Ο σχεδιασμός βασίζεται σε μια επαλληλία ζωνών που διαφοροποιούν την ιδιωτικότητα των χώρων. Η σταδιακή μετάβαση από τον δημόσιο στον ιδιωτικό χώρο γίνεται διασχίζοντας αυτές τις ζώνες. Το σπίτι διαχωρίζεται με τον δημόσιο χώρο μέσα από ένα σύστημα τοιχίων και μεταλλικών κατασκευών που αποτελούν μέρος του όλου ογκοπλαστικού και όχι μια ανεξάρτητη δομή.

      ζώνη 1

Οι φράχτες και η πρασιά με τους πυκνούς θάμνους σηματοδοτούν τα όρια της ιδιοκτησίας.

      ζώνη 2

Η χαμηλή φύτευση δημιουργεί την αναγκαία απόσταση μεταξύ των θάμνων και του κυρίως όγκου.

      ζώνη 3

Ακολουθεί η ζώνη δημόσιας προβολής στην οποία ανήκουν οι χώροι που είναι άμεσα ορατοί και προσβάσιμοι από τον επισκέπτη, όπως το σαλόνι και η τραπεζαρία. Εδώ κυριαρχεί η αυστηρότητα των επιλογών και η αντιθετική σχέση του πάλλευκου χώρου με τα μαύρα έπιπλα.

      ζώνη 4

Η σύνθεση δομείται πάνω στον κεντρικό άξονα εσωτερικής κίνησης και ο οποίος είναι ξεκάθαρα ορατός αφού ουσιαστικά διαχωρίζει το σπίτι σε δύο ενότητες.

      ζώνη 5

Στη τελική ζώνη που εφάπτεται της μεσοτοιχίας τοποθετούνται οι χώροι καθημερινής διαβίωσης και χαλάρωσης όπως η κουζίνα, το καθημερινό, η πισίνα αλλά και ο ξενώνας. Αυτοί οι χώροι διαμορφώνονται με διαφοροποιήσεις και συνδυασμό υλικών όπως το μαύρο πλακάκι, τα ξύλινα δάπεδα και το υδάτινο στοιχείο της πισίνας ενταγμένα όλα στη θεμελιώδη επιλογή του λευκού ογκοπλαστικού.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία τριών όγκων που λειτουργούν σαν οντότητες. Ανάμεσα τους συντελούνται οι μεταβάσεις της καθημερινής εμπειρίας και η ζωή προβάλλεται στις εσωτερικές όψεις που δημιουργούν. Βασική αρχή υπήρξε η ανάγκη να υπάρχει απόλυτη και ξεκάθαρη συνέπεια επιλογών πάνω σε ένα κεντρικό άξονα σκέψης και η εφαρμογή αυτού σε κάθε κλίμακα και κάθε επίπεδο επίλυσης.

τοποθεσία: Αγρίνιο

μέγεθος: 300τ.μ.

αρχιτεκτονική μελέτη: Γιάννης Καραχάλιος

κατασκευή: Πάνος Καψάλης

έτος αποπεράτωσης: 2010

 

Archisearch - αξονομετρικόΑΞΟΝΟΜΕΤΡΙΚΟ
Archisearch - άποψη του εσωτερικούΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
Archisearch - άποψη της κουζίναςΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Archisearch - άποψηΑΠΟΨΗ
Archisearch - άποψηΑΠΟΨΗ
Archisearch - κάτοψηΚΑΤΟΨΗ
Archisearch - συνθετικά διαγράμματαΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

RELATED ARTICLES