Παρατηρητήριο στην περιοχή Μέλανος, εντός Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα | από το Aρχιτεκτονικό Γραφείο Anastasiou Misseri

Το Aρχιτεκτονικό Γραφείο Anastasiou Misseri σχεδιάζει ένα παρατηρητήριο με γήινα υλικά και ποιότητες στην περιοχή Μέλανος, εντός Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα στη Πάφο. Κύριος εργοδότης του έργου είναι το Τμήμα Δασών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-text by the author

Η χωροθέτηση του δασικού παρατηρητηρίου στο ύψωμα «Μέλανος» προέκυψε από την ανάγκη του Τμήματος Δασών για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση και προστασία του νοτίου τμήματος του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα στην Πάφο. Σε συνεργασία με τον εργοδότη αναζητήθηκε μία νέα πρόταση η οποία να αποτελέσει πρότυπο κατασκευής για τα μελλοντικά παρατηρητήρια του Τμήματος και σε άλλες περιοχές της Κύπρου.


Η σχεδιαστική προσέγγιση που ακολουθήθηκε επέτρεψε στα φυσικά στοιχεία της περιοχής να αναδειχθούν, εντάσσοντας παράλληλα την κατασκευή στο τοπίο.
Η ειδική χρήση του παρατηρητηρίου υπαγόρευσε και τη μορφή του κτίσματος, το οποίο προσφέρει ανεμπόδιστη πανοραμική θέα της περιοχής επιτήρησης μέσω υπερύψωσης της κατασκευής σε δύο επίπεδα.

Τρεις ανεξάρτητοι χώροι στο ισόγειο φιλοξενούν το χώρο υγιεινής, τη δεξαμενή νερού και την αποθήκη των μπαταριών, επιμερίζοντας τον όγκο της έδρασης επί της οποίας υψώνεται το ανώτερο τμήμα του κτηρίου. Ανεβαίνοντας τη σκάλα, ο παρατηρητής εξέρχεται στην καλυμμένη βεράντα όπου έχει απρόσκοπτη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις της περιοχής.

Ο κεντρικός υπερυψωμένος χώρος προσφέρει καταφύγιο σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, χωρίς να περιορίζεται η ορατότητα λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων περιμετρικά.


Η επιλογή δομικών υλικών που να μπορούν να εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον ενώ παραμένουν ανθεκτικά στο χρόνο χωρίς να απαιτείται τακτική συντήρηση, αποτέλεσε ένα εξίσου σημαντικό σχεδιαστικό παράγοντα. Η κατασκευή του ισογείου από οπλισμένο μπετόν με εγκιβωτισμένες τοπικές πέτρες παντρεύει το κτήριο με το έδαφος. Οι βαρέως τύπου γαλβανισμένες μεταλλικές θύρες θωρακίζουν το φυλάκιο τις περιόδους που δεν χρησιμοποιείται. Η άνω στάθμη, με τον περιμετρικό πρόβολο από βιομηχανοποιημένο ξύλο, προστατεύει τον παρατηρητή δίνοντας την αίσθηση της αιώρησης. Η επενδυμένη με τιτανιούχο ψευδάργυρο στέγη, με σύστημα διπλής επίπεδης ραφής, εγγυάται την ανθεκτικότητα της κατασκευής στις αντίξοες συνθήκες της παράκτιας περιοχής.

 
Το παρατηρητήριο βρίσκεται εκτός δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, και ως εκ τούτου ρευματοδοτείται από τα φωτοβολταϊκά πανέλα στη στέγη του και η δεξαμενή νερού συμπληρώνεται από βυτιοφόρο του Τμήματος Δασών.

Στοιχεία Έργου

Τίτλος έργου  Παρατηρητήριο στην περιοχή Μέλανος
Τοποθεσία  Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμας, Πάφος, Κύπρος
Έναρξη εργασιών  Οκτώβριος 2021
Ολοκλήρωση εργασιών  Ιούλιος 2022
Κόστος κατασκευής  €125,000.00
Εργοδότης  Τμήμα Δασών, Κυπριακής Δημοκρατίας
Αρχιτεκτονική μελέτη Anastasiou Misseri
Στατική μελέτη  Βαρνάβας Βαρνάβα
Ηλεκτρολογική και Μηχανολογική μελέτη  Λούης Βακανάς Ηλεκτρολόγοι & Μηχανολόγοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε.
Επιμετρητής Ποσοτήτων  Koupparis Christos & Associates L.L.C.
Φωτογράφος  James Retief


RELATED ARTICLES