An eco-friendly house in the suburb on the south of city of Corfu, called “Kanoni”, was designed by «2tropi» architecture office. The concept design of this cubic residence is to create a dialogue between indoor and outdoor living areas and the perimeter courtyards. The positioning of the building in the plot is aiming “the minimum possible building footprint”. Wood and reinforced concrete are the main construction materials.

-text by the architects

“C” residence is going to be built in the famous suburb on the south of city of Corfu, called “Kanoni”.

The composition is based on the dialogue between indoor and outdoor living areas as well as on the existence of perimeter courtyards.

The indoor spaces cover 100 sq.m. and compose a rather small, eco-friendly house, built with high quality materials. The design concept is based in a “cube” shape, functional house, while emphasis is given in nature and light.
The exterior is covered by brick while in the inner part of the facade there are wooden and reinforced concrete surfaces.

Main idea was to create “the minimum possible building footprint” in the narrow plot. Therefore, the house is going to be built in 2levels, almost in the center of the plot with yards and plants around it.

Main element of the composition are the wooden sliding panels that exist both in the facades and in the interior, creating flexible spaces, that can be modified according to the needs of the inhabitants. The interiors are organised on a grid while the light is passing from big windows in every room. Trees are planted in the outdoor space between residence C and the neighbouring house. On the first floor there is a roof garden with access from the corridor and the bedroom. The house is covered by boxed roof while infrastructure and storage spaces are placed in the basement.

In a residential neighbourhood with heterogeneous elements, which consists mainly of family houses with courtyards, house C stands as a statement of a different approach regarding the dense and not always organised built environment of the Corfiot suburbs.

The relationship of the cube with its urban environment stands away from imitative practices and choices are based on contemporary goals and aspects of nowadays cities.

Facts & Credits
Design team: Angeliki Thymi ,Georgios Kokkalis, Xaris Gkerekos
Typology: Residence
Design-concept design: Angeliki Thymi – Architect, founder of «2tropi» architecture office
Designs: Angeliki Thymi, Georgios Kokkalis 
Renders: Charalabos Gkerekos 


Μια κατοικία με φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό, δημιουργήθηκε από το γραφείο «2tropi» architecture office, στο προάστιο “Κανόνι” της Κέρκυρας. Η φιλοσοφία που διέπει το σχεδιασμό αυτής της κυβικής κατοικίας, είναι η δημιουργία ενός διαλόγου μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων διημέρευσης και των περιμετρικών αυλών. Η χωροθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο επιδιώκει τη λογική του “ελάχιστου δυνατού αποτυπώματος”, ενώ το ξύλο και το εμφανές σκυρόδεμα αποτελούν τα βασικά κατασκευαστικά υλικά.

-text by the architects

Η κατοικία «C» πρόκειται να κτιστεί σε ένα φημισμένο προάστιο στη νότια πλευρά της πόλης της Κέρκυρας, το «Κανόνι».

Η σύνθεση βασίζεται στην εναλλαγή κλειστών και ανοικτών χώρων διημέρευσης και στην ύπαρξη περιμετρικών αυλών. Οι κλειστοί χώροι καλύπτουν 100 τ.μ. και συνθέτουν ένα μικρό, λειτουργικό σπίτι με ποιοτικά υλικά και έμφαση στη φύτευση και το φως.

Ο αρχιτεκτονικός τύπος αποτελεί έναν «κύβο» και προκύπτει από επιλογές ως προς τις αναλογίες και τα υλικά. Οι εξωτερικές επιφάνειες του κύβου επικαλύπτονται με τούβλο ενώ σε κάποια σημεία υπάρχει ξύλο και εμφανές σκυρόδεμα. Ο σχεδιασμός προέκυψε με στόχο το «ελάχιστο δυνατό κτηριακό αποτύπωμα» για την εξυπηρέτηση των αναγκών των χρηστών. Η διατήρηση αποστάσεων από τις 3 πλευρές του στενού οικοπέδου είχε ως στόχο την εκτεταμένη περιμετρική φύτευση και τον διάλογο μεταξύ ανοικτών και κλειστών χώρων.

Κύριο στοιχείο της σύνθεσης είναι τα ξύλινα συρόμενα πάνελ που διέπουν την κατοικία τόσο στις όψεις όσο και στο εσωτερικό δημιουργώντας χώρους που μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων. Οι εσωτερικοί χώροι οργανώνονται βάσει κανάβου ενώ διαμπερή ανοίγματα σε όλους τους χώρους, δίνουν έμφαση στη σχέση του κτίσματος με τη φύση και το φως. Στον κενό χώρο μεταξύ της κατοικίας και του παράπλευρου κτίσματος φυτεύονται δέντρα. Στο δώμα του ορόφου δημιουργείται αυλή με φύτευση με πρόσβαση από τον κοινόχρηστο διάδρομο και το υπνοδωμάτιο. Η κατοικία καλύπτεται από εγκιβωτισμένη μονόρριχτη στέγη ενώ στο υπόγειο της τοποθετούνται μηχανήματα υποδομών και χώροι αποθήκευσης.

Σε μία οικιστική γειτονιά με ετερογενή στοιχεία, που αποτελείται κυρίως από σπίτια οικογενειών με αυλές, η κατοικία C διαφοροποιείται και αποτελεί μία «δήλωση» διαφορετικής αντιμετώπισης του κτιστού περιβάλλοντος στο αστικό τοπίο των, όχι πάντα οργανωμένων, και σχετικά πυκνών, δομημένων προαστίων της Κέρκυρας.

Η σχέση του κύβου με το γειτονικό οίκημα και με τα κτήρια της γειτονιάς δεν είναι μιμητική αλλά οι συνθετικές επιλογές βασίζεται σε αρχιτεκτονικές πρακτικές που συναντώνται σε προάστια σύγχρονων πόλεων.


Στοιχεία έργου:
Ομάδα έργου: Αγγελική Θύμη, Γεώργιος Κόκκαλης, Χάρης Γκερέκος
Τυπολογία: Κατοικία
Σχεδιασμός-σύνθεση: Αγγελική Θύμη, αρχιτέκτονας, ιδρύτρια «2tropi» architecture office
Δημιουργία σχεδίων: Αγγελική Θύμη, Γεώργιος Κόκκαλης
Δημιουργία φωτορεαλιστικών απεικονίσεων: Χαράλαμπος Γκερέκος


RELATED ARTICLES