text in EN, GR

The steep ground and the plot’s narrow dimensions determine the pronounced and gradient form of the building which rises from the mountain and over the valley of Poisses, to finally balance itself with the surrounding traditional dwellings and the natural context. 

The secondary home of a family of four, spreads through 3 volumes which clearly can defined as the seating & kitchen volume, the circulation  tower and the sleeping & storaging volume.  The principal material chosen is the local stone, carefully crafted against the horizontal micro-cement surfaces.

The experience of the Cycladic landscape is the design’s main concern expressed through the spatial evolution and relationship of the building with the dramatic land. This is achieved through the traditional method of construction  called “kotounto”, a dry, humid-free space between the rock and the building. In such a way, the external spaces, a continuous perimetrical ‘kotoundo’  makes the building sometimes trying to break away from the rock and sometimes to reconcile with it.

Cometa Architects combined traditional textures and elements with current design trends. This is what makes House in Tzia so special.

Apart from this traditional tecnique  of which is principlally used to drain the waters coming from the mountains, leaving walls and foundations dry, the house includes in its design an under-floor heating installation  which is generated by the solar heaters installed in the roof. The cooling is achieved from cross ventilation and also an additional under-floor cooling is provided.  Finally, the rainwater is collected in the 3 rooftops and stored in an underground reservoir.

Η έντονη κλίση του φυσικού εδάφους και η στενή διάσταση του οικοπέδου θα προσδιορίσουν αυτό το προτεταμένο κλιμακωτό κτίσμα που θα ξεπροβάλει μέσα από την πλαγιά και πάνω από την κοιλάδα των Ποισσών, για να εναρμονιστεί εν τέλει με τα γύρω κτήρια αλλά και το φυσικό τοπίο.

Η δευτερεύουσα αυτή κατοικία μιας τετραμελούς οικογένειας αποτελείται από τρεις όγκους, το καθιστικό με κουζίνα, την εσωτερική κλίμακα και τους χώρους ύπνου & αποθήκευσης. Κυρίαρχα στοιχεία είναι η πέτρα από το τοπικό νταμάρι και η τσιμεντοκονία τοποθετημένη στις καθαρές οριζόντιες επιφάνειες.

Σκοπός του σχεδιασμού είναι η εμπειρία του κυκλαδίτικου τοπίου μέσω της εξέλιξης και της σχέσης της κατοικίας με το δραματικό επικλινές έδαφος. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο «Κοτούντο» ή «Γκντούντο», μια τοπική τεχνική, ένα στεγανό κενό μεταξύ του περιβάλλοντος βράχου και του κτηρίου. Με αυτόν τον τρόπο οι εξωτερικοί χώροι που ξετυλίγονται περιμετρικά του κτίσματος, κάνουνε την εν μέρει υπόσκαφη κατοικία, άλλοτε να προσπαθεί να αποσχιστεί από τον βράχο και άλλοτε να τείνει να συμφιλιωθεί μαζί του.

Εκτός αυτής τοπικής τεχνικής αποστράγγισης των υδάτων, υπογείως και ισογείως, η κατοικία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το ενεργειακό-ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού να χρησιμοποιείται και ως ηλιακό σύστημα θέρμανσης μέσω της ενδοδαπέδιας εγκατάστασης η οποία διαθέτει και ψύξη. Τέλος το βρόχινο νερό συγκεντρώνεται στις ταράτσες και οδηγείται σε μια υπόγεια δεξαμενή για οικιακή χρήση.

Facts & Credits:
Architects: Faidra Matziaraki & Victor Gonzalez Marti  (Cometa Architects)
Collaborator: Betty Tsaousi
Architect in chief: Faidra Matziaraki
Team: Faidra Matziaraki & Victor Gonzalez Marti, Betty Tsaousi, Olga Balaoura, Laura Mascuñan, Denisse Gómez Casco
Landscape architecture: Faidra Matziaraki & Victor Gonzalez Marti
Photography: Dimitris Kleanthis

Structural study: Nikos Zoulamopoulos
Electro-mechanical study: Efstratios Komis
Construction Company: Nikos Zoulamopoulos
Structural Consultant: Vassilis Vakis
Electro-mechanical Consultant: Efstratios Komis
Supervision: Faidra Matziaraki
Interior design: Faidra Matziaraki & Victor Gonzalez Marti
Furniture and equipment: Faidra Matziaraki & Victor Gonzalez Marti
Energy study: Efstratios Komis
Renders: Cometa Architects
Owner: Private
Budget: 450.000
Total area: 10530.00 m2m²
Total buidling area: 115m²
Year: 2014-15
Construction: 11/2015- 7/2016

Το έργο διακρίθηκε με έπαινο στα βραβεία ΔΟΜΕΣ 2017.