Ο Eduardo Souto de Moura στο SHARE Athens 2019 | 26 Νοεμβρίου, Μουσείο Μπενάκη

Η δεύτερη έκδοση του Διεθνούς Φόρουμ Αρχιτεκτονικής και Μηχανικής SHARE θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, για το οποίο  έχουν ανακοινωθεί ομιλητές από 7 χώρες και ένα διαδραστικό πρόγραμμα διασκέψεων, διαλόγων, εκθέσεων, εργαστηρίων και παρουσίαση βιβλίου.

 

Ο Florin Mindirigiu, Διευθύνων της SHARE Architects δήλωσε: “Έχουμε προετοιμάσει για την SHARE Athens 2019 ένα διαδραστικό πρόγραμμα διασκέψεων, διαλόγων, εργαστηρίων, εκθέσεων λύσεων αρχιτεκτονικής και παρουσίασης του βιβλίου Designing the profile of the future architect, βιβλίο στο οποίο είχαν συνεισφορά 100 διεθνείς αρχιτέκτονες, μέλη της SHARE Society. Στην αφίσα της φετινής έκδοσης παρουσιάζονται ένας βραβευμένος με το βραβείο Pritzker αρχιτεκτονικής και ομιλητές από 7 χώρες, ιδρυτές, συνεργάτες ή διευθυντές διεθνών γραφείων αρχιτεκτονικής, όπως, για να αναφέρουμε κάποιους, η ZAHA HADID, MVRDV, Baumschlager Eberle. Η έκδοση της Αθήνας ολοκληρώνει το πρόγραμμα των 12 διοργανώσεων SHARE σε 12 ευρωπαϊκές χώρες για το 2019. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συνεργάτες μας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής  και την συμβουλευτική επιτροπή της SHARE Athens 2019, αποτελούμενο από τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες: Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Χριστίνα Παπαδημητρίου, Ελευθερία Ντεκώ, Βασίλης Σγούτας, Ευάγγελος Λυρουδιάς και Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος.”

Ο ειδικός καλεσμένος της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το  SHARE Architects și Hellenic Institute of Architecture (SHARE Αρχιτέκτονες και Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής) είναι ο Πορτογάλος αρχιτέκτονας Eduardo Souto de Moura, νικητής του βραβείου Pritzker για την αρχιτεκτονική το 2011.

Η λίστα διεθνών ομιλητών ολοκληρώνεται από:

 • Τον Καθηγητή Αρχιτέκτονα Dietmar EBERLE, Συνεργάτης της Baumschlager Eberle Architects Αυστρίας και καθηγητή στο ETHZ Zürich.

 • Τον Jan KNIKKER, Συνεργάτης του MVRDV Ολλανδίας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιχειρηματική ανάπτυξη και τις δημόσιες σχέσεις του διάσημου ολλανδικού γραφείου. Ο Jan προσκαλείται συνεχώς ως ομιλητής σε διεθνείς εκδηλώσεις σε πανεπιστημιακά κέντρα ολοκλήρου του κόσμου.

 • Τον Αρχιτέκτονα Christos Passas, Associate Director ZAHA HADID Architects, Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι μέλος της ομάδας Zaha Hadid για πάνω από 20 χρόνια και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δραστηριότητας έρευνας στον τομέα της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού και μέλος πολυάριθμων διαγωνισμών σχεδιασμού που διοργανώνονται από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

 • Τον Lighiting Designer Colin BALL, Lighting Director στο BDP, Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ των έργων στα οποία συμμετέχει στο παρόν είναι: το Παλάτι του Westminster, το Βρετανικό Μουσείο, το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ο Colin Ball ασχολείται συνεχώς με την καινοτομία των τεχνικών φωτισμού των κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς με ιδιαίτερη προσοχή στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

 • Τον Αρχιτέκτονα Andreas VARDAS, Ιδρυτής του Vardas Studio, γραφείο που κέρδισε το βραβείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι υποψήφιος για τα βραβεία European Mies Van Der Rohe award.

 • Την Αρχιτέκτονα Melike ALTINISIK, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Melike Altinisik Architects Τουρκίας, είναι ένας πολύ βραβευμένος σχεδιαστής, ακόμη με το βραβείο EUROPE 40 under 40.

 • Τον Αρχιτέκτονα Șerban ȚIGĂNAȘ, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων.

O νικητής του βραβείου Pritzker για την Αρχιτεκτονική επίτιμος καλεσμένος  στο SHARE Athens 2019.

Με ιδιαίτερη χαρά η δεύτερη έκδοση του φόρουμ SHARE παρουσιάζει μια λίστα από πολύτιμους Έλληνες ομιλητές.

 • Αρχιτέκτων Ηλίας Παπαγεωργίου, ιδρυτής του στούντιο PILA, κάτοχος του διεθνή βραβείου Curbed Groundbreaker, Architects under 50, Domes International Review of Architecture Awards και the Young Greek Architects Awards. Οι εργασίες του έχουν δημοσιευθεί και εκτεθεί από το Venice Architecture Biennale Ιταλίας,  το Museum of Modern Art Νέας Υόρκης, το Cooper-Hewitt Design Museum Νέας Υόρκης και το Μουσείο Μπενάκη Αθήνας.

 • Αρχιτέκτων Stephan BUERGER, συνιδρυτής και συνεργάτης της Buerger Katsota Architects. Ο Stephan διατέλεσε ανεξάρτητος εμπειρογνώμων στα βραβεία Ευρωπαϊκής Ένωσης για σύγχρονη αρχιτεκτονική Mies van der Rohe Award, μέλος σε πολυάριθμες επιτροπές  κριτικής, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Ως συντάκτης της  ΔΟΜΕΣ Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής, ο Stephan έχει συντάξει 59 εκδόσεις, 2 ετήσιες  εκδόσεις ελληνικής αρχιτεκτονικής, υπήρξε επιμελητής σε 5 εκθέσεις και διοργάνωσε 3 ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής.

 • Αρχιτέκτων Αλέξανδρος ΒΑΪΤΣΟΣ, ιδρυτής της decaARCHITECTURE. Ο Αλέξανδρος σπούδασε στο Harvard University και το University of California at Berkeley. Επί του παρόντος εξελίσσει προγράμματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 • Πρόεδρος του φόρουμ SHARE Athens 2019 θα διατελέσει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, αρχιτέκτων Ηλίας Κωνσταντόπουλος. Η συμβουλευτική επιτροπή αποτελείται από τους Χριστίνα Παπαδημητρίου, Διευθύνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, Ελευθερία Ντεκώ, Βασίλης Σγούτας, Ευάγγελος Λυρουδιάς και Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος.

Πρόσθετα στη διάσκεψη θα υπάρξει έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών αρχιτεκτονικής, θεματικά εργαστήρια και διάλογοι.

Το πρόγραμμα του φόρουμ συμπληρώνεται από τους διαλόγους που προτείνονται και συντονίζονται από την lighting designer Ελευθερία Ντεκώ, με θέμα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του φωτισμού, καθώς και τον Ευάγγελο Λυρουδιά, με θέμα τη χρήση νέων τεχνολογιών για την αποκατάσταση κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι εταιρείες ZUMTOBEL Group και Graphisoft προσκαλούν συμμετέχοντες σε 2 εργαστήρια:

 • Το Workshop ZUMTOBEL – „SHARE Lighting” προτείνει την μετατροπή του προσωπικού smartphone σε συσκευή εικονικής πραγματικότητας,  για την εξερεύνηση του εσωτερικού φωτισμού σε άλλο επίπεδο. Το κοινό είναι προσκεκλημένο να ανακαλύψει ότι οι λύσεις φωτισμού μπορούν να παρουσιάζονται με σύγχρονο τρόπο και το πώς μπορούν να επωφεληθούν από τη γνώση σχετικά με την ρυθμιζόμενη λευκή τεχνολογία.

 • Το Workshop Graphisoft – ”BIM Time„ θα παρέχει μια γενική επισκόπηση επί του καινοτομικού λογισμικού στη βιομηχανία AEC. Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση περιπτωσιολογικών μελετών και παραδείγματα σχετικά με το τεχνολογικό αντίκτυπο επί της ανάπτυξης της αρχιτεκτονικής.

Παρουσίαση του βιβλίου Designing the profile of the future architect
“Designing the profile of the future architect”, Το πρώτο συντακτικό έργο της SHARE Society αποτελεί μια συλλογή δοκιμίων, μανιφέστων αρχιτεκτονικής και συνεντεύξεων στις οποίες είχαν συνεισφορά 100 αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στη Αθήνα από τον επιμελητή του τόμου, Serban Tiganas, Γενικός Γραμματέας UIA και πρόεδρος της SHARE Society. Επίσης, το βιβλίο περιέχει πολύτιμες συνεντεύξεις με Έλληνες αρχιτέκτονες: Βασίλης Σγούτας και Ρένα Σακελλαρίδου.

Χορηγοί και συνεργάτες
Η SHARE Athens 2019 διοργανώνεται στις 26 Νοεμβρίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Pro Event, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, την Abplus events και υποστηρίζεται από τον επίσημο συνεργάτη  SISECAM FLAT GLASS. Ο ημεδαπής συνεργάτης είναι η Alumil και ο κύριος συνεργάτης η ZUMTOBEL Group. Χορηγός είναι η ELVAL COLOUR, με συνέταιρο επικοινωνίας την EK Magazine Architecture plus design και κύριους συνεργάτες για μέσα ενημέρωσης τους KTIRIO Magazine και ARCHISEARCH.gr.

Τα εισιτήρια διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία¨ έως και πάνω από τριάντα χρονών.
Η αγορά εισιτηρίων για την εκδήλωση μπορεί να γίνει στην ιστοσελίδα https://athens.share-architects.com/ 

Λίγα λόγια για το SHARE
Το Φόρουμ SHARE έχει γίνει, τα τελευταία 20 χρόνια, ένα βασικό δίκτυο networking για τους επαγγελματίες της βιομηχανίας κατασκευών και αρχιτεκτονικής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.  Επί του παρόντος, οι εκδηλώσεις SHARE πραγματοποιούνται σε 10 χώρες και η κοινότητα SHARE έχει πάνω από 50.000 μέλη παγκοσμίως.


RELATED ARTICLES