8 Αξίες που επαναπροσδιορίζουν το Personal Branding ενός COVID-19 Designer | Γιάννης Μυλόπουλος

Αν είναι κάτι που οφείλουμε να πάρουμε ως δεδομένο στην νέα ψηφιακή εποχή που συνδέει επιχειρήσεις, brands και δημιουργία περιεχομένου είναι η αναθεώρηση του παλιού καλού καιρού. Αυτού δηλαδή που είχε την απάντηση για όλα χωρίς πρόσθετη περιπλάνηση του οργανωσιακού μυαλού. Σήμερα αυτός ο καιρός έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί.

Στην εποχή του αόρατου εχθρού με το όνομα COVID-19 και του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού όπου όλοι τρέχουν και δε φτάνουν προσπαθώντας να προλάβουν τις πάντα προπορευόμενες εξελίξεις αλλά και εναλλασσόμενες συνθήκες η λύση για τον… άλλοτε Manager Designer είναι η δημιουργία πλαισίου στήριξης για μια νέα ταυτότητα που θα συνοδεύει την ιδιότητα του. Η αίσθηση του αναστοχασμού για τον COVID-19 Designer του 2020 είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Δεν έχει σημασία αν σχεδιάζει αστικά τοπία, κατοικίες, βιομηχανικά κτίρια, χρηστικά αντικείμενα, φορητές συσκευές, υβριδικά αυτοκίνητα, ψηφιακές εφαρμογές ή γραφιστικά αποτυπώματα. Σημασία έχει ότι η νέα του στρατηγική επικεντρώνεται στην αυτοκριτική καθώς και το επιθυμητό αποτέλεσμα κοινωνικής ισορροπίας ανάμεσα στη
ζωή, την εργασία και το «μέταλλο» της δουλειάς.

Πριν είκοσι χρόνια υπήρχε το μοντέλο του επαγγελματία Designer με έμφαση στο one-man-show management. Η συγκεκριμένη εκδοχή απαντούσε περίτρανα στο τι παράγει το σχεδιαστικό μυαλό με γνώμονα τα αποτελέσματα ολικής ποιότητας υπηρεσιών, προϊόντων, λύσεων και ιδεών. Ήταν ένας επαγγελματίας ή ένα στέλεχος – αν μου επιτρέπετε την έκφραση – της Σχεδιαστικής Οικονομίας.

Σήμερα υπάρχει το μοντέλο του επιχειρηματία Designer με έμφαση στο Storytelling.

Μετριούνται οι ευκαιρίες, υπολογίζονται οι δυνατότητες, επιχειρούνται νέες προοπτικές, εξερευνούνται εφαρμόσιμες διαδικασίες μέσω μιας ολιστικής ιστορίας.
Για την εικόνα του αύριο, δουλεύουμε όλοι οι άνθρωποι της στρατηγικής επικοινωνίας με αλληλέγγυο στερέωμα για το αξίωμα ενός χαρισματικού ηγέτη και οραματιστή Designer που συνθέτει όραμα και δε θέλει να έχει μόνο ένα μεγάλο portfolio.
Αντιθέτως πρέπει να τον ενδιαφέρει να αναπτύσσει πολυσχιδείς και διαφορετικές ιστορίες και να τις αφηγηθεί μέσω του πολυμορφικού Coaching που θα διαμορφώνει. Μια έννοια που θεμελιώνεται με υποκίνηση καθώς θα προσπαθεί να αφουγκραστεί με έμφαση το γιατί του πράγματος, τον σκοπό αλλά και την συστηματική διεύρυνση της μεγάλης εικόνας και του ψηφιακού μετασχηματισμού που έρχεται να εδραιωθεί στην αντανάκλαση μορφής του νέου τρόπου εργασίας (remote working mode).
Ας καλωσορίσουμε λοιπόν οχτώ «Αξίες» που συνθέτουν ένα δυναμικό personal branding προάγοντας το πολιτιστικό και πολιτικό πορτραίτο του σύγχρονου Designer με την έννοια του προσωπικού στίγματος που αφήνει στη διαδρομή της ζωής του.

1. Επινοητικότητα
Βρες το προσωπικό σου ύφος ως Designer, ακολουθώντας ένα αφηγηματικό στυλ Management που διαδίδεται με το δικό σου Coaching χωρίς υποδείξεις από κανέναν expert και guru της στρατηγικής επικοινωνίας.


2. Ευρηματικότητα
Φτιάξε από την ατομική εσωτερική φωνή τον ομαδικό σου ρυθμό, εξελίσσοντας τη γλώσσα επικοινωνίας που θέλεις να εκφράσεις και να καθορίσεις με τη δυναμική της ιστορίας σου.

3. Προσαρμοστικότητα
Χτίσε με στρατηγική γύρω από τη γοητεία της φήμης σου, δίνοντας νόημα με ευελιξία στο φίλτρο ανίχνευσης. Με βήμα πίσω για να μπορέσεις να δεις ορθολογικότερα την μεγάλη εικόνα που μας περιβάλλει.

4. Δημιουργικότητα
Δημιούργησε ένα θαυμάσιο σύνολο μοναδικών δεξιοτήτων και ανθρώπινων αρετών που είναι άυλες και δύσκολα αντιγράψιμες, προσδίδοντας στη δουλειά σου την υπεροχή ενός ατομικού συγκριτικού πλεονεκτήματος – κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.

5. Λειτουργικότητα
Μορφοποίησε τις δυνατότητες και μετέτρεψε τις αδυναμίες σε ευκαιρίες ενώ τις απειλές σε πιθανές αναζητήσεις θετικών σημείων που «ντιλάρουν» μια δυνητική επαγγελματική σχέση.

6. Μεταδοτικότητα
Μοίρασε αρμοδιότητες με την ίδια ευκολία που κάνεις «share» τα stories σου στα social media και γίνε αυτόματα κοινωνός γνώσης. Μόλις το συνειδητοποιήσεις, η καθημερινότητα σου θα γίνει ευκολότερη, μεγαλύτερη, διαδραστικότερη και ακόμα πιο ολιστική.

7. Κοινωνικότητα
Άλλαξε αρχίζοντας από τα μικροπράγματα, διαμορφώνοντας έναν ενεργητικό διάλογο ανάμεσα στο personal identity και το corporate identity χωρίς όμως να χάνει από το ζητούμενο το οποίο συνοψίζεται στο creative identity. Με το προηγούμενο τρίπτυχο η συνεισφορά επαγγελματικής κατασκευής που θα στηρίζεται το πολύπλευρο ταλέντο του Designer θα έχει ένα έξτρα ονοματεπώνυμο: Coach Storyteller!

8. Συναρπαστικότητα
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συνεχίζεις να κάνεις αυτό που κάνεις αν δεν βάλεις ισχυρή δόση Συναρπαστικότητας. Όσο καλά κι αν πήγαιναν τα πράγματα στη δουλειά σου αν δεν συνεχίσεις να εργάζεσαι με θαυμασμό για το άγνωστο και την καινοτομία σκέψης τότε η ρουτίνα είναι κοντά. Και σήμερα λόγω lockdown είναι ακόμα πιο εύκολο και παράλληλα πιο άσχημο. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο καθόλου παρηγορητικό για το «σουλούπι» του Designer. Ενός ανθρώπου, ενός επαγγελματία, ενός καλλιτέχνη που ζει για να δημιουργεί αφού πρώτα αφουγκραστεί τη στιγμή της καθημερινότητας με συναρπαστικό τρόπο.

Ίσως μια μέρα, που δε θα είναι πολύ μακριά, οι επαγγελματικές αξίες του σύγχρονου σχεδιαστή να αναδομηθούν από την αρχή με σκοπό την διαμόρφωση και κατάληξη ενός εκ νέου μοντερνιστή με τη σφραγίδα του Digital Storyteller.

Κι αυτό γιατί κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κόσμος δεν είναι κάποιοι άλλοι. Αλλά εμείς, αναπτύσσοντας την επιχειρηματική και ηθική πλευρά του εαυτού μας με τα ταλέντα που καθοδηγούμε και φυσικά με τις ιστορίες που αφηγούμαστε σε οποιαδήποτε νεωτεριστική επαγγελματική παρουσίαση της δουλειάς μας.
Συνεπώς η ώρα της κοινωνικής αλλαγής ξεκινάει από τη διαμόρφωση αλλαγής στον επιχειρηματικό διαφωτισμό του design και του σύγχρονου design of things. Μήπως να σκεφτούμε με δώδεκα στόχους για τους μήνες του χρόνου; Να ερμηνεύσουμε την εργασιακή ζωή με τριάντα επιθυμίες στο διάστημα ενός μηνός; Να αναλογιστούμε με είκοσι τέσσερα βήματα για τη διάρκεια της μέρας; Αυτές είναι οι δικές μου ερωτήσεις που δίνουν ετερόκλητη τροφή για απαντήσεις στο αφετηριακό σημείο επαναπροσδιορισμού και επανασύστασης του σημερινού προσωπικού και επαγγελματικού χαρακτήρα.

Χρειάζεται αναθεώρηση στο λεγόμενο brand identity που βγαίνει προς τα έξω με έμφαση
α) στον άνθρωπο και β) στην ιστορία.

Το είπε άλλωστε και ο Seth Godin: «Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν πια προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες. Αγοράζουν σχέσεις, ιστορίες και λίγο από την μαγεία που εκπέμπουν αυτά…»

__________________________________

Διαβάστε ένα άρθρο του Γιάννη Μυλόπουλου για τη σχέση του influencer marketing και της αρχιτεκτονικής εδώ!


RELATED ARTICLES