ΕΣΩ 2022 _ Crossing Territories: 5 λόγοι για να μη χάσετε τη μεγαλύτερη γιορτή design και αρχιτεκτονικής που έρχεται στις 15 Ιουνίου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 στις 16:00, η 10η διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ επιστρέφει στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με τίτλο “Crossing Territories” και θέμα τη “διάβαση”. Η φετινή ΕΣΩ πραγματοποιείται σε στρατηγική συνεργασία και συνεπιμέλεια του Archisearch με το Ίδρυμα Mies Van Der Rohe ως συμπαραγωγή της Design Ambassador, του +Design Magazine και του Ιδρύματος Ωνάση.

Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας, εδώ!

1.Crossing Territories: ζώντας τη διάβαση

Ύστερα από δύο ασφυκτικά χρόνια πανδημικής κρίσης και εγκλεισμού, η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται μετέωρη στο ενδιάμεσο σημείο της διάβασης, από την σαθρή κανονικότητα του παρελθόντος στην αβεβαιότητα του μέλλοντος. «Που πάμε;», «Τι θα γίνει από εδώ και εμπρός;», «Τι πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά;»

Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, η 10η διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ για το design και την αρχιτεκτονική, έρχεται να συζητήσει θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα, επιχειρώντας τη σκιαγράφηση μιας κοινωνίας με νέους τρόπους σκέψης και δράσης.

“LANDSCAPES OF COHABIDATION” IN ANTIPAROS ISLAND, CYCLADES BY DOXIADIS+ | PHOTOGRAPHY BY CATHY CUNLIFE

2.Προς ένα Νέο Ευρωπαϊκό Μπαουχάους

Η 10η διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ πραγματοποιείται σε στρατηγική συνεργασία και συνεπιμέλεια με το Ίδρυμα Mies Van Der Rohe και τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής συζητώντας τις πλέον επίκαιρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία και, συνεπακόλουθα, η αρχιτεκτονική της κοινότητα.

MOVING BEYOND GREENWASHING! BY ANDREAS THEODORIDIS & CHRISTINA CIARDULLO

Η φετινή ΕΣΩ έρχεται να διαδώσει και να συνεισφέρει στους στόχους του Νέου Ευρωπαϊκού Μπαουχάους: την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους – μέσα από τη συμπερίληψη, τη δημιουργικότητα και τη καινοτομία – καθώς και την επικέντρωση στην επανάχρηση και την κυκλική οικονομία ως κλειδιά για την αειφορία.

HOUSE IN ACHLADIES, SKIATHOS ISLAND BY LYDIA XYNOGALA / ALOS STUDIO | PHOTOGRAPHY BY YIORGIS YEROLYMBOS

3.Χαρτογραφώντας την πόλη του μέλλοντος

Η περιβαλλοντική κρίση και η πανδημία, σε στενή συνάρτηση μεταξύ τους, μετατοπίζουν, σταδιακά αλλά σταθερά, τη κοινή εμπειρία και αντίληψη της πόλης, η οποία από αστικό πεδίο εκδίπλωσης της πραγματικότητας μετατρέπεται, αναπάντεχα, σε δυστοπία.

DEFLAT KLEIBURG APARTMENT COMPLEX IN AMSTERDAM BY XVW ARCHITECTUUR AND NL ARCHITECTS | PHOTOGRAPHY BY MARCEL VAN DER BURG

Κατεξοχήν τόπος του παράξενου και του διαφορετικού, η πόλη του 21ου αιώνα χρειάζεται έννοιες όπως η συμπερίληψη, η συμμετοχή, η βιωσιμότητα και η αειφορία για να επιβιώσει και να εξελιχθεί.

RED BULL MUSIC ACADEMY – RBMA HEADQUARTERS IN MADRID BY LANGARITA-NAVARRO ARQUITECTOS | PHOTOGRAPHY BY LUIS DÍAZ DÍAZ

4.Η αρχιτεκτονική της συμπερίληψης

Οδεύοντας προς το Νέο Ευρωπαϊκό Μπαουχάους στόχος της αρχιτεκτονικής είναι η επίτευξη της ισότητας και της δημοκρατίας μέσω της συμπερίληψης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Ο αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός Joel Sanders έρχεται στο βήμα της ΕΣΩ για να περιγράψει μια πόλη ενσωμάτωσης και αποδοχής όπου το φύλο, η φυλή και ο σεξουαλικός προσανατολισμός λαμβάνονται υπόψιν στον τρόπο που σχεδιάζουμε τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο. Το 2018 ο Joel Sanders, μαζί με την τρανς ιστορικό Susan Stryker και τον νομικό μελετητή Terry Kogan εγκαινίασαν το Stalled!, ένα ερευνητικό έργο που παρέχει πληροφορίες και πρωτότυπα σχέδια για τη δημόσια τουαλέτα. Το Stalled! αντιμετωπίζει ένα επείγον ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης: την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς δημόσιων τουαλετών για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής, θρησκείας και αναπηρίας μέσω διαλέξεων και εργαστηρίων. Σύμφωνα με τον Joel Sanders, η τουαλέτα είναι μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια ευρύτερη συζήτηση αναφορικά με τη σχέση του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, του ανθρώπινου σώματος και της κοινωνικής ισότητας και του τρόπου με τον οποίο οι πολιτικές ελευθερίες των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των Αφροαμερικανών, των μεταναστών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μεταξύ άλλων, κινδυνεύουν από την άρνηση της ασφαλούς πρόσβασης στον δημόσιο χώρο.

SECOND NATURE FURNITURE – FURNITURE OF A SUSTAINABLE FUTURE! BY THE NEW RAW & BLUE CYCLE

Την έννοια της συμπερίληψης μέσα από δημοκρατικές, συλλογικές και συμμετοχικές διαδικασίες σχεδιασμού, που χαρτογραφούν νέες bottom-up (από τη βάση) προσεγγίσεις στην αστική ανάπτυξη, έρχονται να αναλύσουν και να υποστηρίξουν, βραβευμένοι αρχιτέκτονες όπως ο Xander Vermeulen Windsant, ο Frederic Druot, η Maria Langarita, η Ήβη Διαμαντοπούλου και ο designer Jaffer Kolb.

EAST NEW YORK STUDIOS, GLENMORE IN BROOKLYN BY NEW AFFILIATES | PHOTOGRAPHY BY MICHAEL VAHRENWALD / ESTO

5.Η αρχιτεκτονική της αειφορίας

«Μια από τις βασικές αρχές της βιωσιμότητας στην αρχιτεκτονική είναι η μακρά διάρκεια ζωής των κτηρίων», σημειώνει ο αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και θεωρητικός  Marcel Smets, μέλος της επιτροπής για το 2022 EU Prize for ContemoraryArchitecture – Mies Van Der Rohe Award.

Οι αρχιτέκτονες Xander Vermeulen Windsant και Frederic Druot έρχονται στη φετινή ΕΣΩ για να παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, την ιστορία διάσωσης, αποκατάστασης, ανακαίνισης και επανένταξης, στον σύγχρονο αστικό ιστό, δύο ιστορικών οικιστικών συγκροτημάτων, του DeFlat Kleiburg στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και του Grand Parc στο Μπορντώ της Γαλλίας, για τα οποία τα γραφεία τους, μαζί με τους συνεργάτες αρχιτέκτονες, απέσπασαν το ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής Mies Van Der Rohe, το 2017 και το 2019, αντίστοιχα.

SALAMIS SUMMER HOUSE IN SALAMINA ISLAND BY AREA ARCHITECTURE RESEARCH ATHENS | PHOTOGRAPHY BY YORGIS YEROLYMBOS

Οι The New Raw και οι New Affiliates έρχονται στη σκηνή της ΕΣΩ να μιλήσουν για ανακύκλωση και επανάχρηση υλικών, σε συνδυασμό με τεχνολογικές καινοτομίες και σύγχρονη αισθητική, ενώ ο Jose Manuel Toral έχει να μας πει πολλά για το μεγαλύτερο οικιστικό κτήριο της Ισπανίας, με δομικό σκελετό από ξύλο, που συνεισφέρει, αισθητά, στη βελτιστοποίηση της ποιότητας κατασκευής του παραγόμενου κτηρίου καθώς και στη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

GRAND PARC IN BORDEAUX BY FRÉDÉRIC DRUOT ARCHITECTURE, LACATON & VASSAL ARCHITECTES AND CHRISTOPHE HUTIN ARCHITECTURE | PHOTOGRAPHY BY PHILIPPE RUAULT

Οι αρχιτέκτονες και ερευνητές Θωμάς Δοξιάδης, Λυδία Ξυνογαλά και Ανδρέας Θεοδωρίδης θα συζητήσουν για διασταυρούμενες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές αφηγήσεις με τον τελευταίο, διδάκτορα και ερευνητή στο Center for Architecture Science and Ecology (CASE) στη Νέα Υόρκη, να συστήνει στο κοινό της 10ης ΕΣΩ αλλιώτικους πράσινους τοίχους, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της ποιότητας του εισπνεόμενου αέρα εντός των κτηρίων, φιλτράροντας τα επιβλαβή σωματίδια και βελτιώνοντας, αισθητά, το μικροβίωμα και τη βιοφιλία.

85 SOCIAL HOUSING UNITS IN BARCELONA BY PERIS+TORAL ARQUITECTES | PHOTOGRAPHY BY JOSE HEVIA

Όπως σε κάθε διοργάνωση έτσι και φέτος το κοινό της 10ης ΕΣΩ θα απολαύσει μια σειρά δώρων και προνομίων μεταξύ των οποίων:

  • Τεύχος της ειδικής έκδοσης Athens Design Map, μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της LIFO, του Archisearch και της Design Ambassador.
  • Tεύχος του περιοδικού Moments, Στιγμές Αρχιτεκτονικού Πολιτισμού, Ένα ντοκιμαντέρ σε χαρτί. Περισσότερα εδώ.
  • Goodie Bag με δώρα από τις εταιρίες Moleskine & Urbi et Orbi.
  • Πιστοποιητικό παρακολούθησης για νέους αρχιτέκτονες.
  • Συμμετοχή στον διαγωνισμό – ανοιχτή πρόσκληση του AKTO, ακαδημαϊκού συνεργάτη της 10ης Ημερίδας ΕΣΩ, και του Archisearch για Υποτροφία πλήρους φοίτησης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών Master of Arts in Design αξίας 8.000 ευρώ. Περισσότερα εδώ.
  • Μειωμένη τιμή στο φοιτητικό εισιτήριο, σταθερά στα 35 ευρώ μέχρι και τις 15/06, ήμερα διεξαγωγής του συνεδρίου, για αγορά από τα ταμεία της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα της ημερίδας, εδώ.

Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας, εδώ!


RELATED ARTICLES