text in EN, GR

NAMA Architects designed Blooms, a complex of three residences located in Sivota, an enclosed wooded bay in the southeast of Lefkas island. Lefkas is a place of unique natural beauty with diversified topography. At the southeastern tip of the island, the Ionian Sea penetrates the coastline forming the picturesque bay of Sivota. There, between the verdant hills of the settlement of Sivota, on a sloping site of 3.8 acres, a complex of three independent summer residencies with panoramic views emerges from the rocky terrain.

-text by the authors

The landscape itself, the splendid view and the need for privacy determined the design process. The harmonious integration of the buildings in the natural landscape was our primary goal. Hence, the residencies are placed on the plot in a way that they blend in with the landscape, while the maximum promotion of the view and the provision of privacy are ensured.

The houses are developed on different levels following the terrain, orientated towards the sea view, and protected through the strategically placed vegetation zones that supplement the former natural landscape. Each house hosts 4 people and has an area of ​​110 sqm with an open plan kitchen-dining-living space with an unobstructed view, two bedrooms along with their bathrooms, and a skylight with an outdoor douche.

The facades of the residencies are dominated by stone, fair-faced concrete, and wood. A stone wall, starting from the living room and ending under the concrete cantilever, creates a wind-protected spot for the outdoor dining area. The facades of the buildings bear large openings that reveal a different part of the view in each space and blur the boundaries between inside and outside living, creating the impression of a space that extends to the outdoors.

Retaining stone walls and planted stepped stone slopes separate the houses and provide their users with privacy. The roof slabs and the cantilevers of the houses, both in the cave and the non-cave part of them, are shaped as a continuation of the lush landscape by planting native flora species. The concrete slabs are based on the stone walls, while their parapets are part of a zigzag line that delimits human intervention under the planted roof.

Carved paths on the rocky terrain ensure independent access to each residence from street level to the outdoor paved area that surrounds each swimming pool and lead autonomously to the doorstep of each house.

Credits & Details

Project title: Blooms
Project location: Sivota, Lefkada
Architects office: NAMA architects
Project manager: Dimitrios Grapsas
Project team (architects): Dimitrios Grapsas, Katerina Vragka. Christina Kalampouka, Dimitrios Galetakis
Structuralk design: Κonstantinos Vagenas, Dimitrios Grapsas, κμ-engineers
Construction: Κonstantinos Vagenas, Vasilis Klainos
Supervision: NAMA architects
Landscape architecture: NAMA architects
Lighting design: Nama Modular Plaster Products
Photography: Αpostolos Mavrokefalos
Site Area: 3.883 τμ
Built Area: 330 τμ
Project design: 2019-2020
Project construction: 2020-2021


Το αρχιτεκτονικό γραφείο NAMA Architects σχεδίασε το συγκρότημα θερινών κατοικιών, Blooms, στα Σύβοτα, έναν κλειστό δασώδη κόλπο στα νοτιοανατολικά του νησιού της Λευκάδας. Η Λευκάδα είναι ένας τόπος μοναδικού φυσικού κάλλους με έντονο ηπειρωτικό και υποθαλάσσιο ανάγλυφο. Στο νοτιανατολικό άκρο της, σε έναν στενό όρμο η θάλασσα του Ιονίου εισχωρεί βαθιά σχηματίζοντας το γραφικό λιμάνι των Συβότων. Εκεί, ανάμεσα στους κατάφυτους λόφους του οικισμού, σε ένα επικλινές οικόπεδο 3,8 στρεμμάτων με θέα τον όρμο, σχεδιάστηκε ένα συγκρότημα τριών ανεξάρτητων ισόγειων παραθεριστικών κατοικιών.

-text by the authors

Το ίδιο το τοπίο, η απαράμιλλη θέα και η ανάγκη για ιδιωτικότητα αποτέλεσαν το τρίπτυχο που καθόρισε τις σχεδιαστικές επιλογές από την αρχή ως το τέλος. Η χωροθέτηση των κτηρίων στο οικόπεδο έγινε με γνώμονα την αρμονικότερη ένταξή τους στο ανάγλυφο, με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, τη μέγιστη ανάδειξη της θέας και την εξασφάλιση ιδιωτικότητας για τους χρήστες.

Καθεμία από τις κατοικίες, που στο μεγαλύτερο τμήμα τους είναι υπόσκαφες, αναπτύσσεται σε διαφορετική στάθμη, ακολουθώντας τη γεωμετρία και τις υψομετρικές καμπύλες του οικοπέδου, στραμμένη κατάλληλα στη διεύθυνση της θέας και προστατευμένη ανάμεσα σε στρατηγικά τοποθετημένες ζώνες φύτευσης, που συμπληρώνουν το τοπίο με φυτά γηγενούς βλάστησης.

Κάθε κατοικία έχει εμβαδό 110 τμ και προορίζεται για 4 άτομα. Η κάτοψή της οργανώνεται στη λογική της δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου διημέρευσης που περιλαμβάνει την κουζίνα, την τραπεζαρία και το καθιστικό, με απρόσκοπτη θέα του όρμου των Συβότων και της κολυμβητικής δεξαμενής. Τα δύο υπνοδωμάτια μαζί με τους υγρούς τους χώρους και το φωταγωγό με το υπαίθριο douche αποτελούν μια πιο ιδιωτική υποενότητα.

Στις όψεις των κατοικιών κυριαρχεί η εναλλαγή των υλικοτήτων της πέτρας, του εμφανούς σκυροδέματος και του ξύλου. Ένα πέτρινο τοιχίο, που ξεκινά από το καθιστικό και ολοκληρώνεται στο προστέγασμα, δημιουργεί μια προστατευμένη περιοχή από τους ανέμους για την υπαίθρια τραπεζαρία. Οι προσόψεις των κτηρίων φέρουν μεγάλα ανοίγματα που αποκαλύπτουν διαφορετικό τμήμα της θέας σε κάθε χώρο, θολώνουν τα όρια του «μέσα» με το «έξω», δημιουργώντας την αίσθηση ενός ενιαίου χώρου που εκτείνεται μέχρι την κολυμβητική δεξαμενή και από εκεί μέχρι το θαλάσσιο ορίζοντα του Ιονίου.

Μεταξύ τους οι κατοικίες διαχωρίζονται τόσο με τα πέτρινα τοιχία όσο και µε τα φυτεµένα βαθµιδωτά πέτρινα πρανή, τα οποία λειτουργούν αναληµµατικά και παρέχουν ιδιωτικότητα.
Οι οροφές των κατοικιών και των προστεγασμάτων τους, τόσο στο υπόσκαφο όσο και στο µη υπόσκαφο τµήµα τους, είναι διαμορφωμένες ως συνέχεια του τοπίου με φύτευση από τοπικά είδη.  Οι μπετονένιες πλάκες των προστεγασμάτων εδράζονται πάνω στα πέτρινα στοιχεία, ενώ τα στηθαία τους αποτελούν τμήμα μιας τεθλασμένης γραμμής που οριοθετεί την ανθρώπινη παρέμβαση κάτω από το φυτεμένο δώμα.

Μονοπάτια, λαξευμένα στο βραχώδες ανάγλυφο του οικοπέδου, εξασφαλίζουν την ανεξάρτητη πρόσβαση σε κάθε κατοικία από το επίπεδο του δρόμου, καταλήγοντας στον πλακόστρωτο χώρο που περιβάλλει την κολυμβητική δεξαμενή και οδηγεί αυτόνομα στο κατώφλι των κατοικιών.

Plans

SECTION

Credits & Details

Τίτλος έργου: Blooms
Θέση έργου: Σύβοτα, Λευκάδα
Όνομα γραφείου: NAMA architects
Υπεύθυνος μελέτης: Δημήτριος Γράψας
Ομάδα μελέτης (αρχιτέκτονες): Δημήτριος Γράψας, Κατερίνα Βράγκα, Χριστίνα Καλαμπούκα, Δημήτριος Γαλετάκης
Στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Βαγενάς, Δημήτριος Γράψας, κμ-engineers
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Στέφανος Παπαδόπουλος, Συμβολή-Σύμβουλοι Μηχανικοί
Κατασκευή: Κωνσταντίνος Βαγενάς, Βασίλης Κλαΐνος
Επίβλεψη: NAMA architects
Αρχιτεκτονική τοπίου: NAMA architects
Μελέτη φωτισμού: Nama Modular Plaster Products
Φωτογραφία: Απόστολος Μαυροκέφαλος
Επιφάνεια οικοπέδου: 3.883 τμ
Συνολική επιφάνεια: 330 τμ
Χρόνος μελέτης: 2019-2020
Χρόνος αποπεράτωσης: 2020-2021


RELATED ARTICLES

The Architect Show 4 _ 'Fast forward', 10&11 Δεκεμβρίου 2022, Metropolitan Expo: τι θα δούμε τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που αναμένεται να αποτελέσει μία ανάσα δημιουργικής ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών