρό, αλλά και πλαστικό χαρακτήρα,

στην εναρμόνιση φυσικού και τεχνητού, εξωτερικού και εσωτερικού χώρου με την αιθριακή οργάνωση του κτιριακού όγκου και

στην διαχείριση του εδάφους με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να δημιουργούνται επιμέρους οργανώσεις του εξωτερικού χώρου.

Η ογκοπλαστική διαχείριση του κτιρίου στοχεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού και αερισμού και την εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται έτσι ώστε να ισορροπεί ο εσωτερικός με τον υπαίθριο χώρο. Οι απαιτούμενοι εσωτερικοί λειτουργικοί χώροι του κτιρίου ανοίγονται σε αίθρια, αυλές και ημιυπαίθριους χώρους, εκμεταλλευόμενοι πλήρως το φυσικό φωτισμό και αερισμό.

Η άμεση σχέση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου με τη χρήση των αιθρίων σκοπό έχει να αποδώσει ένα χαρακτήρα εξωστρεφούς μάθησης αλλά και εσωστρεφούς συγκέντρωσης στους χρήστες του κτιρίου.

Η εσωτερική οργάνωση των επιμέρους προβλεπόμενων χώρων βάσει του κτιριολογικού προγράμματος σκοπό έχει να παρέχει τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλους τους χώρους, τόσο για τους διδάσκοντες όσο και για τους φοιτητές. Εφαρμόζονται οι αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού (φυσικός αερισμός – αερισμός, διαχείριση κτιριακού όγκου έτσι ώστε να γίνεται η βέλτιστη εκμετάλλευση του φωτός: άμεσος – έμμεσος φωτισμός) και χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάνελ σε εκτεταμένη επιφάνεια της οροφής).

Διαμορφώνονται υπαίθριοι χώροι στάσης, συγκέντρωσης, προσωρινής ή μόνιμης έκθεσης καλλιτεχνικών έργων, εργαστηρίων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με ένα τρόπο ροϊκό και οργανωμένο έτσι ώστε να υπάρχει μία συνεχής μετάβαση από υπαίθριους χώρους διαφορετικού χαρακτήρα. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες κλίματος και χλωρίδας, ενώ η επιλογή των υλικών και η γενικότερη αξιοποίηση του πρασίνου εξυπηρετεί την αρχιτεκτονική πρόταση με έμφαση στις συνθήκες πρόσβασης και άνεσης σκιασμού.


Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου  Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλώρινα 
Αρχιτεκτονικό γραφείο  Land n Arch
Τύπος έργου  Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός
Έτος  2019
Έκταση  4,635 τ.μ.
Τοποθεσία  Φλώρινα, Ελλάδα
Αρχιτέκτονες  Ειρήνη Ανδρουτσοπούλου, Δήμητρα Παυλίδου
Πολιτικός μηχανικός  Μάνος Κυριαζής
Μηχανολόγος μηχανικός  Σπήλιος Μπερεδήμας
Γεωτεχνικός μηχανικός  Κωνσταντίνος Ιωαννίδης


RELATED ARTICLES

Μυστήριο 57 - Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας: ένα πρότυπο πλανόδιο εργαστήριο πολεοδομίας από τον βραβευμένο Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Patrick Bouchain | 18 - 22 Οκτωβρίου 2021