Εξοχική Κατοικία στα Τσικαλαριά Χανιών / Studio_Pi /προμελέτη

Η ιδέα προέκυψε κυρίως από τις απαιτήσεις των πελατών για έναν συνεχή και ανοιχτό χώρο όπου το κοινόχρηστο και το ιδιωτικό θα συνυπάρχουν και θα συνδέονται άμεσα. Οι κύριες αρχές στις οποίες βασίστηκε ο σχεδιασμός και οδήγησαν στην προτεινόμενη συνθετική δομή ήταν:

·         η ανάγκη δημιουργίας χωρικής συνέχειας / ροής μεταξύ της ιδιωτικής και της κοινόχρηστης ζώνης αλλά και ο ταυτόχρονος διαχωρισμός τους χωρίς κατακερματισμό και χωρίς δημιουργία επιμέρους δωματίων

·         η ανάγκη προστασίας από τους βορεινούς ανέμους,

·         το καδράρισμα της βορειοανατολικής θέας προς τον κόλπο της Σούδας

Ο συνεχής φέρων αναδιπλούμενος τοίχος από μπετόν που οργανώνει συνολικά τη σύνθεση αποτελεί φράγμα προς τους έντονους ανέμους και με ανοίγματα σε συγκεκριμένα σημεία επιτρέπει τη θέα προς τον κόλπο. Παράλληλα, διαχωρίζει και συνδέει τη ζώνη ύπνου (νοτιοδυτικά) από τη ζώνη διημέρευσης (βορειοανατολικά)  διατηρώντας ταυτόχρονα συνεχή την κίνηση στο χώρο (οπτικά και λειτουργικά). Ο χώρος διακόπτεται μόνο από τις αναδιπλώσεις και «στροφές» του τοίχου οι οποίες αποδίδουν με αυτό τον τρόπο κλίμακα στο εσωτερικό καθώς και από τις εγκάρσιες κινήσεις-σκάλες που συνδέουν τις δύο βασικές λειτουργικές ζώνες. Ο τοίχος, οργανώνει και τον εξωτερικό υπαίθριο χώρο της κατοικίας εγκιβωτίζοντάς τον (βορειοανατολικά στην είσοδο και νοτιοδυτικά στην πίσω αυλή) και έτσι προστατεύοντάς τον από τους ανέμους. 

Ανάγκες αερισμού και ηλιασμού οδήγησαν στην διάνοιξη ανοιγμάτων στο ενδιάμεσο σκέλος του τοίχου τα οποία επιτρέπουν ταυτόχρονα και την οπτική επαφή μεταξύ των δύο ζωνών. Επιπλέον φυσικό φώς εισέρχεται στο χώρο από τα ανοίγματα της κεκλιμένης στέγης δημιουργώντας έντονες φωτοσκιάσεις και δραματοποιώντας έτσι την ατμόσφαιρα του εσωτερικού. Η φυτεμένη στέγη επιτρέπει τον καλύτερη ψύξη του χώρου στο ζεστό κρητικό καλοκαίρι και γενικότερα τη βελτιστοποίηση της βιοκλιματικής του συμπεριφοράς.

Η προμελέτη παρουσιάστηκε στην 6η Biennale νέων ελλήνων αρχιτεκτόνων που διοργανώθηκε απο το ελληνικό ινστιτούτο αρχιτεκτονικής το 2010.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Διεύθυνση: Τσικαλαριά Χανίων

Εμβαδόν: 5.866 μ

Όροι δόμησης: συμφώνα με τη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση

Ιδιοκτήτης – Εργοδότης: Φωτεινή Κωνσταντινίδη

Πραγματοποιούμενη κάλυψη & δόμηση: 149 τμ.

Πραγματοποιούμενο μέγιστο ύψος από στάθμη + 3.00: 5.80 ­­μ

Το Studio_Pi ιδρύθηκε από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Σωκράτη Γιαννούδη και Ευφροσύνη Τσακίρη. Στελεχώνεται από ανθρώπινο δυναμικό  με την απαραίτητη γνώση και ευαισθησία σε ζητήματα μελέτης και κατασκευής χώρου σε όλες τις κλίμακες  – στο σχεδιασμό επίπλου, εσωτερικού χώρου, κατοικιών και άλλου τύπου κτηρίων ή αστικού χώρου. Λαμβάνοντας υπόψη το σύγχρονο πολιτισμικό και κοινωνικό τοπίο καθώς επίσης και τις καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που διατίθενται, το γραφείο μας αναγνωρίζει την κρισιμότητα του σχεδιασμού ευέλικτων χώρων ικανών να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις συχνά πολύπλοκες συνθήκες λειτουργίας τους και στους μεταβαλλόμενους τρόπους ζωής. Κάθε πρότασή μας είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας σε επίπεδο σχεδιασμού, τυποποίησης, κατασκευαστικών τεχνικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων. Η εργασίες μας υποστηρίζονται από άρτιο τεχνικό εξοπλισμό  σχεδιασμού και παρουσίασης, βιβλιογραφικό υλικό, ενώ η φιλική ατμόσφαιρα και η ποιότητα του χώρου εργασίας μας συμβάλλουν στην υλοποίηση των έργων μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

STUDIO_PI Architecture + Design

[email protected]

Archisearch - τομήΤΟΜΗ
Archisearch - κάτοψηΚΑΤΟΨΗ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση εσωτερικούΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνισηΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
Archisearch - διαγράμματαΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

RELATED ARTICLES