Όταν το Influencer Marketing συνάντησε την Αρχιτεκτονική | Γιάννης Μυλόπουλος

Ο Strategic & Creative Communications Consultant, Γιάννης Μυλόπουλος, γράφει για τη σχέση του influencer marketing και της αρχιτεκτονικής. Είναι το ίδιο το αρχιτεκτονικό έργο ή ο αρχιτέκτονας που καθορίζουν την επικοινωνία και την πορεία ζωής και ύπαρξής του; 

Στην νεότερη ιστορία της αρχιτεκτονικής ο Le Corbusier δραστηριοποιήθηκε, διαμόρφωσε και επηρέασε, αφήνοντας μια παρακαταθήκη με πολύ υψηλό αίσθημα ευθύνης και προοπτικής εξέλιξης. Η δημιουργικότητα του δεν εξαντλήθηκε αποκλειστικά σε ένα πεδίο. Παράλληλα με την πασίγνωστη επαγγελματική δουλειά του, αφιερώθηκε με τον ίδιο ζήλο στην πρωτοβουλία αντίληψης του αστικού σχεδιασμού αλλά και στην έμπνευση συγγραφής ενός μοναδικού ιδιόχειρου έργου.

            Ίσως να ήταν άδικη η οποιαδήποτε σύγκριση αλλά και εξαιρετικά άστοχη η προβολή δημιουργικότητας μεταγενέστερων μορφών της αρχιτεκτονικής. Ονόματα – θρύλοι σε παγκόσμιο στερέωμα όπως οι Ludwig Mies van de Rohe, Frank Lloyd Wright, Jean Nouvel, Rem Koolhaas, Renzo Piano, Tadao Ando, Marcel Breuer, Zaha Hadid δεν καθόρισαν μόνο την ιστορία της μοντέρνας αισθητικής με το αφαιρετικό τους χέρι. Τους επισυνάπτεται ακόμη ένας ρόλος, αρκετά πιο διαδραστικός. Αφηγήθηκαν με τον τρόπο τους μια ιστορία πολιτισμού. Κατασκεύασαν σημαντικές οντότητες καθημερινού περιβάλλοντος που επηρέασαν κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές με την έννοια της κίνησης και αλληλεπίδρασης στη σχέση ανθρώπου – πολίτη – κοινωνίας – πλαισίου.

PHOTO SOURCE: HTTPS://UNSPLASH.COM/@JORIKKLEEN

                       Αυτά τα «βαριά» χαρτιά μίλησαν με το έργο τους και μόνο. Δεν έκαναν θόρυβο για επίδειξη. Ήταν αυθεντικοί, προάγοντας και παράγοντας μια πρωτοποριακή σύνθεση στην τεχνογνωσία και την αίσθηση που είχαν για τα πράγματα. Θεωρούσαν την αρχιτεκτονική όχι κάτι το ελιτίστικο που απευθύνεται σε λίγους και εκλεπτυσμένους. Προσπαθούσαν να προβάλλουν με την αναγεννησιακή ματιά τους ένα συνολικό κάλεσμα προς το κοινό. Η ολιστική προσέγγιση πως η αρχιτεκτονική είναι για όλους, λειτουργούσε με κεφαλαία γράμματα!

            Ίσως να μην ήξεραν ότι κάποια μέρα, πολλά χρόνια μπροστά, πιθανόν να τους αποκαλούσαν Influencers. Γιατί οι πραγματικά επιδραστικοί είναι οι άνθρωποι που μιλούν με την μεθοδευμένη διάρκεια πράξης και όχι με το εφήμερο του λόγου – έστω και του ταχύτατα στιγμιαίου περιεχομένου που στηλιτεύει το υποσυνείδητο από τα ψηφιακά μέσα.

            Σήμερα που χρειάζεται να διαφοροποιείται και να αναπροσαρμόζεται συνεχώς το architecture positioning ενός επαγγελματία αρχιτέκτονα, η επιστροφή στις ρίζες και στις βασικές αξίες της συγκεκριμένης τέχνης είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ίσως γιατί το Influencer Marketing τελικά, είναι μια αρκετά παλιά «γνώριμη» έννοια στους αρχιτεκτονικούς κύκλους. Το έργο μιλάει από μόνο του καθορίζοντας την πορεία ζωής και ύπαρξης του.

Όμως τι γίνεται στην τωρινή ψηφιακή εποχή που όλα είναι αστραπιαία, γρήγορα, περισσότερα και εξατμίζονται με αρκετά παρωχημένο βαθμό σε βραχυπρόθεσμη κλίμακα;

            Το πλαίσιο περιεχομένου που καλείται να επικοινωνήσει ο επαγγελματίας αρχιτέκτοντας τη δουλειά του, είναι ένα πλαίσιο θεματικών ενοτήτων που χαρακτηρίζει τον ίδιο το δημιουργό. Ο αρχιτέκτονας είναι ο ακροβάτης της τέχνης ανάμεσα στον πολιτισμό, το αστικό τοπίο και το marketing, αφήνοντας όμως το αποτύπωμα του ως υποθήκη λειτουργικής καθημερινότητας που φλερτάρει με τις αισθητικές προσλαμβάνουσες για τον σύγχρονο κοσμοπολίτη.

            Μόνο που δε χρειάζεται να διατυμπανίζει τη δουλειά του με τελείως ηχηρό τρόπο γιατί η δεδομένη πρακτική μπορεί να εισέλθει στα όρια του αποκρουστικού και εκκωφαντικού θορύβου. Κάτι το οποίο είναι εχθρός για τον επαγγελματία. Ίσως τελικά να μη χρειάζεται αυξημένο marketing και πολλαπλό personal branding. Για τον απλούστατο λόγο, γιατί κατά μία έννοια οι προκάτοχοι του υπήρξαν από τους ιδρυτές του ορισμού Influencer.

            Κι επειδή η ιστορία κάνει κύκλους και επαναλαμβάνεται, μπορεί μια συχνή επιστροφή στα θεμελιώδη ζητήματα της στρατηγικής επικοινωνίας να είναι ότι πιο αποτελεσματικό και ξεμπλοκαριστικό χρειάζεται. Διότι πολύ απλά, το επάγγελμα του αρχιτέκτονα έχει θράσος, αυτοπεποίθηση, ευγένεια, και περιέργεια. Μια περίεργη ανησυχία που αναπαράγεται γιατί είναι πόλος ζωτικής σημασίας ανάμεσα στην υγιή ασυμμετρία και τη συμμετρία του χάους.

            Έτσι κι αλλιώς οι μεγάλοι δάσκαλοι που προαναφέρθηκαναν είχαν ένα κοινό μεταξύ τους – γιατί κανονικά είναι όλοι τελείως διαφορετικοί – είναι ότι ήταν αντισυμβατικοί και μη κομφορμιστές. Μια διατύπωση που δεν ισχύει καθόλου στο επιτηδευμένο Influencer Marketing. Αντιθέτως, προτάσσει τις συνθήκες για έναν καλό ηγετικό δρόμο προς την προσωπικότητα του αυθεντικού Influencer, δημιουργώντας followers όχι μόνο σε ποσοτικό αλλά και ποιοτικό επίπεδο.

            Όταν λοιπόν μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μπαρ από αυτά που λέγονται και γράφονται οι καλύτερες ιστορίες, συναντήθηκαν η Αρχιτεκτονική και το Influencer Marketing, μάλλον η κυρία Αρχιτεκτονική τα ήπιε μόνη της γιατί πολύ απλά δεν είχε να πει και πολλά με τον απέναντι συνομιλήτη της!

About

O Γιάννης Μυλόπουλος είναι σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας με εξειδίκευση στο Creativity Coaching και το Digital Storytelling. Η δουλειά του βρίσκεται πίσω από την εταιρική ταυτότητα του FABRIKA
Είναι πτυχιούχος (ΒΑ) Marketing και Επικοινωνίας, κάτοχος (ΜBA) στη Στρατηγική Διοίκηση καθώς και (MSc) στo Management Οργανωσιακής Αλλαγής. Επίσης σπούδασε σε (MPhil) επίπεδο Κοινωνιολογία και Δημιουργικότητα των Οργανισμών στην Ψηφιακή Οικονομία με έμφαση στο Business Storytelling. 
Διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο στο κολλέγιο ΑΚΤΟ και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σχεδιάζει, παραδίδει και δημιουργεί τα Workhops με θέμα Storytelling Coaching στο fellowship πρόγραμμα START CREATE CULTURAL CHANGE του Goethe Institut. 
Συνεργάζεται συστηματικά ως Consultant και Coach με οργανισμούς, εταιρείες, startups, brands, και creative agencies, δίνοντας νόημα, στρατηγική και περιεχόμενο για απαιτήσεις εκπαιδευτικών και επικοινωνιακών ιδεών μέσα από το παράδειγμα αφηγηματικής παραγωγής ερεθισμάτων (Narrative Storytelling και Creativity Management Coaching).

Δείτε ακόμα: Storytelling και Αρχιτεκτονική: Μια Σύγχρονη, Απροσπέραστη Πραγματικότητα , εδώ!


RELATED ARTICLES