Στην έκτακτη στήλη του Archisearch #PandemicDiaries ζητήσαμε από Έλληνες αρχιτέκτονες τις δικές τους σκέψεις πάνω στην αποτίμηση της παρούσας κατάστασης, στο ρόλο της αρχιτεκτονικής σε ένα νέο εξωστρεφές διεπιστημονικό περιβάλλον και την επόμενη ημέρα στον τρόπο που ζούμε και σχεδιάζουμε.
Ρωτήσαμε την αρχιτέκτονα Ασπασία Τάκα, ιδρύτρια του γραφείου TAKA & PARTNERS πώς επηρεάστηκε η καθημερινότητά της, πού θα έστρεφε τη δική  της δημιουργικότητα και πώς φαντάζεται ότι θα επηρεάσει αυτή η ξαφνική αλλαγή της ζωής μας το μέλλον μας.

ASPASIA TAKA_NIKOS VAVDINOUDIS_CHRISTOS DIMITRIOU


Η συνθήκη που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη για όλους μας. Στη χώρα μας δεν έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή από απόσταση και πολύ περισσότερο δεν έχουμε μάθει να εργαζόμαστε από απόσταση. Η νέα πραγματικότητα μας βρήκε απροετοίμαστους, δεδομένου ότι και τα δοχεία ζωής στη χώρα μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να φιλοξενήσουν τη δουλειά από το σπίτι, το λεγόμενο ‘home office’. Τα σπίτια μας δυστυχώς δεν είναι φορείς άλλων δραστηριοτήτων πέραν των απαραίτητων για τη διαβίωση του ανθρώπου, δε δίνουν απαντήσεις στο ερώτημα: πώς μπορώ να ζήσω αληθινά στο σπίτι μου και να αναπτύξω εκεί τα ενδιαφέροντά μου;

Η απότομη μετάβαση από μια έντονη καθημερινή δραστηριότητα και κανονικότητα σε μια νέα πραγματικότητα απομόνωσης ήταν αρκετά σκληρή. Πιστεύω ότι κανείς μας δεν είχε το χρονικό περιθώριο να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και να θέσει τη ζωή του σε μια νέα βάση, έστω και προσωρινή…Η δυσκολία σε όλη αυτή την πραγματικότητα βλέπω να εντοπίζεται στη ψυχολογική φόρτιση και τη ψυχική επιβάρυνση όλων μας. Όπως είναι γνωστό με πίστη και αισιοδοξία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, ελπίζω να μη μας λείψουν αυτά τα δύο συστατικά την επόμενη μέρα.

PORTES LITHOS LUXURY RESORT   ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ   CREDITS: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΑΚΔΑΣ

Η συγκυρία που βιώνουμε ενισχύει ακόμη περισσότερο την αναγκαιότητα της έννοιας ‘wellbeing’ στις ζωές μας. Η εξασφάλιση της καλής ψυχικής υγείας μοιάζει να είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα κατάσταση μέσα στην οποία όλοι μας θα αισθανόμαστε άνετα και περισσότερο από όλα θα είμαστε υγιείς και χαρούμενοι. Σε μικρή κλίμακα αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε μια ανανέωση του χώρου μας, έστω και περιορισμένη, ενώ σε μια ολιστική επαναξιολόγηση των αστικών μας κέντρων θα μπορούσαμε να σχεδιάζουμε τις πόλεις μας υπό το πρίσμα της wellbeing στάσης και να θέσουμε σε προτεραιότητα έννοιες που ίσως τις έχουμε βάλει στο περιθώριο στο βωμό της ανάπτυξης των οικονομικών δεικτών, όπως αειφόρος ανάπτυξη, επαφή με τη φύση, προτεραιότητα στην τέχνη κ.α.

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  CREDITS: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ


Είναι μια καλή αφορμή για να ανανέωση και επαναξιολόγηση των κεκτημένων μας. Επιβάλλεται να δούμε τα σπίτια μας με άλλο μάτι. Επιβάλλεται να ανανεωθούμε, να δημιουργήσουμε χώρους μέσα στα σπίτια μας που θα μας εξασφαλίζουν άνεση τις ώρες κοινωνικοποίησης με τους υπόλοιπους ενοίκους καθώς και ηρεμία τις ώρες προσωπικής απομόνωσης. Το σπίτι μας πρέπει να περιέχει τη σωστή αναλογία κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων, να λειτουργεί με τις αρχές της εργονομίας, αλλά κυρίως πρέπει να μας εμπνέει, να εντοπίζουμε σε αυτό γωνίες-κλειδιά που ενισχύουν την αισιοδοξία μας και να αποτελεί το ιδανικότερο δοχείο ζωής για την ιδιοσυγκρασία μας και τον τρόπο ζωής μας.

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   CREDITS: NIKOS VAVDINOUDIS-CHRISTOS DIMITRIOU/STUDIO VD

Η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα της ανάκαμψης στη βιομηχανία του τουρισμού που μετά τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης έχει ξαναβρεί τους ρυθμούς της. Παρ’ όλα αυτά είναι σαφές ότι η νέα πραγματικότητα θα επηρεάσει δραστικά και τον τομέα αυτό, θα ανατρέψει συνθήκες του παρελθόντος και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον χάρτη του τουρισμού. Ελπίζω να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης στον τομέα αυτό για την ευημερία του τόπου μας

ANTIGONI ΒEACH RESORT   ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ    CREDITS: ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΡΑΖΟΣ

Θέλω να είμαι αισιόδοξη. Είναι βέβαιο ότι θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής και αφομοίωσης των νέων δεδομένων. Ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως ένα κοινωνικό όν, τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης είναι μια σκληρή ‘τιμωρία’ για το είδος μας. Θεωρώ ότι σύντομα θα βρούμε τους τρόπους να επανέλθουμε. Στα θετικά αυτής της περιπέτειας θα μετρούσα το ότι ίσως μάθαμε να εκτιμούμε την πειθαρχία, να είμαστε συγκαταβατικοί και να έχουμε κατανόηση και ίσως μάθαμε να είμαστε ευγενικοί και περισσότερο ΄κοντά΄ στο συνάνθρωπό μας

CASTRI STUDIOS   ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ   CREDITS: NIKOS VAVDINOUDIS-CHRISTOS DIMITRIOU/STUDIO VD

Οι TAKA & PARTNERS είναι ένα πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο, το οποίο αποτελείται από αρχιτέκτονες, interior designers, πολεοδόμους, project managers και χρηματοοικονομικούς συμβούλους, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Το γραφείο ιδρύθηκε το 2006 από την Ασπασία Τάκα MSc Α.Π.Ο. Ι Ε.Μ.Π. αρχιτέκτων μηχανικό. Το 2013 ιδρύθηκε το παράρτημα του γραφείου στο στο Ντουμπάϊ, Aspasia Taka Architects Creative Lab Middle East.


RELATED ARTICLES