Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Κοζάνης /Δ.Μωυσιάδης, Χ.Τσίτσικας / Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Η νέα διαμόρφωση της πλατείας Νίκης, αποτελεί τον ισχυρότερο πόλο στο πεζοδρομημένο οδικό δίκτυο της πόλης και σχεδιάστηκε με γνώμονα την ανάγκη για απόλαυση του ελεύθερου χώρου. Κύριο μέλημα είναι η ενοποίηση των χώρων της πλατείας, η ανάδειξη του καμπαναριού ως τοπόσημο και η αναβίωση του υγρού στοιχείου.
 
Αντιμετωπίζοντας την πλατεία ως αστικό πυρήνα και πόλο έλξης της δημόσιας ζωής της πόλης προτείνεται ένας σχεδιασμός λιτός, μονολιθικός και μνημειακός. Παράλληλα και συνεπίπεδα με τις πλευρές της πλατείας, ακολουθώντας τις κλίσεις των δρόμων, διαμορφώνονται επικλινή επίπεδα που συγκλίνουν προς τη τομή των διαγωνίων.
 
Με μια απλή σχεδιαστική χειρονομία δημιουργούνται τέσσερα μεγάλα τρίγωνα ήπιας κλίσης προς το κέντρο. Προκύπτει μια λανθάνουσα αμφιθεατρικότητα που ορίζει την πλατεία ως ένα ισχυρό σημείο αναφοράς. Με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιείται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νευραλγικού αυτού σημείου προς όφελος της λειτουργίας και των αναγκών της πόλης.
 
Η γεωμετρία της πλατείας ενισχύεται με την τοποθέτηση στο σημείο σύγκλισης των κεκλιμένων επιπέδων της, ενός πίδακα υψηλής πίεσης νερού που αναβιώνει την έννοια του σιντριβανιού. Κατά τους θερινούς μήνες, χάρη στον ψεκασμό και τον άμεσο δροσισμό της πλατειάς αλλά και στο κατάβρεγμα των επιφανειών, δημιουργείται μικροκλίμα προσφέροντας υψηλά επίπεδα θερμικής άνεσης για το κλίμα της πόλης. Το κεντρικό στόμιο περιστοιχίζεται από μικρότερα στόμια υδρονέφωσης τα οποία δημιουργούν ένα ‘’σύννεφο’’ και μια ασυνήθιστη χωρική εμπειρία.
 
Κεντρικά στην πλατεία και με σημείο αναφοράς το σιντριβάνι προκύπτει ένας χώρος δράσης, παιχνιδιού, επαφής με το νερό. Αυτός ο ασχεδίαστος τμηματικός ορισμός του χαρακτήρα της πλατείας είναι πολύτιμο στοιχείο που συνάγει στην ευελιξία της λειτουργίας της πλατείας. Η λειτουργία του σιντριβανιού ορίζεται και αλλάζει ανάλογα με τις κλιματικές αλλαγές ενώ διακοπή της λειτουργίας του δημιουργεί έναν ενιαίο ελεύθερο αμφιθεατρικό χώρο, ιδανικό για παραστάσεις, εκδηλώσεις, ομιλίες, παιχνίδι, ξεκούραση και στάση.  
 
Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της Πλατείας Νίκης στη Κοζάνη, 2010 Αρχιτέκτονες: Δήμος Μωυσιάδης, Χάρης Τσίτσικας
Archisearch - μακέταΜΑΚΕΤΑ
Archisearch - μακέταΜΑΚΕΤΑ
Archisearch - μακέταΜΑΚΕΤΑ
Archisearch - τομέςΤΟΜΕΣ
Archisearch - κάτοψηΚΑΤΟΨΗ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνισηΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνισηΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
Archisearch - διάγραμμαΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Archisearch - διάγραμμαΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

RELATED ARTICLES

Η Σχολή των Αθηνών. Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2018| στο Μουσείο Μπενάκη από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Neiheiser Argyros| 3 Σεπτεμβρίου- 11 Οκτωβρίου